�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Ve které zemi vznikl margarin? |
Autor: Aleš Konopný Datum vyd�n�: 28.02.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=386 |
Margarin je vynálezem francouzským z roku 1870. Tenkrát dostoupila drahota vysokého stupnì, a lidovým vrstvám nebylo možné opatøit si pøírodní tuky. |
Margarin je vynálezem francouzským z roku 1870. Tenkrát dostoupila drahota vysokého stupnì, a lidovým vrstvám nebylo možné opatøit si pøírodní tuky. Na rozkaz císaøe Napoleona III. podnikl tehdy chemik Mege Mouriere pokusy a podaøilo se mu zmáselnit pomocí mléka hovìzí lùj zbavený stearinu. Mouriere pøi rùzných pokusech zjistil, že tuk obsažený v mléce nepøichází pøímo z potravy, nýbrž, že se tvoøí prostøednictvím zvíøecího tìla z jeho tuku. Tuto domnìnku potvrdil Mourierovi poznatek, že mléko krav které nebyly nìkolik dní krmené, obsahuje pøesto tuk. Ze zabitého dobytèete dal roztavit lùj a smíchal jej s mlékem a dostal tak výrobek podobný pøírodnímu máslu, které nazval margarinem. Vývoj prùmyslu pozdìji dospìl k poznatku, že lisováním lze odstranit stearin ze živoèišného loje a k výrobì se používaly tekuté a jen lehce ztravitelné látky, neboli oleomargariny. Pro stále rostoucí spotøebu margarinu se pak do tìchto produktù zaèaly pøidávat zušlechtìné oleje typu kokosového tuku, palmová jádra, sezamový olej apod. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |