�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Med z turecka |
Autor: red Datum vyd�n�: 15.07.2020 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3635 |
Ideln doba mchn pi vrob vtho mnostv je kolem t hodin, kdy nechme teplotu poklesnout a do stavu vraznjho ochlazen, meme pidvat dopedu opraen a nasekan lskov oechy |
Turecký med sestává zhruba z 80 procent cukru. Zahívá se ve smsi voda a glukózový sirup na 140 °C a do jantarové barvy a tané podoby. Pokud by se produkt zpracovával pi teplot o 10°C vyšší, zaalo by docházet ke karamelizaci a její píchuti, co by nebylo v tomto pípad ádoucí. Spojení vody s glukózovým sirupem usnaduje rozpouštní cukru a zamezuje pedevším zptné krystalizaci po zahátí. To je pednost této vazby ve výrobním procesu, protoe jinak by došlo k nadmrnému ztvrdnutí a turecký med by nebyl poivatelný. Jakmile hmota trochu zchladne, ale nachází se stále v tekutém stavu, vmíchá se do ní bílkový sníh z pasterovaných bílk. Tomuto kroku musí pedcházet zmínné zchlazení, protoe jinak by hrozilo nebezpeí spálení bílkového snhu. Bílkový sníh psobí v tomto pípad jako spojovací prostedek a zajišuje bílou barvu tureckého medu. Suroviny Variace dalšího pouití písad: ovesné vloky, dýová jádra, sezamová zrníka, slunenicová zrníka Píprava |
Vytisknuto dne 27.12.2024 ze serveru |