�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Upravené èokoládové polotovary / 2. |
Autor: Alena Pùlpánová Datum vyd�n�: 22.05.2020 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3616 |
Pøi pøípravì nìkterých druhù dezertù se nabízí možnost použití zámìny èokoládové polevy s kakaovým máslem za polevu tmavou na máèení s akopolem. Tato není tak nároèná na zpracování jako èokoládové polevy. |
Èokoládové tyèinky Èokoládová poleva tmavá máèecí nebo poleva tmavá na máèení s akopolem - 1,000 kg, Kakaové máslo nebo ztužrný tuk RP - 0,400 kg, Fondánová hmota základní - 0,400 kg, Sušené meruòky drobnì krájené - 0,400 kg, Rýžové burizony - 0,120 kg Pokud zvolíte pro výrobu tohoto dezertu èokoládu s kakaovým máslem, tak jmenované polotovary nejprve vytemperujeme a teprve potom pøidáme rozpuštìný fondán, upravené meruòky i burizony. Pøi použití alternativních surovin není temperování nutné. Vše dobøe promícháme. S použitím mikroténové fólie vyválíme na plát o síle cca 10 mm a necháme na rovné podložce dobøe ztuhnout Nakonec nakrájíme strunou na drobné tyèinky a ty potahujeme v upravené tmavé polevì. Po jejich ztuhnutí dozdobíme pøestøíkáním bílou èokoládovou polevou. Pøi pøípravì nìkterých druhù dezertù se nabízí možnost použití zámìny èokoládové polevy s kakaovým máslem za polevu tmavou na máèení s akopolem. Tato není tak nároèná na zpracování jako èokoládové polevy (temperace) a pøitom má zachovány nìkteré znaky èokoládových polev a i její cena je nižší. Pro její úpravu - øedìní i ostatních cukráøských polev je velmi vhodné použití ztuženého tuku RP, který má vyšší bod tání, což je velmi dùležité pro udržení dobré kvality potahovaných - balených výrobkù zvláštì v letních mìsících. Rovnìž není bez zajímavosti, že na koneèné kvalitì vyrobených dezertù se neprojevuje rozdíl v použití smetany na šlehání s obsahem tukù 33 %, anebo smetany s obsahem tukù 12%. Modelovací hmota Cukr mouèka - pudr - 0,500 kg, Fondánová hmota základní - 0,150 kg, Kakaové máslo - 0,120 kg, Mandlový olej - nìkolik kapek Dortová šlehaná hmota s grankem Cukr krupice - 1,000 kg, Bílky tekuté - 1,400 kg, Žloutky - 0.700 kg, Pšenièná mouka hladká - 1,000 kg, Pšenièná mouka polohrubá - 0,700 kg, Olej - 0,400 kg, Granko - 0,200 kg Bílky vyšleháme z 2/3 cukru krupice v pevný sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem a krátce zašleháme olej. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |