�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
|
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Vánoèní (i nevánoèní) lesk perníèkù |
Autor: Datum vyd�n�: 09.12.2019 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3570 |
|
Kulér: do suchého rendlíku nasypte vrchovatou lžíci krystalového cukru a "vaøte", dokud se cukr nerozpustí a nezhnìdne - zkaramelizuje. Musíte prùbìžnì míchat a pozor, koneèná fáze zhnìdnutí jde hodnì rychle, tak abyste to nespálili. |
|
|
Pro lesk se perníèky potírají smìsí kuléru a vajeèného žloutku.
Kulér: do suchého rendlíku nasypte vrchovatou lžíci krystalového cukru a "vaøte", dokud se cukr nerozpustí a nezhnìdne - zkaramelizuje. Musíte prùbìžnì míchat a pozor, koneèná fáze zhnìdnutí jde hodnì rychle, tak abyste to nespálili. Odstavte ze sporáku a opatrnì (prská!) do karamelu nalijte 1-2 lžíce vaøící vody a rychle promíchejte a nechte vychladnout (smìs by mìla mít pøi chladnutí konzistenci sirupu, radìji dejte ménì vody a pøidávejte). V dobøe uzavøené sklenici vám kulér vydrží v lednici i mìsíc.
Do 1 žloutku pak pøidejte lžièku vody a lžíci kuléru a promíchejte (jemnì, aby se vám nevytvoøilo moc pìny). Smìs pak propasírujte pøes sítko (odstraníte tím pìnu a "vlákna" ze zbytku bílku kolem žloutku, které dìlají pøi potírání perníèkù bílé šmouhy.) Troubu zahøejte asi na 150 °C. Perníèky širokým štìtcem potøete smìsí, poskládejte na plech a dejte do trouby asi na 2 minuty. Troubu nechte pootevøenou tak na 15 cm - perníèky nepeèete, smìs musí jen zaschnout. Pokud se vám zdají málo lesklé, mùžete postup s potíráním zopakovat. Pozor: perníèky leštìte nejdøíve druhý den po upeèení, až jsou "tvrdé". Pokud byste to udìlali hned, èerstvì upeèený perníèek vsákne potírací smìs do drobných pórù a vytvoøí se vám nepìkné tmavé žilky na povrchu perníèku. Perníèky se též mohou naskládat jen na pùlku plechu a rychle vloží do trouby. Èím kratší je doba mezi potøením perníèku a vložením do trouby, tím lépe. Co se týèe zdobení, lze použít bílkovou polevu. Též je možné použít smìs citron+cukr+solamyl.
|
|
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) Konec �l�nku |