�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Oechy jsou rznorod

Autor: red.
Datum vyd�n�: 28.10.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3553

Dle vydr, kdy se skladuj v chladu, pesto se vyplat vyhnout se pi nkupu oech balenm, kter se bl konci spoteby - chu u nebude ideln.

 

Oíšky jsou zvláštní ovoce. V mixu, který se dá koupit v jednom jediném sáku, se potkávají plody pvodn pocházející z Evropy, Asie, Austrálie i Ameriky. Spolené mají to, e jde o semena. Tedy zárodky pro rst nové rostliny. U proto jsou oechy výbornou zásobárnou ady dleitých látek a také minerál. Obsahují rostlinné oleje, které se z velké ásti skládají ze zdraví prospšných nenasycených mastných kyselin, ást vitamin, pedevším ze skupiny B, a také pro lidské zdraví nezbytné minerální látky, jako jsou draslík, vápník nebo fosfor.
Kdy se k tomu pipote výbr chutí, je to ideální potravina. Jejich výhodou je i to, e se dají pomrn snadno uchovávat. Samozejm pokud berete ohled na vysoký obsah rostlinných olej v oeších, kvli kterému na vzduchu po ase luknou. Déle vydrí, kdy se skladují v chladu, pesto se vyplatí vyhnout se pi nákupu oech balením, která se blíí konci spoteby - chu u nebude ideální.

Zásadní pro to, aby oechy fungovaly tak, jak mají, je pedevším správné sušení. Pokud dodavatel oíšk sušení ošidí, pod skoápkou oechu dostávají prostor plísn. Z nich nejnebezpenjší je ta, je produkuje aflatoxin - látku, kterou se brání proti ostatním druhm plísní. U lovka me tento toxin vést k poškození jater nebo vzniku zhoubného nádoru.
Výskyt této plísn je samozejm sledován, a pokud inspekce oíšky s aflatoxinem zachytí, okamit je likviduje. Naštstí se to nestává asto. Pesto se vyplatí oíšky pedtím, ne je vysypete do misky, dkladn zkontrolovat. A také je správn skladovat, protoe pi špatném zacházení je moné aflatoxin vypstovat i v domácích podmínkách. Klíová je kombinace vlhkosti a vyšší teploty. Pro skladování oech doma je ideálním prostedím lednice.

OECH JSOU DESÍTKY DRUH, TOTO JSOU TY NEJOBVYKLEJŠÍ:

PARA OECHY

Jde o plody juvie ztepilé, pvodem z brazilských prales.

« Jmenují se podle brazilského pístavu Pará, odkud se vyváely.
« Plod váí kolem 5 kg, obsahuje a 40 semen a má velmi tuhou skoápku.
« Obsahují 60 procent olej, proto rychle luknou.
« Pokud semeno uvnit nemá bílou nebo slonovinovou barvu, znamená to, e je plesnivé.

ARAŠÍDY

Jde o plody podzemnice olejné. Z botanického hlediska jde o luštninu (jako napíklad fazole).

« Poprvé "domestikována" byla podzemnice zejm v povodí eky Paraquay.
« Dnes nejvíce arašíd pstuje ína, kam podzemnici olejnou pivezli v 17. století zejm   Portugalci.
« My jíme arašídy vtšinou solené a praené, ale jinde je napíklad pidávají do okové nebo hrachové kaše nebo k masu.

LÍSKOVÉ OECHY

Plod kee lísky obecné, kee rostoucího v mírném klimatickém pásu pedevším v Evrop.

« Hodí se i pro dietu pi cukrovce.
« K nám se dováejí pedevším z Turecka.

PEKANOVÉ OECHY

Pocházejí z Mexika a jiních oblastí USA, oechovec pekanový je národní strom Texasu.

« 90 procent pekan se vypstuje v USA.
« Podobají se vlašským oechm, ale obsahují více olej (a 70 procent).
« Skoápka je hladká a me mít rznou barvu: okrovou, hndou i ervenou.
« Jsou výborné na peení, oblíbená je kombinace s javorovým sirupem, ale dají se jíst i za syrova.

PISTÁCIE

eík pistáciový, jeho jsou plodem, pochází z Iráku a Íránu.

« Jsou píbuzné s jihoamerickým ledvinovníkem, jeho plodem je kešu.
« Zmínky o pstování pistácií pocházejí u z doby ped 3 000 lety.
« Nejvíce pistácií produkují Írán, Turecko a USA.
« Práv u nich bývá astji ne u jiných oech zaznamenán aflatoxin.

MANDLE

Jde o jádra semen mandlon obecné.

« Domov mandlon je ve Stedomoí a na Blízkém východ.
 « NEJVTŠÍMI PRODUCENTY MANDLÍ JSOU USA A ŠPANLSKO.

KEŠU

Semena ledvinovníku západního z prales Jiní Ameriky.

« Plod má tvar ledviny, v ní jsou uloena semena.
« U nás jsou oblíbené solené, ale pouívají se i do dortových náplní a krém.

VLAŠSKÉ OECHY

Pocházejí z Evropy, rostou v mírném klimatickém pásu.

« Jde o plody oešáku královského, který patí k nejastji pstovaným stromm na svt.
« V Evrop je lidé sklízeli u v dob bronzové.
« Oíšek je pod slupkou bílý a naloutlý, chutná trochu trpce.
« Vtšina u nás prodávaných oech pochází z íny.

 MAKADAMOVÉ OECHY

Pocházejí z tropických prales Austrálie, jméno mají po Johnu Makadamovi, který je zaal pstovat.

« Jde o semena s velmi pevnou skoápkou.

zdroj: ihned.cz


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku