�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vybíráme tmavé peèivo |
Autor: Pavla Skurovcová Datum vyd�n�: 08.11.2019 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3558 |
Hladina cukru v krvi po požití po požití bílého peèiva výraznìji kolísá a organismus má vìtší sklon k ukládání tuku, což podporuje vznik obezity," |
Ze zdravotního hlediska je lepší dávat pøednost tmavému, tedy celozrnnému peèivu, pøed bílým. Je však tøeba pozornì vybírat, protože ne každé tmavé peèivo je skuteènì "tmavé".
Èastokrát opakovanou radou, hovoøí-li se o zdravém stravování, je vymìnit bílé peèivo za tmavé. Pokud tak už èiníte, vaše tìlo to urèitì ocení. Jenže zmìna není úplnì jednoduchá. Mezi tmavým peèivem totiž existují rozdíly. Víte, jak správnì vybírat? A proè je vlastnì tmavé, celozrnné peèivo pro vaše zdraví vhodnìjší? Bílé peèivo se vyrábí z bílé mouky, pøi jejíž výrobì se používá pouze vnitøní èást zrna. To neobsahuje tolik minerálních látek a vitaminù jako vrstva vnìjší. Bílá mouka je proto výživovì mnohem ménì hodnotná. Bílé peèivo má i vyšší glykemický index než celozrnné peèivo. "To znamená, že vás zasytí pouze na kratší dobu. Hladina cukru v krvi po požití takové potraviny výraznìji kolísá a organismus má vìtší sklon k ukládání tuku, což podporuje vznik obezity," vysvìtluje nutrièní terapeutka Vìra Králová z bezplatné Informaèní linky zdravého životního stylu (800 175 324). Glykemický index je ovlivòován také tím, s èím se peèivo zkombinuje. Obarvená mouka Hledejte údaje o složení Sledujte, z èeho je potravina vyrobena |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |