�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kypøení tìsta

Autor: Jindøich Podskalský
Datum vyd�n�: 24.01.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3591

Peèivu dodáváme kyprosti rùzným zpùsobem. Pøedevším tìsto velmi peèlivì a dostateènì dlouho vypracováváme, abychom do nìho vhánìli hodnì vzduchu. Vzduchové bubliny se pøi vaøení èi peèení roztahují, zvedají tìsto a peèivo zùstane pórovitým.

Peèivu dodáváme kyprosti rùzným zpùsobem. Pøedevším tìsto velmi peèlivì a dostateènì dlouho vypracováváme, abychom do nìho vhánìli hodnì vzduchu. Vzduchové bubliny se pøi vaøení èi peèení roztahují, zvedají tìsto a peèivo zùstane pórovitým a tím trvale kyprým.

Této pórovitosti a kypøení tìsta se ještì napomáhá rùznými pøípravky napø. snìhem, kvasnicemi, peèivovými prášky, alkoholem (který se pøi smažení tìsta - koblih apod. vypaøuje a unikáním tìsto zvedá.

Kvašením tìsta, do nìhož jsou pøidány kvasnice (drobnohledné houby množící se puèením), nastává chemický proces, pøi nìmž vzniklý kyslièník uhlièitý spolu s unikajícími vzniklými párami tìsto zvedá a kypøí. Podobný chemický proces nastává v tìstì chemickým rozkladem peèivových, do tìsta pøidávaných práškù (nejèastìji smìs kyseliny vinné a bikarbonátu sodného nebo uhlièitanu amonného), pøi nìmž vzniká rovnìž kyslièník uhlièitý, který tìsto kypøí . Sníh kypøí peèivo roztahováním èetných vzduchových bublin. Listové máslové tìsto se zase zvedá a listuje na vrstvy pùsobením vodních par v tìstì obsažených a pøítomný tuk je zábranou pro jejich únik, a ty se v tìstì roztahují a dochází tak ke zvedání jeho jednotlivých vrstev.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku