�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
|
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Zkuste kávu takto |
Autor: red. Datum vyd�n�: 13.07.2020 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3634 |
|
Bosenský zpùsob - Do džezvy o obsahu 10 cl vložíme kostku cukru, doplníme do tøí ètvrtin èerstvou studenou vodou a obsah konvièky uvedeme do varu. Poté odstavíme, pøidáme 7 g jemnì umleté kávy, promícháme lžièkou a pøivedeme opatrnì k varu. |
|
|
Káva spaøovaná v šálku
Je to nejrozšíøenìjší zpùsob úpravy kávy u nás. Dávka mleté kávy se vloží do pøedem vyhøátého šálku nebo tenkostìnné sklenice a zalije vaøící vodou. Vodu nenaléváme prudce - najednou celé množství, ale postupnì, aby mletá káva nevyplavala na povrch.
Turecký zpùsob
Do konvièky na pøípravu turecké kávy - džezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemnì umleté kávy. Džezvu doplníme po hrdlo èerstvou vodou a pøivedeme k bodu varu. Po vzkypìní odstavíme a ihned podáváme s nahøátým šálkem.
Bosenský zpùsob
Do džezvy o obsahu 10 cl vložíme kostku cukru, doplníme do tøí ètvrtin èerstvou studenou vodou a obsah konvièky uvedeme do varu. Poté odstavíme, pøidáme 7 g jemnì umleté kávy, promícháme lžièkou a pøivedeme opatrnì k varu. Po vzkypìní ihned odstavíme, doplníme po hrdlo džezvy vodou, znovu pøivedeme k bodu varu a horký nápoj podáváme.
Makedonský zpùsob
Do džezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemnì mleté kávy a postavíme ji na oheò. V okamžiku kdy káva zaène vonìt, vlijeme do džezvy horkou vodu a obsah necháme na ohni vzkypìt. Ihned podáváme.
Mexický zpùsob
Do vyhøáté pánvièky nasypeme 7 g jemnì mleté kávy, a za stálého míchání ji jemnì opražíme. Pøidáme k ní 5 g cukru a jemnì promícháme. Pak vlijeme do pánvièky 10 cl horké vody a kávu povaøíme, až se utvoøí pìna. Podáváme v moka šálcích.
Káva espreso
Vyrábí se ve stejnojmenném pøístroji. Princip její výroby spoèívá ve spaøení mleté kávy mírnì upìchované v nerezovém sítku, a v jejím dokonalém vyluhování parou pod tlakem. Dobøe pøipravená káva espreso má mít svìtle hnìdou pìnu.
Kapucínská káva (kapuèíno)
Z kávy pøipravíme espreso, do kterého vlijeme nebo pod tlakem støíkneme stejné množství mléka. Povrch posypeme strouhanou èokoládou.
|
|
Vytisknuto dne 21.12.2024 ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) Konec �l�nku |