�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Skladovn okoldy a kakaa |
Autor: Pavel Bursa Datum vyd�n�: 13.05.2020 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3612 |
Ulo-li se okolda na vlhkm mst, rozpout se v n obsaen cukr a usazuje se na povrchu, m dodv zbo plesnivho vzhledu. Pokud je okolda vystavena slunci. Ztrc tak barvu, dostv ed vzhled, stv se porzn a m zvtralou chu. |
Zaínají nám ji teplé dny a eknme si nco uskladování okolády a kakaa. Kakao vstebává pomrn lehce vlhkost a je proto zapotebí jej uskladovat na suchém míst, nikoli ve skladištích, kde je vyšší vlhkost nebo v místech kde dochází ke stídání teplot. To platí i o výkladních skíních. Pokud je kakao vystaveno vlhkosti, utvoí se v nm pevné chomáe, které se obtín rozpouští a dávají kakau horší vlastnosti. Odebírá-li se kakao voln, je teba se pesvdit, e neobsahuje takovéto chomáe. Kakao musí být bezpodmínen suché a jemn mleté. Nádoby ve kterých je uloeno musí být vdy dobe uzaveny, aby zboí nevstebávalo vlhkost a cizí pachy. V balení není kakao tak choulostivé, ale i v tomto pípad je jistjší uloit zboí na suchém míst a v pimené teplot. Stejn jak kakao, tak i okoláda, zvlášt pak nebalená, nesmí být skladována v prostoru, kam má pístup slunce. Pokud je okoláda vystavena slunením paprskm, ztrácí barvu, pemnou kakaového másla dostává šedý vzhled, stává se porézní, lehce se láme a pijímá zvtralou chu. ím déle byla okoláda vystavena slunci, tím více ztrácí své hodnoty a je nestravitelnjší. Cukrovinky, dezerty a ostatní sladkosti, které byly vyrobeny za uití okolády, vyadují obdobé pée jako okoláda sama, zvlášt v tom pípad, jedná-li se o zboí nebalené. Pralinky a podobné sladkosti jsou asto plnny ovocnými šávami, elém atd., a podléhají lehce vnitnímu kvašení.Vystaví-li se tyto sladkosti slunci i teplu, stane se, e se zboí znehodnotí jako okolády a pak pralinky puknou následkem kvašení nápln, která vytee. Tím vznikají znané škody, obal se zamae, zboí ztrácí vzhled, slepí se a stane se neprodejné. |
Vytisknuto dne 05.01.2025 ze serveru |