V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
fiogf49gjkf0d Peen kol je prastarho pvodu. U u starch Egypan, ek a man se pekly asto slavnostn kole. V Homrovch dobch byl mln a medov kol vyznamennm pro hrdiny. Pi svatbch hrly velkou roli kole sezamov. Pi bohatm jdle byly velmi oblben slan kole, zvan epipesta. U starch man se shledvme s "kolnky", kte pekli chutn a oblben kole. V eskm krlovstv u ve XIV. stolet byli mezi pekai v Praze i "kolnci", kte se zabvali pouze peenm kol. Sta Egypan vyrbli z kvtin lotus chutn kole, dle pak kole "Muffab", kter vyrbli z psady oech, medu, sezamovho oleje i jinch aromatickch soustek. Dle pak kol "Jebaba", kter vyrbli ze suchho chleba, jen se roztrouhal, pimsilo se mslo, med, a rov voda. an, je-li ptomen host pedkldaj kole z hrachovho vtaku, mslov peivo s vepovm masem, dle kole kter vyrb z nejjemnj rozemlet stromov kry a posypvaj cukrem. V peen cukrovho zbo zvl vynikali Turci a Peran. Kdy Peran chtl en prokzat svou nklonnost, poslal j kol "Rehatlocum", kter byl vynalezen Hadimem Belinem a v etin jej lze peloit jako "povolnost hrtanu". Anglian vynikaj v pprav rznch kol, kter maj v jejich zemi velikou tradici. 12. leden bv v Anglii svtkem malch i velkch, a v tento den se vyrb krlovsk kol, jen bv vidt ve vtin vkladnch skn. Kol je rozmanit vyzdobovn a v pt kilogram. Byl vyroben dokonce kol pro krlovnu o hmotnosti 50 kg a byl vysok 1,5 metru. Jet dodnes se v nkterch mstech Anglie dodruje zvyk u dvek, kter se tou provdat a kter zhotovuj kol pod nzvem "dum cake" (tich kol). Pi jeho vrob se mus dodrovat nsledujc pravidla: sejde se nkolik mladch dvat, kad z nich vezme hrst mouky, vlo ji na bl papr a posol. Jedna z dvek vlije na mouku tolik vody, kolik je poteba k vrob tsta. Tsto se pak tenounce rozvl a kad z dvat vypch pendlkem do okraje kole poten psmeno svho kestnho jmna i pjmen. Kol se vsad do pece hodinu ped plnoc a dvata tie a bez hlesu sed kolem pece a oekvaj plnoc, kdy se m nastvajc dotknout prstem psmem vyznaench na koli. V XV. a XVI. stolet se peenm kol zabvali i velc sttnci. Za Jindicha IV. vynalezl guvernr Pae "tort mousov" a znm kardinl Richelieu ml svj zvltn nvod ke zhotovovn "savojskch kol" z bramborov mouky. Pozdji Richelieu penechal nvod paskm kolnkm zdarma a byl za to nazvn dobrodincem. Tm kad nrod m svou krajovou tradici ve vrob kol, jejich pvod, pokud je mon jej prostednictvm zznam postihnout, sah daleko do antickch dob, a mon jet dle. |