Mén obvyklé sladkosti nabízejí neekané chuové záitky
Vanilkové rohlíky, linecká koleka, medvdí tlapky, išelské dortíky - je jen málo stol, které o vánoních svátcích nezdobí tyto malé poklady z kuchaských knih našich praprababiek. A u si je o adventních veerech vyrábíme sami nebo to piplavé potšení penecháme nkomu jinému, scéná je pokadé stejný. Po pár hodinách nekontrolovatelného uzobávání je nám tko, talí umísujeme na nejvyšší polici v knihovn a slibujeme si, e píští rok si ty hromady cukroví ván odpustíme.
Kouzlo tchto tradiních lahdek toti spoívá v tom, co je na nich zárove nejhorší: kombinace bílá mouka - máslo - cukr po nutném rozleení vytváí ta hebká vláná sousta, která se jen rozplývají na jazyku.
Moná ale staí jen trochu zmnit pístup a repertoár. Cukru se u z podstaty slova "cukroví" tko zbavíme, ale bez mouky a másla se klidn obejít meme. A nemusíme pitom pouívat ádné náhraky, které dokáou spolehliv zniit kadý ubohý vanilkový rohlíek.
Zstaneme u poctivých surovin, oíšk, mandlí, okolády, koení a sušeného ovoce. Naše cukroví tak ztratí vlánost, ale my ji klidn nahradíme kupavostí a neekanou chutí.
Orient po staroesku
Vánoní píbh se odehrává ve starovké Palestin, voní kadidlem a myrhou, kterou pinesli mudrcové pi svém putování za hvzdou betlémskou. A nenápadn nám do sychravé eské zimy pináší kouzelnou atmosféru Orientu.
Proto k Vánocm ladí všechny ty koenné vn, které si sypeme na plotny a nahíváme v aromalampách. A proto máme kuchy provonnou skoicí, hebíkem a vanilkou celoivotn spojenou s Vánoci. Pidejme k tmto tradiním vním i nkolik dalších, teba kardamom a zázvor, a pak sledujme, jestli se opravdu nezanou dít zázraky.
Pi pátrání ve starých eských kuchaských knihách narazíme na adu pozapomenutého cukroví, které všechny tyto vn pináší a rozvíjí - naše prabáby o duchu Vánoc asi vdly více ne my. Nkteré z tchto receptur a variace na n pinášíme v našich tipech na cukroví.
Malé varování pro rodie: toto cukroví má výraznou a asto pikantní chu, take nebude tím pravým pro konzervativní malé strávníky. Dv kila rohlík od tety Renky se tedy rozhodn budou hodit.
Oíškový boom
Skvlým zdrojem vánoních cukrovinek mohou být obchody s oíšky všeho druhu, které se v posledních letech vyrojily ve všech vtších mstech eska - pokud je zatím obcházíte s nezájmem, tak zbystete. Najdete v nich neekaný výbr sušeného a proslazeného ovoce a oíšk, a to jak v pírodní form, tak s nejrznjší polevami všeho druhu.
Pro sestavu i doplnní vánoního sladkého repertoáru jsou velmi uitené. Samozejm není radno vit jejich nevinné image zdravých a nekalorických potravin.
Nakonec je ale moná nejrozumnjší na ten kouzelný týden radji schovat váhu na dno skín. as na záchranné práce pijde s Novým rokem.
Vánoní stl bez mouky, másla, ale zato s vní orientu
Marcipánová kávová zrna s kardamomem
Suroviny: Balíek marcipánové hmoty, 2 líce drobnozrnné instantní kávy, 1 líce hokého kakaa holandského typu, 1 kávová lika kvalitní mleté kávy, 1/2 kávové liky kardamomu
Výroba: Marcipánovou hmotu prohnteme se všemi písadami, aby vznikla hladká hmota jednolité barvy. Z ní vytváíme šištiky, na podloce je lehce zploštíme a noem vyznaíme uprosted rýhu jako u kávového zrna.
Sladké citronové plátky se zázvorem
Suroviny: 5 citron, nejlépe bez chemického ošetení, 2 šálky cukru, 2 liky mletého zázvoru
Výroba: Dobe omyté citrony nakrájíme na cca plcentimetrové plátky, tyto plátky ješt na polovinu, cukr a zázvor svaíme s 1/2 litru vody a citrony vaíme v tomto sirupu dvacet minut. Necháme okapat v cedníku, pes noc oschnout na prkénku i ješt lépe míce, druhý den obalujeme v krystalovém cukru. Ideální je uloení do papírových košík.
Zázvorová okoláda
Suroviny: 2 tabulky hoké okolády, kandovaný zázvor - cca 50 g
Výroba: Zázvor pokrájíme na kousky a zamícháme do okolády rozpuštné v míse ponoené ve vodní lázni. Likou klademe hromádky na plech vyloený peicím papírem. Necháme ztuhnout na chladném míst.
Kokosky s vanilkovou vní
Suroviny: 4 bílky, špetka soli, 4 sáky vanilkového cukru, 100 g cukru, 150 g strouhaného kokosu
Výroba: Z bílk a soli ušleháme sníh, do kterého opatrn zapracujeme oba druhy cukru a strouhaný kokos. Meme také pouít obyejný cukr, který necháme dkladn provont vanilkovým luskem (poítejme ale spíše s týdny ne dny). Likou vytváíme hromádky na plechu vyloeném peicím papírem, peeme pi teplot cca 120 °C, po deseti minutách zvedneme na 150 °C, do mírného zrovní.
Višn (brusinky) v okolád
Suroviny: 2 tabulky hoké okolády, 100 g sušených višní (brusinek), 3 rozdrcené hebíky, 1 líce rumu
Výroba: Všechny písady smícháme s okoládou rozpuštnou v misce ve vodní lázni, klademe hromádky na plech vyloený peicím papírem a necháme ztuhnout.
Pomeranová kra v okolád
Suroviny: Kra ze dvou nejlépe chemicky neošetených pomeran, šálek cukru, tabulka hoké okolády
Výroba: Pomerane ped oloupáním dkladn omyjeme, zvláš pokud jsme se rozhodli, e jednou za rok meme poít i chemicky ošetenou kru. Meme ji i pes noc nechat odmáet ve studené vod, jak to dlaly naše babiky. Z kry nakrájíme prouky a z nich odkrojíme mkkou bílou ást. Cukr svaíme s 1/2 litru vody a v tomto sirupu za obasného promíchání tvrt hodiny vaíme kru. Poté necháme v cedníku okapat a rozloené na prkénku do druhého dne oschnout. Druhý den rozpustíme okoládu v misce umístné do vodní lázn a kandovanou kru namoenou v okolád necháme ztuhnout na peicím papíru, snadno ji pak odloupneme.