�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jableèný dezert

Autor: red.
Datum vyd�n�: 08.01.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3691

Tìsto nalijeme na jablka a pøípadnì posypeme mandlovými vloèkami a cukrem mouèkou. Peèeme 30 -35 minut dozlatova a pak pomocí špejle vyzkoušíme, zda je dezert hotový. Dezert necháme chvíli chladnout ve formì (okraj uvolníme od formy nožem).

Tento dezert je upravená obmìna oblíbeného anglického dezertu známého pod názvem "Eve´s pudding,".
Pro zlepšení chuti necháme jablka s cukrem a máslem zkaramelizovat.

6 porcí

50 g sultánek
3 lžíce kalvádosu
240 g másla
3 jablka (napø. odrùda Braeburn)
180 g cukru
2 velká rozšlehaná vejce
150 g samokypøící mouky
nastrouhaná kùra z 1 citronu
2-3 lžíce mléka
30 g mandlových vloèek
(možno vynechat)
máslo na vytøení formy
cukr mouèka na poprášení
(možno vynechat)

PØÍLOHA:
1 lusk vanilky
20 gcréme fraiche

Troubu rezehøejeme na 190 °C. Sultánky pøelijeme kalvádosem a necháme nasáknout. Formu na koláè o prùmìru 25 cm nebo zapékací mísu vytøeme máslem.

Jablka oloupeme, zbavíme jadøincù a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehøejem 15 g másla, pøidáme jablka a tøetinu cukru. Jablka za stálého obracení zahøíváme, dokud cukr nezaène karamelizovat. Vmícháme sultánky v calvadosu a zahøíváme ještì 5-10 minut. Jakmile jablka zmìknou, upravíme je do formy nebo zapékací mísy a necháme je vychadnout.

Mezitím utøeme zbývající máslo s cukrem a do hmoty postupnì vmícháme vejce. Støídavì v mícháme mouku s citrónovou kùrou a mléko. Hmota bude dosti hustá - podle potøeby pøidejte více mléka.

Tìsto nalijeme na jablka a pøípadnì posypeme mandlovými vloèkami a cukrem mouèkou. Peèeme 30 -35 minut dozlatova a pak pomocí špejle vyzkoušíme, zda je dezert hotový. Dezert necháme chvíli chladnout ve formì (okraj uvolníme od formy nožem).

Vanilkový lusk podélnì rozkrojíme a vyškrábneme z nìho dužinu a semena. Pøidáme je do créme fraiche. Hmotudùkladnì prošleháme. Dezert podáváme teplý, doplnìný kopeèkem ochuceného créme fraiche.


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku