�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Oechy pedstavuj tradin symboly Vnoc |
Autor: ZPI Datum vyd�n�: 07.01.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=359 |
Mezi tradin symboly Vnoc pat i oechy. Pouvaj se nejen jako soust tst, ozdoba napeenho cukrov a prodn dekorace vnonho stolu, ale i jako zdrav mlsn. |
Mnoho lid se sna oechm vyhbat kvli vysokmu obsahu tuk, pesto je jejich pnos vt ne zpory. Oechy jsou prospn pro zdrav lovka, a nemly by proto chybt ani v bnm jdelnku. Dky svmu sloen maj pozitivn vliv na vlasy, nehty, ki i trvic soustavu. V echch maj od pradvna tradici oechy vlask a oky lskov. Trocha historie Vlask oech (Juglans regia) bval ve starovku symbolem plodnosti a erotiky. Vztah k erotice m i jeho nzev, kter je odvozen z tvaru oech. Rodov nzev vznikl spojenm dvou slov "glans" a "Jovis". V pekladu to znamen Jupiterv alud. Druhov jmno regia znamen krlovsk. Odr tak ctu, kterou tehdy lid k oechm chovali. Oechy tvoily soust jdelnku lovka odpradvna. Stravu si jimi zpestovali ji lovci-sbrai. Nkdy ped zatkem naeho letopotu se dostaly do Itlie. Teprve mnohem pozdji dovezli britt nmonci oechy do sv zem. Oech tam brzy zdomcnl a dnes se mu k anglick oech. Frantikni dovezli oechy do Mexika a pozdji i do Kalifornie. Dnes pat Kalifornie mezi nejvt producenty oech na svt. Lidov litelstv Jdro vlaskho oechu pipomn svm tvarem lidsk mozek. Mon prv z tohoto dvodu byly oechy povaovny za vivu pro mozek. Podle keltskch legend je oech symbolem koncentrovan moudrosti. V 16. a 17. stolet si lid mysleli, e pojdnm oech se posiluje intelekt. V n jsou oechy soust lidovho litelstv dodnes. Krom oechovch jader se vyuvaly i listy a zelen slupky. V Nmecku se z oechovch lstk vail aj. Ml pomhat v boji proti rm. aj se pouval i extern, k lb konch problm, k omvn problematick ke, k potrn hmyzho bodnut. Pro svou siln svravou chu se oechov aj pouval i jako prostedek na uklidnn stev pi prjmu a jako kloktadlo pi bolestech v krku. Slupka i listy maj vysok obsah vitamnu C a tslovin. Dnes se vyuv terick olej oech pro vrobu ppravk na lbu plsovch onemocnn. Kter ltky skrvaj Pestoe maj oechy vysok obsah tuk, napomhaj sniovat rizika cvnch chorob. Tuk je tvoen vysokm procentem ve strav dleitch nenasycench tuk. Oechov olej je bohat na tokoferoly, kter chrn jdro ped rychlm zkaenm a pedstavuj pro lovka velmi vznamnou nutrin ltku. Jsou tak dleitm zdrojem vitamnu E a w -3 oleje. Maj proto nesmrn vznam pro vegetariny, kte nejed ani ryby, nebo w -3 olej se vyskytuje v rybm tuku. Ve 100 g oech je obsaeno: 60 g tuk, 18,5 g blkovin, 170 mg hoku, 95 mg vpnku, 500 mg draslku, 1,4 mg mdi, 3,0 mg manganu, 2,7 mg zinku. Dalmi prospnmi ltkami jsou vitamn B6 (pyridoxin) a B2 (riboflavin), tiamin a biotin (ltka, kter m pozitivn vliv na kvalitu neht a vlas). Energie obsaen ve 100 g oech pedstavuje asi 2820 kJ. Prvn pedpisy Poadavky na skopkov ovoce, kam oechy pat, jsou zakotveny v prvnch pedpisech. Oechy mus bt oznaeny dajem, o jak oechy se jedn - lskov i vlask - a dajem, zda jsou ve skopce i loupan. Pedpisy stanov poadavky na jakost a povolen odchylky od hmotnosti. Vlask oechy ve skopce mohou obsahovat maximln 0,4 % pms a vylouskan jdra vlaskch oech pouze 0,1 % pms. Lskov oechy ve skopce mohou obsahovat 0,25 % pms a lskov jdra 0,05 % pms. Pms me bt jakkoliv ltka, kter nenle potravin (kamnky, list atp.) Skopka vlaskho oechu mus bt dobe vyvinut, polotvrd a tvrd, jdro mus bt vyvinut a dobe oddlen od skopky a mus vnitek skopky zcela vyplovat. Osemen je lutohnd, jdro je na lomu bl a naloutl, pokryt svtle hndou slupkou. Sprvn chu erstvch oech je oechov, olejnat, lehce natrpkl a mrn nahokl. Lskov oechy mus mt zdravou skopku bez plodovho lka. Jdro mus bt vyvinut, celistv. V omezenm mnostv me bt mechanicky pokozen. Barva m bt svtle a tmav hnd, slupka hnd a naloutl. Lskov jdro m bt na lomu bl s naloutlm odstnem a jeho chu m bt sladce olejnat, typicky okov, nesm mt ciz pachy a pchut.
Nejastjm nedostatkem, s nm se inspektoi ZPI pi kontrolch setkvaj, bvaj nedostatky v oznaovn a nkdy i ni hmotnost. Pouit Oechy slou jako vrobn surovina pro cukrov, tsta, npln cukrskch vrobk, olej, nugt, sladkosti, omky, pomaznky, oplatky, cereln smsi apod. Prvo - Test servis, 20.12. 2002 Zpracoval: Mgr. Pavla Bureov - refert pro vztahy s veejnost
|
Vytisknuto dne 03.12.2024 ze serveru |