Suroviny
500 g medu
250 g cukru
1500 g hladké mouky
1 L mletého hebíku
1 L Macise (muškátový kvt)
1 L Kardamomu
1 PL skoice
1 (na špiku noe) zázvoru
1 nastrouhaná pomeranová kra
1 nastrouhaná citrónová kra
50 g namletých lískových oech
50 g citrónové esence
50 g pomeranové esence
20 g potaše (jedlá soda)
Suroviny pro polevu
200 g práškového cukru
125 ml mléka
1 L másla
Píprava
Med s cukrem povaíme do vzkypní a necháme vychladnout. Do mísy prosijeme mouku a pidáme všechny uvedené suroviny od hebíku po pomeranovou esenci a ádn promícháme.
Potaš rozpustíme v menším mnoství vody.
Do mouky postupn vléváme za stálého mícháni nejdíve medový roztok. Tuto novou sms dkladn promícháváme. Poté vléváme opt pozvolna za stálého míchání potaš a znovu vše dkladn promícháme.
S veškerou dkladností hmotu uhnteme do tsta.
Tsto vloíme na moukou vysypaný vál a vyválíme do poadovaného tloušky. Vykrájíme podobu perníku, (pípadn piloíme ozdobu, nap. mandli) a vloíme na plech, který vymaeme velím voskem.
Necháme 24 hodin odstát. Druhého dne peeme 15 -20 minut pi teplot asi 180 °C
Pouijeme-li cukrové polevy, ohejeme cukr a mléko a do absolutního rozpuštní cukru a ješt teplý perník potáhneme tímto roztokem. (Polev me být vícero druh)