Paíský krém -
(základní recept, existuje samozejm mnoho chuových variací )
- pevnost nápln záleí na pomru okolády ke smetan, ím vyšší podíl okolády v krému, tím je pevnjší nápl
- struktura nápln má velký rozsah, tudí se pohybuje od pny a ke krému tak tuhému, e se dá krájet
Smetanové kostiky -
(tato receptura uvádí píklad krému, který po zatuhnutí lze krájet)
300 g mléné okolády, 100 ml smetany, 10 g glukózového sirupu (bonbonáského sirupu nebo medu)
- mlénou okoládu rozehejeme ve vodní lázni
- svaíme smetanu se sirupem a vmícháme ji do okolády
- do horkého krému ponoíme ponorný mixér, dríme ho však pouze pod hladinou, a vše spojíme v jednolitou hmotu
- vylijeme do rámeku, u kterého jsme dno zabalily do peícího papíru, necháme pes noc zatuhnout
- druhý den krájíme poadované kousky a potahujeme v okolád pop. dozdobíme
Kávové jazýky -
(tato receptura uvádí píklad krému, který zchlazený šleháme a stíkáme pomocí trezírovacího (cukráského)
sáku s hladkou trubikou)
150 ml smetany, 50 g glukózového sirupu (medu), 1 líce instantní kávy, 200 g nadrobno nasekané okolády
- smetanu svaíme s glukózovým sirupem a vmícháme do ní instantní kávu
- okoládu za stálého míchání rozpustíme ve smetan, ponorným mixérem opt hmotu vymícháme dohladka, stejn jako u první receptury
- krém necháme vychladnout
- runím šlehaem pak vyšleháme do pny
- šákem s hladkou trubikou tvoíme na plechu vyloeném papírem malé "jazýky" a necháme je dobe zatuhnout
- potahujeme v okolád a ješt ped zatuhnutím meme dozdobit posypáním strouhanou okoládou, oíšky, kokosem nebo dle vaší chutí a fantazie
V praxi se ješt uívá tato receptura na paískou šlehaku -
1 litr smetany ke šlehání, 1 kg hoké okolády (pi pouití mléné nebo bílé okolády je pak mnoství 1,5 kg)
- smetanu svaíme
- v horké smetan za neustálého míchání rozpustíme okoládu (nasekanou)
- po vychladnutí opt uloíme do chladniky a necháme do druhé dne uzrát
- druhý den vyšleháme
Na závr ješt dleitý dodatek
V receptue se nejedná o "paískou šlehaku" v pravém slova smyslu, je to ji více ganache, ne paíská šlehaka, proto se v praxi pi šlehání me pidat tekutá rostlinná šlehaka, nebo se sníí mnoství okolády.