�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Jak vznikl marcipán |
Autor: František Jirásek Datum vyd�n�: 24.03.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=401 |
Pekaøi na den den sv. Marka pekli zvláštní chléb nazývali jej chléb svatého Marka, latinsky "Marci panis". |
Když v roce 1407 v nìmeckých zemích vlivem neúrody panoval hlad a byl natolik hrùzný, že lidé v zoufalství pojídali trávu a slámu, byli pekaøi donuceni vyrábìt chléb ze všeho možného, když mouka nebyla k mání. Chléb byl úplnì èerný, bez chuti a chlebu vùbec nepodobný. Marcipán, zvaný Markùv chléb Pùl kg medu a pùl kg cukru se uvaøí do hustoty až vzniknou bubliny, pøidáme pùl kg namletých bílých mandlí a smìs se dùkladnì provaøí. Po vychladnutí se pøidá 1,5 dkg skoøice, 1,5 dkg høebíèku, 0,5 dkg kardamonu, pùl muškátového oøíšku, malièko pepøe, vše jemnì utluèené. Pøidá se 0,1 l rùžové vody ve které se rozpustí 3 dkg potaše, vše se dobøe promíchá a zadìlá se pùl kg mouky. Tìsto dokonale prohnìteme, necháme 2-3 dny v chladném, ale suchém místì odležet a ètvrtý den peèeme.
|
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |