Pro je elatina zdravá?
elatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvoící pojivovou tká a to pedevším pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlas, neht a pokoky. Kolagenu se nkdy té íká „elixír mládí“. Na nm toti mimo jiné záleí, jak mlad lovk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je také ve sklivci a v blm oka.
Výzkumem kolagenu se u nás celý profesní ivot zabýval profesor Adam z revmatologického ústavu v Praze - objevitel Geladrinku, který se prodává v lékárnách na regeneraci kostí pacient trpících osteoartrózou (tedy onemocnním nosných kloub). Je ale dobrý i pro sportovce k regeneraci kloub. Dále existují také kosmetické krémy s obsahem kolagenu a pleové masky.
elatina má zkrátka vynikající vlastnosti. Ve vod se varem rozpouští, chlazením tuhne, je podobná poátenímu kolagenu, ze kterého vzniká. V cukráství se vyuívá jejích elírovacích schopností. elatina se ochucuje rznými píchutmi, hlavn citrónovou, ananasovou, pomeranovou, jahodovou, malinovou i po coca cole. Ovoce jí dodává i barvu.
elatina je velmi istý a jemný klih, který se získává vyvaením surovin bohatých na kolagen. Vaením se kolagen pemuje na glutin, co je látka, která má rosolovací vlastnosti a je nejpodstatnjší slokou elatiny. elatina je tedy ivoišného vepového, hovzího i rostlinného pvodu z moských as.
„ivoišná“ vs. „rostlinná“ elatina
Typ elatiny se odvíjí od zdroje, ze kterého ji získáváme.
„ivoišná elatina“
ivoišná elatina se pouívá pedevším v potravináství k výrob tlaenky, huspenin, dort a hlavn cukrovinek, zejména známých kultovních elatinových výrobk HARIBO, napíklad tradiních Goldbären. Formy na medvídky jsou navíc „vysypány“ kukuiným škrobem, aby si na nich mohli pochutnat i lidé s coeliakií, tj. nemocí, kdy lidé nemohou konzumovat lepek (látka, kterou obsahují obiloviny, pedevším mouka a výrobky z ní vzniklé). Pestoe je elatina pro lidský organismus zdravá, jíme jí velmi málo. Odkláníme se od klasické stravy. Tlaenka má napíklad popularitu pedevším u starší generace.
astý mýtus:
Lidé se asto pi konzumaci gumových medvídk bojí nemoci „šílených krav“, to je však zbytené, protoe zde se pouívá elatina vepová.
„Rostlinná elatina“ – Agar
Agar je výivná potravina bez kalorií s obsahem mnoha minerál. Získává se z vodních rostlin – as – ruduch, které ijí v hloubce 80 metr. Agar vzniká z rostlinných sliz - agarofyt. Proces výroby agaru je velmi nároný jak technologicky, tak i finann.
asy jsou oblíbenou zeleninou Dálného východu, známou v Japonsku a ín dva tisíce let.
Ve výiv Asiat hraje významnou roli, nebo je zdrojem protein a minerál. asy se nejprve musí sklidit bhem letních a podzimních msíc, zbavit vody a usušit za nízkých teplot. Agar má ve výsledku svtlou barvu a nevýraznou chu a je bez kalorií. Prodává se ve form prášku, plátk i hranolk. Na 100 % nahradí ivoišnou elatinu, její elírovací vlastnosti jsou nkolikanásobn vyšší. Hodí se na zákusky, aspiky, eventueln místo jíšky. Pouívají ji hlavn vegetariáni.
Mimo potravináství se vyuívá na výrobu gel, šampón, v lécích jako plnidlo, v chirurgii na výrobu vstebatelných nití a v mikrobiologii k výrob pd, na kterých se pak pstují bakterie.
Agar je protizántlivý, obsahuje flucoidan, který pomáhá pi rakovin prsu, také je bohatý na elezo, jód a vápník. Je vhodný pro obézní pacienty, protoe psobí jako mírné projímadlo, pomáhá sníit nadváhu, pi zácp, pi vysokém tlaku a onemocnní stev. Není nedostatkovým zboím, dá se koupit v lékárnách, drogériích i prodejnách zdravého ivotního stylu. Agar se nemusí jíst jen v pokrmech, dá se v práškové form rozmíchat, dávkuje se jedna líce do sklenice vody a me se takto pít denn pro regeneraci.
Firma HARIBO má pro spotebitele, kteí nechtjí produkty ivoišného pvodu, ale pesto mají chu na nco dobrého, zajímavé inovace. Vyrábí produkty z rostlinné elatiny – Agar – napíklad oblíbené Berries.
- pokraování -