Dýové pochoutky a legendární zmrzlina Ben & Jerry’s pinesou na váš stl pravou halloweenskou atmosféru…
K Halloweenu, který se po celém svt slaví 31. íjna, neodmysliteln patí kostýmy, dýn a strašidelná nálada... Co takhle si tuto svátení podzimní atmosféru ješt více zpestit?! Legendární producenti zmrzliny Ben & Jerry’s pro mlsné jazýky doporuují úasné kombinace klasické Halloweenské suroviny – dýn – s originálními píchutmi své zmrzliny, které na eském trhu nabízí. Jakmile tedy dokoníte výrobu halloweenské výzdoby a osvícené dýové strašáky vystavíte na pivítanou všem návštvníkm, puse se s námi do pípravy sladkých pochoutek, které nejenom potší vaše chuové pohárky, ale také vám pomohou zpracovat zbylou ást dýn.
Kde jinde se nechat inspirovat pípravou dýové pochoutky ne v zemi známé svou tradicí oslav Halloweenu a zárove rodnou zemí zmrzliny Ben & Jerry’s – Amerikou. Proto je prvním doporueným receptem klasický americký dýový kolá. Pokud dáváte pednost ovocným variacím, i pro vás máme doporuení – vyzkoušejte ananasový kompot z dýn. Ob tyto varianty se skvle doplují se zmrzlinou Ben & Jerry’s, volba píchut je jen na Vás! Kteroukoli ze šesti variací prodávaných v eské republice – Chocolate Fudge Brownie, Cookie Dough, Phish Food, Cherry Garcia, Chunky Monkey a Strawberry Cheesecake – mete koupit v etzcích obchod Albert a Billa, ano je to tak jednoduché!
A nyní doporuené recepty na halloweenskou oslavu s Ben & Jerry’s:
Klasický americký dýový kolá
Koláové tsto:
250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná), špetka soli, postrouhaná citrónová kra (z poloviky citrónu), 125 g másla, 1 vejce, 2 polévkové líce cukru (ttinový).
Koláová nápl:
1 menší dýn Hokkaidó (potebujeme 1 hrnek dýové den), 2 vejce, 3 polévkové líce javorového sirupu (nemáme-li sirup, pouijeme pouze med), 2 polévkové líce medu, 2 polévkové líce Crème fraiche (nebo kysané smetany), šáva z plky citrónu, špetka skoice, hrst oech (pekanové, vlašské, atp.), malý sáek sušených merunk.
Všechny suché písady promícháme a pidáme na plátky pokrájené máslo a vejce. Tsto prohnteme a poté propracujeme na pracovní desce a necháme odpoinout v chladu. Mezitím si pipravíme nápl. Rozporcovanou dýni (zbavenou slupky a semen) 20 minut povaíme v malém mnoství vody a poté vodu slijeme. Z dýn pipravíme pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, pidáme šávu z poloviny citronu, špetku skoice a créme fraiche. Do smsi vmícháme 2 vejce a runí metlou vyšleháme do hladkého krému.
Formu o prmru 28 cm vymaeme máslem (nebo jiným vhodným tukem) a vyloíme tstem – prsty vytvarujeme vyšší okraje a na nkolika místech propícháme vidlikou. Sms pokrájených merunk a rozdrcených oech poklademe tsto a pelijeme dýovou náplní. V pedeháté troub peeme 40 minut na 180°C.
Ananasový kompot z dýn
Písady:
3 kg dýn, 2 l vody, 2 L kyseliny citronové, 1/2 kg pískového cukru, celá skoice, hebíek,
1 velká plechovka ananasového kompotu nebo ananasový dus (nebo nkolik kapek ananasové tresti), citron.
Z rozkrojené dýn odstraníme mkkou duinu a jádra, poté dýni oloupeme a rozkrájíme na kostiky. Mezitím si pipravíme nálev – rozpuštním kyseliny citronové ve vod – do kterého na 24 hodin naloíme nakrájenou dýni. Následující den pidáme do nálevu cukr, skoici a hebíek a vaíme, a dýn zesklovatí. Nakonec pidáme pokrájený ananasový kompot spolen s nálevem (pípadn ananasový dus nebo pár kapek ananasové tresti). Pipravenou smsí naplníme sklenice, na jejich dn je koleko citronu, dobe uzaveme a sterilujeme po dobu 10 minut pi teplot 80°C.
A nezapomete – hotové produkty se výborn doplují s originálními píchutmi zmrzliny Ben & Jerry’s! Pejeme Vám píjemnou zábavu a dobrou chu!