Víno a sladké dezerty spojuje kouzelná harmonii chutí obou produkt, která je dobrou polokou pochutin vánoního stolu. Vezmeme-li napíklad vánoní štolu, plnnou kandovaným i sušeným ovocem jako jsou pomerane, citrony i rozinky pak se nabízí zázrané spojenectví s ryzí chutí Ryzlinku v jeho výbrové kategorii . Vanilkové rohlíky ve spolenosti bílého rulandského vína nabízí v takovémto spojení elegantní a voavý záitek, vytváející pohodu a kouzlo Štdrého veera.
Kombinace soli ve sladkém peivu iní záitek ješt intenzivnjší a psobí jako návnada pro chuové smysly kdy je navíc podpoena vinným nápojem.
Máslové peivo je klasika pro skalní cukráe a je v kadé podob oblíbené. Kouzelné máslové aroma a jemná chu karamelu má pímý sklon ke konzumaci bílého Rulandu a nebo Silvánu.
Sušenkové peivo naopak se dobe snoubí s polosuchým a sladkým sektem, a pi takové vzájemné kombinaci pináší dotynému píjemné pekvapení. Oechové i mandlové peivo ve spolenosti napíklad voav opraených oech, má zase svj osobitý poadavek v psobivém protikladu ve vín silného aromatu, kterým je Ryzlink rýnský.
Stejn tak se vzájemn snoubí chuti u tohoto vína a výrobk z kokosového oechu.
Koenné dezerty obsahují vedle kakaa typickou poezii vánoního aroma, kterou zpsobuje skoice, muškátový oech a hebíek. A pro takovouto píleitost se nabízí konzumace koenného Tramínu, který harmonizuje s chutí dezertu do slova a písmene.
Rovn perník dokáe vytvoit dokonalou osobitou chuovou symfonii. Nerozhoduje zda se jedná o medový i koenný perník, protoe v hlavní roli vystupují písady jako jsou skoice, koriandr, muškátový oech piment i hebíek. S takovoutou rozmanitostí písad koresponduje svým aromatem opt Tramín i ervená Frankovka.
Prost cukrárenský dezert a víno jsou si velmi blízcí spojenci, napí námi vnímaným chuovým kontrastm, které mají svoji podstatu spíše v peilé tradici ne v tub našich chutí.
Vinný vnec
Suroviny
200 g másla
250 g mouky
200 g cukru
4 vejce
1 balíek vanilinového cukru
1 PL prášku do peiva
125 ml erveného vína
1 PL kakaa
1 L skoice
1 PL Tuzemáku
150 g strouhané okolády
Píprava
Suroviny vloíme do mísy na míchání a dkladn hnteme do hladkého tsta.
Vloíme do vymazané a moukou vysypané formy a v pedeháté troub peeme pi teplot 175 °C (pi obhu 160 °C) po dobu asi 50 minut.