�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Zákusky z pohledu inspekce / - 2. |
Autor: SZPI Datum vyd�n�: 04.10.2019 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3544 |
Nebalené cukráøské výrobky se musí skladovat pøi teplotách do 8 °C. To znamená, že by v obchodì nemìly být vystaveny volnì na pultech, ale ve fungujících chladicích boxech a vitrínách, které zajistí požadovanou teplotu. |
Oznaèování Pro oznaèování kromì jiných povinností platí, že se cukráøské výrobky oznaèují datem použitelnosti. Plnìné cukráøské výrobky se oznaèí názvem druhu, tedy “cukráøský výrobek”, a názvem skupiny, to je podle použité náplnì. Jestliže se náplò oznaèí jako “kakaová”, musí obsahovat alespoò 2,5 % hmotnostních kakaa. “Èokoládová” musí obsahovat alespoò 5 % hmotnostních èokolády. Jestliže je náplò oznaèena názvem suchých skoøápkových plodù (napø. lískooøíšková, mandlová, pistáciová), musí obsahovat nejménì 25 g jader tìchto suchých skoøápkových plodù v 1 kg krému. V pøípadì, že výrobce použije k ochucení náplnì pouze aroma, oznaèí se jako “s pøíchutí”. Náplò deklarovaná jako “máslová” musí obsahovat v receptuøe výhradnì máslo. Dále se musí u cukráøských výrobkù vyznaèit pøítomnost alkoholu, byl-li použit. Cukráøské výrobky jsou spotøebiteli, vèetnì tìch nejmenších, velmi žádané a oblíbené. Za urèitých okolností, pøi nedodržení stanovených zásad pro výrobu a prodej, však mohou zpùsobit i nemilé pøekvapení v podobì alimentárního onemocnìní. Vzhledem ke svému charakteru se proto z velké èásti øadí mezi potraviny mikrobiologicky rizikové. Použité suroviny a zpùsob výroby mohou být zdrojem mikrobiologické kontaminace, náplnì pøedstavují vhodné prostøedí pro množení mikrobù. Aby se zabránilo alimentárním onemocnìním, je nezbytné používat pøi výrobì jen bezvadné suroviny a peèlivì dodržovat hygienu a technologické postupy. Výrobce musí dbát na dostateènou tepelnou úpravu náplní, jejich správné uchovávání a manipulaci s nimi. Pøíslušný provádìcí pøedpis napø. stanoví, že náplnì je nutné zpracovat do výrobkù nejpozdìji do 24 hodin po výrobì a jestliže se v této dobì náplnì skladují, pak nesmí být pøekroèena teplota 5 °C. Do právì zhotovené náplnì se nesmí pøimíchávat jiná, již døíve vyrobená a skladovaná náplò. Pøepravní obaly i prostøedky, které se používají pro cukráøské výrobky, nesmí být použity pro jiné zboží (napø. pro zeleninu nebo masné výrobky). Nebalené cukráøské výrobky se musí skladovat pøi teplotách do 8 °C. To znamená, že by v obchodì nemìly být vystaveny volnì na pultech, ale ve fungujících chladicích boxech a vitrínách, které zajistí požadovanou teplotu. Na prodejnách musí být umístìny alespoò 70 cm nad zemí a dále tak, aby byly chránìny pøed zneèištìním i pøed kontaktem se spotøebitelem. Že jde o výrobky snadno se kazící, musí mít na pamìti také spotøebitel pøi pøepravì domù a uložení v domácnosti, a to hlavnì v letním období. Èeho si všímat pøi nákupu Když spotøebitel nakupuje, mìl by si dobøe všímat, jak zákusky vypadají, a vybírat si jen nepoškozené, bezvadné kusy. Výrobky s rozdrobeným, pøipáleným nebo naopak nedopeèeným korpusem, deformované, oschlé, s rozteklými náplnìmi a zdobením, jakkoliv zneèištìné, by rozhodnì kupovat nemìl. Stejnì tak by nemìl pøistoupit na to, aby prodavaèka nebalené výrobky brala pøímo do ruky, vždy musí použít podávací kleštì. Pro zabalení zákuskù musí být použit vhodný funkèní obal, v žádném pøípadì by to nemìly být již jednou použité zneèištìné krabice od jiných potravin. Státní dozor nad dodržováním povinností stanovených pro výrobu a prodej cukráøských výrobkù vykonává Státní zemìdìlská a potravináøská inspekce. Pøi kontrole se zamìøuje pøednostnì na zdravotní nezávadnost (mikrobiologické požadavky) a dodržování ostatních podmínek stanovených pro výrobu a prodej (zavedení systému kritických bodù, pøepravu, dodržování skladovacích teplot, oznaèování atd.). |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |