okoládový tým Dominique Persoone
„okoládová pralinka se dá vyrobit prakticky s jakoukoliv píchutí, jen je dleité pesn vyváit chut a pi práci s okoládou nespchat,“ íká Dominique Persoone, znalec a milovník okolády z Brug, majitel okoládovny The Chocolate Line, která zásobuje pralinkami napíklad známou tíhvzdikovou belgickou restauraci HOF van Cleve, i holandskou spolenost Oud Sluis.
Jeho znaka The Chocolate Line byla ocenna, jako jedna ze tí nejkvalitnjších svého druhu, nejstarším svtovým gastroprvodcem Michelin Guide, který pravideln udluje hvzdiky kvality mezinárodním hotelm a restauracím. Dominique je také lenem známého gastrokomplexu Fat Duck, který zaloil znalec v oboru Heston Blumenthal, a prezidentem belgického cechu cukrá.Dominique, jedna z nejoriginálnjších osobností souasné gastronomie, pijel do Prahy na pozvání majitel spolenosti V!VA Praha, Henka a Simony Mestdaghových, která v Celené ulici v Praze provozuje prodejnu s belgickými pralinkami a okoládou a také Choco-Story.
Persoone, o nm se mezi cukrái a kuchai po celé Evrop hovoí jako o Mistru okolády a vycházející hvzd na belgickém okoládovém nebi, se i v Praze pustil do neobvyklých, a dokonce je moné íct, a odváných chuových kombinací svých okoládových pralinek.
„Do krém a náplní pralinek, jejich výrobcem je spolenost Belcolade se 64procentním obsahem kakaa, pidávám olivy i speciální octy, sýr, koení i alkohol, také ústice. Pro eské milovníky belgických pralinek jsem pipravil speciální nápl a tou je Becherovka, a musím íct, e má úspch jak v Belgii, tak v eské republice. Jen u vím, e v produkci pro belgického zákazníka staí normální mnoství alkoholu, pro eského zákazníka je to málo a musím pidat,“ svil se pi prezentaci výroby pralinky s Becherovkou Dominique Persoone.
Pvodn se vyuený kucha proslavil díky svému šupacímu vynálezu, tak zvané okoládové bouchace, kterou navrhl pro narozeninový veírek Rona Wooda a Charlieho Wattse, muzikanty z Rolling Stones, pak také pralinkou Cola, kterou miluje jeho syn nebo karamelou s japonským citronem a dokonce pralinkou s cibulovou náplní. Ode dneška k jeho mistrovským okoládovým kouskm patí také pralinka s Becherovkou, která dostala název V!VA Paha.
Dominique také postupn realizoval i svoje vize o okoládovém makeupu, jedlé rtnce nebo okomasáním krému. To všechno jsou produkty, které si lze koupit exkluzivne v eské republice pouze v prodejne V!VA Praha.
V souasnosti pravideln pedvádí v ivých televizních poadech výrobu svých jedinených okoládových delikates. Po úspšných prezentacích svého okoládového umní ve Spojených státech, Japonsku, Brazílii, Mexiku, Francii, Anglii a Holandsku se Dominique Persoone pedstavil osobn také i v Praze.
Dominique Persoone nejene vytváí okoládové unikáty a delikatesy, ale je také cestovatelem a spisovatelem. Je autorem knihy okoláda: Expedice v Mexiku a její koeny. Získal za ni prestiní ocenní Gourmand World Cookbook Award, které je povaováno ze Oskara v gastronomii.