SKOØICOVÁ BÁBOVKA
INGREDIENCE
300 g polohrubé mouky
200 g cukru
150 g tuku (Hera)
4 vejce
4 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
3 lžièky skoøice
kùra z 1 citronu
1/2 sáèku prášku do peèiva
mouèkový cukr na ozdobení
tuk a strouhanka na formu
POSTUP PØÍPRAVY
Oddìlíme žloutky od bílkù. Zmìklý tuk dobøe vyšleháme, postupnì pøidáme polovinu cukru se žloutky a utøeme do pìny. Za stálého tøení vmícháme støídavì po lžících mouku a mléko. Z bílkù ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme lžíci cukru z odváženého množství a lehce vmícháme do utøeného tìsta. Nakonec pøidáme prášek do peèiva dobøe rozmíchaný v hrstce mouky, vanilkový cukr a nastrouhanou citrónovou kùru. Asi do tøetiny výše uvedeného tìsta zamícháme skoøici. Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a støídavì naplníme bílým a skoøicovým tìstem. Peèeme zvolna v troubì vyhøáté na 180°C . Upeèenou bábovku po krátkém zchladnutí vyklopíme na drátìnou podložku. Nakonec ji posypeme mouèkovým cukrem, nakrájíme na dílky a podáváme s ananasovým kompotem ozdobenou lístkem meduòky. Bábovku necháme øádnì vychladnout a teprve potom ji rozkrájíme, aby se nesrazila.
MAKOVEC
INGREDIENCE
300 g hladké mouky
150 g pískového cukru
balíèek prášku do peèiva
150 g mletého máku
lžièka citrónové kùry
2,5 dl studeného mléka
èokoládová poleva
mandlové lupínky
POSTUP PØÍPRAVY
Mouku promícháme se všemi pøísadami a zadìláme mlékem v tìsto, které rozetøeme do vymaštìné dortové nebo bábovkové formy. V mírnìjší troubì upeèeme. Vychladlý makovec pøelijeme èokoládovou polevou a posypeme mandlovými lupínky.
TVAROŽNÍK
INGREDIENCE
500 g tvarohu
250g polohrubé mouky
150 g hery
2 vejce
prášek do peèiva
olej
cukr
mléko
vanilkový pudink
POSTUP PØÍPRAVY
Na vál prosejeme mouku, rozkrájíme heru, pøidáme vejce a 1/2 prášku do peèiva. Uhnìteme tìsto a obložíme jím dno a stìny olejem vymaštìného pekáèku. V mixéru umícháme tvaroh s mlékem, 1 vejcem, 1/2 šálkem oleje, vanilkovým pudinkem a cukrem. Smìs nalijeme do tìstem vyloženého pekáèku a v mírnì vyhøáté troubì peèeme asi 45 minut.