�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zkusek je jako ena ...

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 11.10.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3663

Vezmeme sr parmazn, nastrouhme jej na jemno a korpus jm posypeme a polijeme rajatovm keupem. Doclme tak nejenom jeho kupavosti, ale i pjemnho aromatu.

ena je sice tvor pohlednjší od mue, ale kadá má v sob vrozenou touhu se ješt trochu vylepšit. K tomu slouí kvanta kosmetických firem, která pes reklamy všeho druhu své produkty nabízejí. eny oslnnou pedstavou úspchu své vizáe pak kupují nabízené kosmetické šidítko o stošet. Se zákuskem je to tak trochu obdobné, kdy jeho vnitnbí chu meme pouze tušit, ale necháme se ovlivnit prvním dojmem vyplývající z lákavé vizáe. Teprve potom pijde ke slovu vlastní ochutnání, kde buto chu pedí oekávání nebo dojde k rozarování.
No a zde je mezi enou a dezertem zcela jasn vyplývající pímá úmra...

Co udlat, aby bylo tsto na pizzu (korpus) kupavé?
Nejdíve zhotovíme korpus, který ped úpravou musí zstat stále teplý. 
Vezmeme sýr parmazán, nastrouháme jej na jemno a korpus jím posypeme a polijeme rajatovým keupem. Docílíme tak nejenom jeho kupavosti, ale i píjemného aromatu.

Co udlat, aby zstala šlehaka déle v tuhém stavu?
Nkdy se dostáváme do problému, e šlehaka nechce dret poadovaný tvar, ztuova není zrovna po ruce, a výrobek musí být stj co stj hotov. Na tento problém nám postaí  pouhý elírovací cukr, kdy na dávku sladké šlehaky o objemu 200 ml, pidáme dv PL jeho mnoství.

Co udlat, aby se jablený kolá hezky lesknul?
Rozehejeme 3  PL jableného elé v menším hrnci a  dobe rozmícháme. S rozehátým elé poteme teplý kolá. Po zchladnutí posypeme kolá práškovým cukrem.

Jablený dort z Thurgau

Suroviny
100 g másla nebo margarinu
4 vejce
150  cukru
½ citronu (šáva i kra)
150 g mouky
sl
1 L prášku na peení
4 jablka (vtší kyselejší)
trochu mouky na vysypání formy

Postup
Rozpustíme tuk. Formu (24 cm) vymaeme tukem a vysypeme moukou. Vezmeme vejce a oddlíme bílek od loutku.
loutek a 125 g cukru dobe rozšleháme metlou do zpnní.
Zbylý tekutý tuk pomalu rozmícháme. Pidáme na jemno nastrouhanou citronovou kru a šávu a vše dkladn šleháme do tuší pny.
Pak vmícháme mouku, sl, a prášek na peení.
Do tuha vyšleháme zbylé bílky. Mouku a bílky stídav po ástech pidáváme do loutkové hmoty.
Vzniklé tsto vloíme do formy a zarovnáme do hladka.
Jablka nakrájíme a vloíme na tsto a posypeme cukrem.
V pedeháté troub na 200 °C (plyn – 3. stupe) peeme 40 minut.
Dort krájíme na dvanáct díl.
Jako doplnk lze doporuit vanilkovou omáku a vajený likér


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku