Hmota:
150 g másla
100 g cukr pudr
8 ks žloutkù
150 g hoøké èokolády
150 g mouky - není upøesnìna granulace (doporuèujeme použití naší hladké mouky, v Rakousku se pøevážné používá mouka glatt - hladká, grifig - hrubá, zcela výjimeènì. Poznámka redakce).
8 ks bílkù
50 g jemného cukru
2 polévkové lžíce meruòkové marmelády
Poleva:
150 g hoøké èokolády
Ozdoba:
1/4 sladké šlehaèky
Postup:
Mìkké máslo s cukrem pudrem, utøeme do hladka, pøidáme žloutky a smìs pomocí elektr. šlehaèe utøeme do husté pìny, rozdrobenou hoøkou èokoládu ve vodní lázni roztavíme, poté za míchání mírnì ochladíme. Èokoládu pøidáváme pomocí malé lžièky do pìny a zašleháme, zamícháme prosátou mouku a nakonec pomocí metly zamícháme ušlehané bílky s cukrem.
Peèení:
Dortovou formu (o prùmìru 24 cm), dno vyložíme papírem, naplníme hmotou a peèeme pøi 170 - 190 oC asi 60 minut.
Po upeèení vyjmeme dort z formy a necháme na møížce úplnì vychladnout. Peèící papír stáhneme a popø. srovnáme dno.
Zajímavé je, že dle tohoto receptu dort 2x neprokrajujeme a neplníme meruòkovou marmeládou, ale tuto marmeládu do hladka utøeme, mírnì nahøejeme a potøeme povrch dortu.
Èokoládu nahøejeme a dort potáhneme, po ztuhnutí nakrájíme jednotlivé øezy, které mùžeme ozdobit ušlehanou šlehaèkou.
Pro úplnost je nutno zdùraznit, že se nejedná o originální postup, protože receptura je pøísným tajemstvím hotelu Sacher ve Vídni.