�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Upraven okoldov polotovary /1. |
Autor: Alena Plpnov Datum vyd�n�: 20.05.2020 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3615 |
okoldov polevy byly aplikovny pi vrob rznch ozdob - zedn kakaovm mslem a vytemperovan s pouitm drobnch ablon, kornoutkem, ppadn jejich tvar dovoluje pouit pmo ke zdoben cukrskch vrobk. |
Technoloka Alena Plpánová v prbhu tí msíc hodnotila upravené okoládové polotovary Všechny byly rzn aplikovány jak pro tradiní úely - potahování, tak i chucení krém a náplní. My vás s výsledky jejího bádání budeme prbn seznamovat v seriálu na téma: Námty na vyuití okoládových polotovar. okoládové polevy byly aplikovány pi výrob rzných ozdob - zedné kakaovým máslem a vytemperované s pouitím drobných šablon, kornoutkem, pípadn jejich tvar dovoluje pouití pímo ke zdobení cukráských výrobk. Polevy byly dále zkoušeny k výrob drobných dezert a pro lepší názornost i pípadnou inspiraci jsou uvedeny následující receptury s výrobními postupy. Oíškový dezert Bílá okoládová poleva - 1,000 kg - Praené lískové oíšky, dr - 0,400 kg - Fondánová hmota základní - 0,400 kg, Rumový výtaek - nkolik kapek. Za stálého míchání rozpustíme fondánovou hmotu. Bílou okoládu rozpustíme spolu s kakaovým máslem ( na vodní lázni), vytemperujeme a teprve potom zamícháme upravené oíšky i fondán. Hotovou hmotu tvarujeme - stíkáním na papíry Kakaové obdélníky Bílá okoládová poleva - 1,000 kg, Kakaové máslo 0,300 kg, Cukr krupice 0,250 kg, Smetana 0,400 kg, Mletá káva - 0,020 kg. Za obasného zamíchání na mírném ohni provaíme smetanu s cukrem a jemn mletou kávou. Sundáme z ohn a dobe promícháme s okoládou i kakaovým máslem. Polotuhou hmotu vyválíme ( s pouitím mikrotenu) na plát o síle asi 10 mm a necháme dobe ztuhnout. Pak potáhneme z jedné strany bílou okoládovou polevou a posypeme jemn strouhaným kokosem. Po ztuhnutí otoíme a po druhé stran opt potáhneme tentokráte upravenou okoládovou polevou (tmavá máecí) Po dokonalém ztuhnutí krájíme strunou na drobné obdélníky.
okoládová poleva tmavá máecí nebo poleva tmavá na máení s akopolem - 0,800 kg , Kakaové máslo nebo ztuený tuk RP 0,200 kg, Smetana - 0,400 kg, Mletá káva 0,040 kg, Mandlový likér 0,100 kg. Na mírném ohni svaíme smetanu s cukrem a mletou kávou. Sundáme z ohn a zamícháme zvolený druh polevy, tuk i likér.
Fíkový dezert okoládová poleva tmavá máecí nebo poleva tmavá na máení s akopolem - 1,000 kg, Kakaové máslo nebo ztuený tuk RP - 0,200 kg, Pi pouití alternativních surovin není temperování nutné. Vše dobe promícháme. S pouitím mikroténové fólie vyválíme na plát o síle cca 10 mm a necháme na rovné podloce dobe ztuhnout Pro její úpravu - ední i ostatních cukráských polev je velmi vhodné pouití ztueného tuku RP, který má vyšší bod tání, co je velmi dleité pro udrení dobré kvality potahovaných - balených výrobk zvlášt v letních msících. - pokraování - |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |