�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jak vzniklo slovo èokoláda

Autor: Jan Novotný
Datum vyd�n�: 10.03.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=394

Když vtrhlo Cortezovo vojsko do Mexika, slýchávalo v øeèi kmene Majù èasto výraz kakava-kuahuitl a též kakava-latl. První dvì slova indiánského výrazu znamenají kakaový strom, a druhá kakaovou vodu.

fiogf49gjkf0d

Boží strom
(Theobroma Cacao)

Theobroma neboli boží pokrm. Takto nazývali pùvodní obyvatelé Jižní Ameriky - èili jihoameriètí indiáni - strom, jenž zosobòoval dobrodìje, a do sadù vytváøených tìmito stromy vstupovali jako do posvátných hájù, protože považovali plody tìchto stromù ze zdroj jejich zdraví a prodloužení života.
Když vtrhlo Cortezovo vojsko do Mexika, slýchávalo v øeèi kmene Majù èasto výraz kakava-kuahuitl a též kakava-latl
Ve španìlštinì se ona slova píší cacava quahuitl a cacava-latl. A takto vzniklo v podání Španìlù slovo kakao.
První dvì slova indiánského výrazu znamenají kakaový strom, a druhá kakaovou vodu. Z plodù božího stromu Theobroma Cacao rozetøeného ve vodì , vznikla kakaová voda. Indiáni dávali do této smìsi ještì navíc kukuøiènou mouku a vanilku. Takto ochucený indiánský nápoj šel španìlským vojákùm k duhu a nazývali jej chocolatl, a tím jsme se dostali k našemu pøevzatému názvu èokoláda. Obdobnì tuto smìs jejíž základ je kakaovém plodu nazývají Italové cioccolato (èti èokoláto), Nìmci Schokolade, anglicky se èokoláda øekne chocolate a francouzky chocolat.
Plody kakaovníku posilovaly vojáky na jejiích dlouhých a vyèerpávajících pochodech. Anglický historik Bakkle dokonce napsal, že kdyby Španìlé nemìli možnost používat plody kakaovníku, zøejmì by Mexiko nedobyli.
Nìco na tomto historickém tvrzení mùže být, protože v Novém svìtì se Evropané nesetkávali s potravou na jakou byli zvyklí ve svìtì starém. V Jižní Americe nebyla pšenice, žito èi jeèmen nebo ovocné stromy jaké rostly v Evropì. Nebylo tam ani skotu èi bravu evropského typu, ba dokonce v Americe nebylo možné spatøit ani konì - kromì tìch dovezených z Evropy -. Dobyvatelé se ale setkali s novými druhy potravy jako byla kukuøice, nové druhy masa, brambory, rajèata, fazole atd. Ovšem nejvìtší popularitì se tìšila èokoláda.
Cortéz se ale doma s èokoládou nesetkal s velkým úspìchem. Vìtšího triumfu dosáhl italský cestovatel Carletty, který koncem šestnáctého století dovezl èokoládu do Florencie a nauèil z nìj své krajany pøipravovat lahodný nápoj. Z Florencie se èokoláda zaèala šíøit po celé Itálii a následnì si zaèala razit cestu Evropou. Poptávka zaèala nabývat na intenzitì a následnì se zaèaly zakládat kakaové sady nejen v Jižní Americe, ale i též v tropických oblastech jiných svìtadílù.
Kakaovník dává ovoce již v šestém roce. Hlavní sklizeò pøichází už do èervna a druhá do prosince. Jediný strom mívá asi kolem 50 plodù a vyloupaná semena váží jen asi 3 kg. Zbytky mazlavého oplodí zùstávají v semenech velkých asi jako mandle i po vyloupání a odstraòují se zapaøováním. To se dìje tak, že vyloupaná zrnka se sypou do nádob, kde zaènou pøirozenì kvasit Kvašením mizí veškerá dužina i trpkost jader a semena takto upravená se suší na slunci nebo v sušárnách a vyváží se v pytlích.
Hlavní souèástí kakaových semen je tuk, škrob, bílkoviny, cukr a theobromin.
Kakao a èokoláda jsou proslulé po celém svìtì, ale málokdo ví, že tyto názvy jsou pøevzaty z náøeèí mexických indiánù kmene Majù a pošpanìlštìné.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku