�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Velikonoèní chléb

Autor: red.
Datum vyd�n�: 01.04.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3726

Rozpustíme máslo a s cukrem, vejcem, solí, citronovou kùrou, citronátem a rozinkami smísíme s odpoèinutou smìsí. Vše ušleháme do podoby tìsta, které pak necháme znovu odpoèinout do doby než zdvojnásobí svùj objem.

 

500 g mouky polohrubé
30 g droždí
¼ l mléka, polotuèné
100 g másla
50 g cukr krupice
1 vejce
sùl
nastrouhaná citronová kùra
100 g mletých oøechù nebo mandlí
100 g  citronátu
300 g rozinek
3 PL tuzemáku

Ozdoba
50 g másla
50 g cukru


Postup

Rozinky smícháme s rumem a necháme 20 minut pùsobit. Do mísy vsypeme mouku a uprostøed vytvoøíme prohlubeò. Do ní vložíme rozdrobené droždí a za pøidání vlažného mléka a trochy mouky promícháváme. Následnì necháme 15 minut v teplejším prostøedí odpoèinout.
Rozpustíme máslo a s cukrem, vejcem, solí, citronovou kùrou,  citronátem a rozinkami smísíme s odpoèinutou smìsí. Vše ušleháme do podoby tìsta, které pak necháme znovu odpoèinout do doby než zdvojnásobí svùj objem.
Pak tìsto opatrnì prohnìteme.

Varianta A) Vytvoøíme bochník a vložíme na plech vyložený papírem na peèení. Necháme opìt 15 minut odpoèinout. Bochník naøízneme køížovým zpùsobem (v pøibližnì podobných øezech viz. obrázek).

Varianta B) po druhém prohnìtení necháme tìsto 15 minut odpoèinout a vložíme do vymazané formy.

Peèeme (pøi variantì A i B) pøi teplotì 220 °C 40 – 60 minut.

Teplý velikonoèní chléb potøeme rozpuštìným máslem a posypeme práškovým cukrem.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku