�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Cukrsk hry s jablky |
Autor: Petra Prospchov Datum vyd�n�: 18.01.2021 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3695 |
Lze vybrat to sprvn jablko pro konkrtn kuchysk pouit me bt skuten vda. Na druhou stranu se na to mete podvat i z lep strnky a promnit vaen s jablky ve hru: dky pokusm s jednotlivmi odrdami. |
Ve vtšin recept se dají jednotlivé odrdy jablek bez vtší škody navzájem nahrazovat, existují ovšem výjimky. Kupíkladu vyhlášený francouzský dezert Tarte Tatin, který vymyslely sestry Tatinovy z vesniky Lamotte-Beuvron nedaleko Paíe, se ze všech jablek pipravit nedá. Vyaduje toti odrdy mén šavnaté, které jemné tsto nerozmoí. Pvodní recept doporuuje "reinettes", ovšem bez bliší specifikace. Co je trochu problém, nebo moudré pomologické knihy vám odhalí, e renet je pomrn dost a jednotlivé variety se od sebe liší. Z jablek, která se mn dostala pod ruku, jsem do Tarte Tatin pouila renety sudetské, které vynikají svou šavnatostí, nejsou však píliš aromatické. Naopak klasická Coxova reneta, která z eských sad postupn mizí, se na tradiní francouzský kolá hodí bájen i z hlediska chuti. Špatné nejsou ani zimní renety, takzvané koené, za jejich nevýhodu bývá povaováno, e se scvrkávají rychleji ne jiné odrdy, co však u tohoto receptu nijak nevadí. Pozor! Jsou renety, které se do koláe sester Tatinových nehodí vbec. Je to teba Landsberská reneta, která pod skoicov zabarvenou slupkou skrývá velmi šavnatou duninu. Jak je vidt na píkladu Tarte Tatin, vybrat to správné jablko pro konkrétní kuchyské pouití me být skutená vda. Na druhou stranu se na to mete podívat i z lepší stránky a promnit vaení s jablky ve hru: díky pokusm s jednotlivými odrdami vyladíte svoje recepty k dokonalosti. Kolá z Idared 100 g hladké mouky Mouky a špetku soli smícháme v míse, pidáme k nim sto gram povoleného másla a prsty dkladn rozmlníme. Pidáme loutek a znovu prohnteme hrudkovatou sms v misce. Pilijeme 3 líce studené vody a vypracujeme vláné tsto. Vytvoíme z nj kouli, stáhneme ji do potravináské fólie a uloíme na hodinu do chladniky. Troubu pedehejeme na 200 stup. Formu vymaeme tukem. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |