�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Èeské a moravské cukrovary vyrábìjí kvalitní cukr |
Autor: SZPI Datum vyd�n�: 04.03.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=390 |
Na pøelomu roku kontrolovala Státní zemìdìlská a potravináøská inspekce jakost cukru ve všech cukrovarech Èeské republiky, které byly v loòské cukrovarnické kampani uvedeny do provozu. |
Na pøelomu roku kontrolovala Státní zemìdìlská a potravináøská inspekce jakost cukru ve všech cukrovarech Èeské republiky, které byly v loòské cukrovarnické kampani uvedeny do provozu. Inspektoøi SZPI zkontrolovali 6 èeských a 7 moravských cukrovarù, v nichž odebrali 27 vzorkù cukrù. Vzorky byly podrobeny laboratorním analýzám, aby se ovìøily jakostní ukazatele stanovené v právních pøedpisech, napøíklad minimální obsah sacharózy, barva cukru v roztoku nebo maximální povolený procentický obsah popela. Kontrole podléhá také obsah tzv.invertního cukru, což je roztok dvou rùzných cukrù (glukózy a fruktózy), který vznikl pùsobením malého množství kyseliny a následným zahøíváním roztoku sacharosy. Invertní cukr poskytuje velmi jemné krystalky a používá se v cukráøství pøi výrobì do bonbónù a cukrovinek. Výsledky kontrolní akce potvrdily, že tuzemské cukrovary vyrábìjí jakostní cukr, protože až na dva pøípady, které nevyhovìly jakostnímu požadavku (barva v roztoku), byly všechny kontrolované vzorky v poøádku. Podle vyhlášky se cukrem rozumí sacharóza upravená do krystalù, mouèky, kostek, homolí. Nìkdy mùže být sacharóza doplnìná pøídatnými èi aromatickými látkami nebo koøením. Vyhláška dìlí cukr do nìkolika skupin, napø. cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý, cukr tvarovaný (kostky, bridž, homole), cukr tekutý, cukr pøírodní atp. A jak vypadá pøírodní cukr? Je to sypká, zrnitá, mírnì lepkavá hmota, která má svìtle žlutou až svìtlehnìdou barvu. Zpracoval: Mgr. Pavla Burešová - referát pro vztahy s veøejností (ÚI SZPI) www.szpi.cz |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |