V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Úkolem psycho-fyziologa je studium smysl a jedním z nich je chu. Barevné odstíny dokáí vyvolat touhu po poivatin a tím i zvýšit odbyt.
Umlé barvení cukrovinek naráelo díve na nesouhlas a odpor vtší ásti konzument a to pro dv základní píiny. Vilo se, e se barvením zhoršuje jakost, a e se do zaívacího ústrojí mohou dostat škodlivé látky. Dnešní výzkumy a na nich vzniklé pedpisy obojí vyluují.
Rozebíráme-li psobení nkterého druhu potravy, musíme úkon posuzovat z následných hledisek. Jedná se o úinky na innost aludku, dále jak taková potravina psobí na funkce láz a sval, a jak je ovlivován nkterý z dalších smysl.
Oblíbené restaurace, cukrárny a kavárny nejsou populární jenom z toho dvodu, e se tam podávají kvalitní pokrmy, ale té i proto, e i prostedí tchto provozoven je harmonické a pítalivé, zkrátka, kde vše je tak, aby to dlalo nejvtší laskominy.
Uívání barev v cukráství je nco podobného, je tím myšleno "dlání laskomin" v podob psobení na zrak konzumenta. Je to psobení pedbné a není bez dleitosti. Oko zachytí lákavou barvu cukrovinky a bezprostedn na to se dostaví pedstava chuti, která nás nutí k ádosti po ochutnání. Chu je povzbuzená a s ní roste innost slizných láz v pedtuše píjemného poitku, bhem jídla a po snzení lahtky tak lákav a svdn upravené.
Souvislost barev a chutí vyvíjela se u jednotlivc po celý jejich ivot a proto bývá ihned nesoulad mezi barvou a chutí instinktivn pocítn. To vše závisí na smyslovém vjemu. Napíklad pohled na osobu krájející citron zpsobí, e se v ústech sebhne plno slin, a neznamená ani vn citronu nic, tak mocný je v tomto pípad zrakový vliv a pedvídání citronové chuti. A kdo by z nás nevzpomnl na svá klukovská léta, kdy jen pohled na dozrávající jablka v sousedovic zahrad stail na poklesek a jist vn jablek cítit nebyla. A tak kdyby byl býval Adam klukem, pítomnost Evy, v oné známé biblické scén z ráje, byla by asi zbytená, ponvad by mu bylo o jablkách vše známo - ji díve, ne byla "Eva" stvoena.
Barvení cukrovinek spoívá na podklad povzbuzení chutí. Uritá barva má ji jakousi vrozenou souvislost s uritou píchutí. Oranová barva pipomíná chu pomerenovou, bledá zele citronovou nebo pistácií, to vše záleí na tvaru cukrovinky.
|