�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
DRÙBEŽKA |
Autor: J.P. Vìtrník Datum vyd�n�: 14.04.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=412 |
Pøednì odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námìtem, cože to vlastnì drùbežka je. Vìzte, že se znaènì odlišuje od názvu, jenž by nás smìroval do zmínìné oblasti drùbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové tìsto. |
Název jenž jednoznaènì nabádá upøít svoji pøedstavivost do oblasti drùbežího chovu, popøípadì v návaznosti na pøíslušném zpracování uvedených opeøencù, které napø. ve formì peèínky, pomazánky apod. mohou obohatit náš všední èi sváteèní stùl, mùže být ve své skuteènosti dosti zavádìjící. Pøednì odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námìtem, cože to vlastnì drùbežka je. Vìzte, že se znaènì odlišuje od názvu, jenž by nás smìroval do zmínìné oblasti drùbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové tìsto. Tìsto - na drùbežku se pøipravuje ze žitné vejražky, která se vaøí ve vodì. Drùbežka se ukládá po vytvarování do pece za úèelem prohøátí a poté barví . Následnì se opìt vkládá do pece až do doby oschnutí a opìt se z pece vyndá a znovu nabarví. Tímto opakovaným procesem se má docílit vyššího lesku. Pan Pelikán dodává, že on sám mìl trochu problémy s lepením a sušením figur, kdy tvorba vyžadovala vysokou koncentraci a citu, protože problémem bylo docílení udržení tvaru a roviny výrobkù. Nejhorší bylo peèení, kdy pøi vyšší teplotì nebo silném roztoku louhu nastává intenzivní zabarvení a postavièky se naklání nebo dokonce spadnou. Na závìr historické modelovací exkurze pøedkládáme tvorbu z chlebového tìsta - drùbežku v podání pana Miroslava Pelikána |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |