�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vybíráme tmavé peèivo

Autor: Pavla Skurovcová
Datum vyd�n�: 08.11.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3558

Hladina cukru v krvi po požití po požití bílého peèiva výraznìji kolísá a organismus má vìtší sklon k ukládání tuku, což podporuje vznik obezity,"

 
Ze zdravotního hlediska je lepší dávat pøednost tmavému, tedy celozrnnému peèivu, pøed bílým. Je však tøeba pozornì vybírat, protože ne každé tmavé peèivo je skuteènì "tmavé".
Èastokrát opakovanou radou, hovoøí-li se o zdravém stravování, je vymìnit bílé peèivo za tmavé. Pokud tak už èiníte, vaše tìlo to urèitì ocení. Jenže zmìna není úplnì jednoduchá. Mezi tmavým peèivem totiž existují rozdíly. Víte, jak správnì vybírat? A proè je vlastnì tmavé, celozrnné peèivo pro vaše zdraví vhodnìjší?
Bílé peèivo se vyrábí z bílé mouky, pøi jejíž výrobì se používá pouze vnitøní èást zrna. To neobsahuje tolik minerálních látek a vitaminù jako vrstva vnìjší. Bílá mouka je proto výživovì mnohem ménì hodnotná. Bílé peèivo má i vyšší glykemický index než celozrnné peèivo.
"To znamená, že vás zasytí pouze na kratší dobu. Hladina cukru v krvi po požití takové potraviny výraznìji kolísá a organismus má vìtší sklon k ukládání tuku, což podporuje vznik obezity," vysvìtluje nutrièní terapeutka Vìra Králová z bezplatné Informaèní linky zdravého životního stylu (800 175 324). Glykemický index je ovlivòován také tím, s èím se peèivo zkombinuje.

Obarvená mouka
Celozrnné peèivo se vyrábí z celozrnné mouky, která obsahuje i vnìjší vrstvy zrna. Ty jsou, jak už bylo øeèeno, bohaté na vitamíny, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. "Z výživového hlediska je tak pro nás konzumace celozrnného peèiva pøíznivìjší. Další výhodou je nižší glykemický index a tudíž vyrovnanìjší hladina cukru v krvi," øíká Vìra Králová. Pozor však na to, že celozrnné peèivo mùže mít kratší dobu trvanlivosti.
Problém je ale v tom, že ne každé tmavé peèivo je také celozrnné. Odborníci upozoròují, že nìkdy je skuteènì tìžké rozeznat, které peèivo je vyrobené z celozrnné mouky a které nikoliv. Matoucí totiž mùže být skuteènost, že se bílá mouka nìkdy obarvuje (napøíklad karamelem), a z ní vyrobené peèivo je tudíž tmavé, nikoliv ovšem celozrnné.
"Peèivo z tmavé - obarvené - mouky má pak stejné vlastnosti jako peèivo z bílé mouky. Má tedy obdobné výživové nedostatky," varuje Vìra Králová.

Hledejte údaje o složení
Pøi výbìru proto sledujte, zda je "tmavé" peèivo vyrobeno z celozrnné mouky. Vhodné jsou také ty druhy peèiva, které obsahují celá zrníèka a semínka. Tím se totiž zvyšuje biologická hodnota peèiva. Ta, struènì øeèeno, udává, kolik je v potravì biologicky významných látek. Biologická hodnota potravin je dùležitá pro organismus, pro stavbu svalstva a podobnì.
"Ale semínka, která jsou vidìt na první pohled, ještì neznamenají, že je peèivo vyrobené z celozrnné mouky," upozoròuje Vìra Králová.
Pokud není peèivo prodáváno s oznaèením, z èeho je vyrobeno, ptejte se prodávajícího. Ten by vám mìl informace o složení výrobku poskytnout.

Sledujte, z èeho je potravina vyrobena
Kupujete-li balené peèivo, sledujte na obalu údaje o jeho složení. Výrobce nìkdy uvádí jednotlivé suroviny v procentech, ve kterých jsou v potravinì zastoupeny. Èastìji je však na výrobku pouze holý výèet surovin. V tom pøípadì si všímejte poøadí, ve kterém jsou uvedeny. Na prvním místì je totiž ta složka, které je ve výrobku nejvíc, na posledních místech pak ty, které jsou v minimálním zastoupení. Zdraví prospìšnìjší je peèivo, které má ve svém složení uvedenou celozrnnou mouku, a to nejlépe na prvním místì. Na obale výrobku mùže být napsána také energetická hodnota vèetnì obsahu bílkovin, tukù a sacharidù. Nìkdy se uvádí i podrobnìjší složení, napøíklad množství vitamínù, minerálních látek, vlákniny a podobnì. Energetická hodnota bílého a celozrnného peèiva je témìø totožná (u celozrnného mùže být dokonce mírnì vyšší). Biologická hodnota mluví jednoznaènì ve prospìch peèiva celozrnného. Bílé peèivo se doporuèuje u nìkterých typù diet (šetøící diety), kdy je tøeba omezovat hrubé èásti stravy. Bílé peèivo je totiž snadnìji stravitelné.

zdroj:iHned.cz

Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku