�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Chlb z vlastn pece |
Autor: Vlastimil Bernek Datum vyd�n�: 03.02.2020 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3594 |
Chcete-li mt rno ke sndani erstv krajc s kupavou krkou, a nebydlte zrovna vedle pekrny, mete si upct svj bochnk pkn doma v kuchyni. Mal pec na chleba se jednodue ovld i udruje. A navc - vlastnorun |
erstvý chléb z vlastní pece Chcete-li mít ráno ke snídani erstvý krajíc s kupavou krkou, a nebydlíte zrovna vedle pekárny, mete si upéct svj bochník pkn doma v kuchyni. Malá pec na chleba se jednoduše ovládá i udruje. A navíc - vlastnorun udlaný chléb chutná lépe. Jenom nasypete suroviny Píprava chleba je jednoduchá. Do pece staí vloit peící vanu s nepilnavým povrchem a nasadit hntací háky. Pak u peka-amatér jen nasype peliv naváené suroviny (nejastji mouka, drodí, sl, cukr, voda nebo mléko), vybere správný program, velikost bochníku (zpravidla od 750 do 1300 gram) a barvu krky (svtlá, stední nebo tmavá). Samotný proces pemny surovin v chléb lze sledovat pomocí sklenného okénka, stejn jako je tomu pi píprav jídel v klasických horkovzdušných troubách. Pístroj naped celou sms pedeheje, aby se lépe namnoily kvasinky, pak uhnte z ingrediencí tsto, nechá jej nakynout a na závr upee. Výsledný as se pohybuje kolem tí hodin. Záleí na zvoleném programu a typu pipravovaného chleba. Energetická spoteba domácích pekáren je nízká. Podle zkušeností uivatel vychází jedno peení piblin na dv koruny, a to i v pípad, e jde o velký bochník (1,3 kilogramu) s nejtmavší krkou. I se surovinami tak vychází domácí chléb na srovnatelnou ástku jako ten kupovaný, tedy kolem dvaceti korun. Domácí ale vydrí déle mkký a díky kvalitním surovinám, které se v sériové výrob nahrazují levnjšími, bývá i chuov odlišný. Doma upeený bude o nco vlhí ne ten z klasické pekárny, protoe ve velkých pecích je vlhkost niší. Na velikosti záleí Pi nákupu pekárny je dleité zohlednit objem peící nádoby. Pro tylennou rodinu je vhodný takový model, který zvládne upéct 1,3kilogramový chléb. Menšímu potu jedlík postaí teba poloviní velikost. Pekárny mívají teba tináctihodinový asova, který umouje nastavit start peení a zajistí vám tak erstvý chléb hned po probuzení nebo po návratu z práce. Pée? Nic sloitého ištní pístroje nezabere moc asu - není toti skoro vbec poteba. Vnitek je vyroben z nepilnavého povrchu a po vyklopení upeeného bochníku bývá forma v podstat istá. Postaí ji jen otít suchým ubrouskem a vyndat háky, pod nimi me zstat kousek tsta. Hntací háky je však lepší istit ješt teplé, protoe to jde mnohem lépe. Lze je vyjmout u ped posledním kynutím. Samotný vnitek, kde u jsou jen topná tlesa, staí obas vyluxovat a zbytek otít vlhkým hadíkem. Upeete i dort Domácí pece na chleba mají nkolik program, a tak není tké upéct krom bného chleba teba i toastový. A kdy vymníte nkolik surovin, mete z útrob pícky vyklopit také celozrnný chléb nebo dokonce dort. Další moné vyuití je píprava tsta na kynuté buchty, koláe, francouzské bagety i pizzu. Specialisté umí v domácí peci vyrábt i marmeládu. V návodu, který k pístroji dostanete, obvykle najdete stránky vnované vhodným receptm. Semínkový chléb * 1/2 ajové liky sušených kvasnic nebo pl kostky drodí Po prvním hntení, které trouba vtšinou oznámí zvukovým signálem, pidejte pl polévkové líce semínek, a to slunenicových, lnných, sezamových nebo dýových. Mete je doplnit ješt kmínem nebo mákem. Mazanec neboli vánoka * 23 ml mléka Suroviny vlote do peící vany a zvolte píslušný program. Zdroj: ena-in Obsluha malých pecí na chleba je jednoduchá. Bochník je hotov za ti hodiny a pípravu zvládnou i mui v domácnosti. Pístroje se dají poídit u od patnácti set korun |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |