V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Peení oplatek v v eských zemích má svou historii. Je známo, e ji sv. Václav pekl vlastnorun oplatky k mešním úelm. Za dob ikových píchaly se ji všeobecn na Hoicku, Jiínsku a Bydovsku.
Oplatka ji svým oznaením je pvodu eského a upomíná na vzájemné podílení se pi rzných slavnostech a píleitostech. Zachované recepty, staré klešt a rzné historické poznámky nám dokazují, e si naši pedkové na oplatkách velice zakládali, a e je dovedli velice chutn pipravovat, potírat máslem, cukrem, sypat skoicí, pidávat citronové kry a vylepšovat rznými oleji.
Bohat zdobená dekorace v podob náboenských i milostných motiv, rytíských symbol, královských znak, dotváela jejich chuový rámec.
Výroba trubiek se nejvíce tradovala v Hoicích a okolí.
Na píprav tsta, potebného k výrob tchto trubiek záleí nejvíce. Recepty jsou rzné. Do nkterých se pidává trochu medu nebo cukrového syrobu. Tchto písad se však nesmí dávat píliš mnoho, protoe trubiky potom vlhnou a nejsou chutné. Není ani vhodná vtší dávka cukru, protoe oplatka musí být kehká.
Nejdíve upeeme oplatky z píslušného tsta. Je vdy lépe je nechat 2 - 3 dny rozleet, není to však podmínkou. Po upeení kulatých oplatek poteme tyto siln dobrým máslem a posypeme sypáním ji díve pipraveným.
Zavíjení se provádí dvojím zpsobem: Posypanou oplatku dáme do teplých (hladkých) kleští zmknout a ihned na kleštích pomocí devné kulaté hlky zavineme.
Jednodušší je následující zpsob: Poloíme posypanou oplatku na kulatý, dírkovaný plech, který umístíme na hrnec s vaící vodou a oplatku, která rychle zmkne, pomocí hlky zavineme. Postupujeme-li tímto zpsobem, musíme trubiky po zavinutí narovnat na drátném sítku a dát do do trouby ádn vyschnout. Jsou velmi kehké a chutné.
Tsto:
1 kg mouky
2 - 4 loutky
10 - 20 dkg cukru
1,5 l plnotuného mléka
Suroviny vypracujeme do hladkého tsta. ím chceme mít oplatky slabší, tím ídí musí být tsto. ím mají být trubiky silnjší, tím musí být tsto hustší.
Plnní: Na obyejné trubiky staí cukr, citron, vanilka a skoice.
Na lepší druh: Cukr, vanilka, jemn krájené oloupané mandle, citron, hrozinky. Chutné je také plnní z jemn praených oíšk nebo griliáše.
Je moné zavinout pouze jednu oplatku, tím docílíme jednoduchých trubiek.
Chceme-li dosáhnout trubiky silnjší, pak na silnji posypanou oplatku s dobrým plnním piloíme další oplatku. Kadou jednotlivou oplatku musíme potít dobrým rozpuštným máslem. Teprve potom zavinujeme.
|