�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Velikonoèní chléb |
Autor: red. Datum vyd�n�: 01.04.2021 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3726 |
Rozpustíme máslo a s cukrem, vejcem, solí, citronovou kùrou, citronátem a rozinkami smísíme s odpoèinutou smìsí. Vše ušleháme do podoby tìsta, které pak necháme znovu odpoèinout do doby než zdvojnásobí svùj objem. |
500 g mouky polohrubé Rozinky smícháme s rumem a necháme 20 minut pùsobit. Do mísy vsypeme mouku a uprostøed vytvoøíme prohlubeò. Do ní vložíme rozdrobené droždí a za pøidání vlažného mléka a trochy mouky promícháváme. Následnì necháme 15 minut v teplejším prostøedí odpoèinout. Varianta A) Vytvoøíme bochník a vložíme na plech vyložený papírem na peèení. Necháme opìt 15 minut odpoèinout. Bochník naøízneme køížovým zpùsobem (v pøibližnì podobných øezech viz. obrázek). Varianta B) po druhém prohnìtení necháme tìsto 15 minut odpoèinout a vložíme do vymazané formy. Peèeme (pøi variantì A i B) pøi teplotì 220 °C 40 – 60 minut. Teplý velikonoèní chléb potøeme rozpuštìným máslem a posypeme práškovým cukrem. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |