�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Zkusky z pohledu inspekce / -1. |
Autor: SZPI Datum vyd�n�: 03.10.2019 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3543 |
Zkladnmi surovinami jsou obvykle mouka, cukr, tuk, voda, mlko, jdroviny, vejce, sl, a mnoho dalch, podle toho, o jak druh tsta i hmoty se jedn. Dleit je pomr pouitch surovin a jejich zpracovn |
Zákusky, tedy cukráské výrobky, jsou velice rozmanitou skupinou potravin vtšinou sladkého charakteru. Jejich základem jsou pekaské výrobky (korpusy peené z rzných druh tst a hmot), které jsou dohotoveny pomocí náplní, ozdob, polev i kusového ovoce. Závazné poadavky na cukráské výrobky, jejich výrobu a prodej, stanovuje zákon o potravinách a jeho píslušné provádcí vyhlášky. U sama skupina tst, z nich jsou vyrobeny korpusy, je velmi rznorodá a zahrnuje tsta linecká, listová, vaflová, pálené hmoty, šlehané hmoty, jádrové hmoty, kynutá tsta atd. Základními surovinami jsou obvykle mouka, cukr, tuk, voda, mléko, jádroviny, vejce, sl, a mnoho dalších, podle toho, o jaký druh tsta i hmoty se jedná. Dleitý je pomr pouitých surovin a jejich zpracování (pekládání, mísení, hntení, šlehání), které tvoí charakteristické znaky peeného korpusu (listování, kehkost, vlánost, pórovitost, pevná krka atd.). Nápln Podle toho, jaká nápl byla pro dohotovení (plnní a zdobení) zákusk pouita, lení píslušná provádcí vyhláška k zákonu o potravinách druh “cukráský výrobek” na skupiny s náplní: lehkou tukovou, lehkou máslovou, tukovou, máslovou, šlehakovou, bílkovou a ostatní. Jejich charakteristika je následující:
Seznam surovin pouívaných k výrob náplní by snad byl ješt pestejší, ne pro výrobu korpus. Mezi základní patí rzné druhy tuk vetn másla, cukr, šlehaka a mléko, vejce a výrobky z nich, pudinky, kakao, okoláda, káva, ovoce a výrobky z ovoce, oechy atd. Pro nápln cukráských výrobk je závazn stanoveno, e musí být stejnomrného zabarvení a hrubší ásteky by mly být rovnomrn rozptýleny po celém objemu krému. Vn i chu musí být píjemné, podle pouitých surovin, bez cizích pach a píchutí. Nesmí být nakyslé ani hoké, to by ji mohlo signalizovat poátení stadia kaení. Krom náplní se pouívají na dohotovení cukráských výrobk také polevy. Docílí se tím lepší vzhled výrobku a zlepší se i jeho chuové vlastnosti, popípad se i prodlouí trvanlivost. Podle toho, z eho jsou pipraveny, je lze nazývat jako okoládové, bílkové, fondánové, agarové, elatinové, tukové a jiné. Další souástí cukráských výrobk bývají modelované ozdoby - rzné jedlé dekorace ve tvarech kvtin, figurek, ovoce a jiných pedmt. Propjují výrobkm velice atraktivní vzhled. Vyrábjí se oddlen jako polotovary nap. z marcipánu, cukru, sušeného mléka, jádrovin, fondánu a samozejm i povolených potravináských barviv. Pokud jde o sortiment zákusk na trhu, je velmi široký a v nabídce je mnoho výrobk, které bez nadsázky meme nazvat jako tradiní: vtrníky, loutkové vneky, indiánky, rakviky se šlehakou, špiky s tekutou náplní, rzné druhy dort a rolád, listové trubiky a šáteky s bílkovou náplní nebo loutkovým krémem, košíky a bezpoet dalších. - pokraování - |
Vytisknuto dne 03.02.2025 ze serveru |