fiogf49gjkf0d
SOUT̎N KATEGORIE
KUCHAI:
|
K/1 Slavnostn msa pro 8 osob (ukzkov tal jedn porce vetn 2 omek) a dvouporcov restauran tepl msa prezentovan ve studenm stavu (vetn omky, ukzkov tal 1 porce) |
|
K/2 est druh pedkrm na talch + ptichodov menu vetn sladkho kuchaskho dezertu |
|
K/3 Ptichodov vegetarinsk menu a msa esti druh pedkrm pro est osob |
|
K/J Junioi do 21 let - Slavnostn msa pro 8 osob (ukzkov tal jedn porce vetn 2 omek) |
CUKRI:
|
C/1 Slavnostn dort a slavnostn msa rautovch zkusk pro 6 osob |
|
C/2 Mal msa dezert pro 4 osoby a 6 druh restauranch mounk |
|
C/3 Ti rzn dorty porcovateln na 12 kus - z kadho vkroj |
|
C/J Junioi do 21 let - Slavnostn dort na tma: "100. vro kucha a cukr v R" |
ZVLTN KATEGORIE:
|
Z/1 Vyezvan vrobky z ovoce a zeleniny |
|
Z/2 Skulptury, nebo monumenty z ledu, tuku, i jin hmoty potravinskho pvodu |
|
Z/3 Zvltn vrobek z ledu |
SOUT̎ DRUSTEV:
|
D/D Drustvo hotel a firem v jakmkoli potu soutcch, minimln vak ti nad 21 let v libovoln soutn kategorii |
|
D/J Drustvo junior do 21 let v jakmkoli potu soutcch, minimln ti, kad len drustva mus splnit libovolnou kategorii v souti jednotlivc |
SOUT̎N PROSTOR
Hodnotc komise Hodnotc komisi tvo pedn odbornci modern gastronomie na republiky. Komise jsou minimln tlenn a jsou dle potu pihlench soutcch sestaveny pro soutn kategorie:
-
komise (K/1, K/2, K/3),
-
komise ( K/J ),
-
komise ( C/1, C/2, C/3, C/J, Zv )
Organiztor toto rozdlen me dle momentln situace pizpsobit. Kad komisa individuln hodnot soutn exponty dle sel (bez jmenovek) z pohledu
-
"PREZENTACE" 1 a 10 bod,
-
"SESTAVEN" 1 a 10 bod,
-
"ODBORN PPRAVA" 1 a 10 bod,
-
"ARANM, PODVN" 1 a 10 bod,
To znamen, e soutc od jednoho komisae me bt ohodnocen minimln 4 body, maximln 40 body. Vzdoba stolu se nehodnot. Souet bod od jednotlivch komisa pro jednotliv soutc se ukld do potae, ten vypotv aritmetick prmr a sestavuje poad. Diplom za ast 15 a 27,99 bod, Bronzov medaile a diplom 28 a 31,99 bod, Stbrn medaile a diplom 32 a 35,99 bod, Zlat medaile a diplom 36 a 40 bod. Prvn v kad kategorii obdr pohr vnovan exkluzivnm sponzorem firmou KNORR. Absolutn vtz v souti kucha senior obdr pohr "Rudolfa Pibyla". Absolutn vtz v souti cukr senior obdr pohr "Rudolfa Pibyla" .
Sout jednotlivc Kad dn pihlen soutc ped zahjenm GASTROHRADCE obdr od organiztor soute dopis s piazenm soutnm slem, tmto slem se hls rno u prezence, pod tmto slem m pipraven dostaten soutn prostor pokryt blm ubrusem (vzdobu si soutc zajiuje sm), pod tmto slem jeho exponty hodnot komise. Tsn ped otevenm vstavy pro veejnost, jsou sla nahrazena jmenovkami, kter soutcm zajiuje poadatel. Do tto chvle nesm bt u soutnch expont ani LOGA firem, kol,...atd.
Sout drustev Sout drustev je novinkou od VI. ronk GASTROHRADCE. Dle poadavk bude mt drustvo pipraven soutn prostor. Hodnocen se vypote aritmetickm prmrem z dosaench bod v soutch jednotlivc, kapitn drustva obdr medaili a diplom za tm.
ANNA BATOV - dva absolutn trefy
bydlit Praha - Smchov cukrka francouzsk a plzesk restaurace Obecn dm, Praha
Rozbt bank, je pn vech holdujcch ruletov he v kdekterm kasinu na svt. Je to vjimen zleitost, pi n onen astlivec bere absolutn ve a hrac prostor se pothne nsledn suknem, m je pro dal provoz uzaven. Rozbt bank je prost terno. Mon ne moc dalece vzdlen ternu hradeck gastrosoute v kategorii cukr po vyhlen vsledk absolutn kategorie. Primt cukrskho ampiona obdrela tyiadvacelitet Anna Batov, cukrka z restaurace Obecn dm v Praze.
Na tom by nebylo zase a tak nic pozoruhodnho, jako ta skutenost, e tato reprezentantka sladkho emesla se poprv v ivot vbec njak soute zastnila, ba dokonce Hradec byl jej prvn sout, kterou kdy v ivot dokonce vidla. Inu zzraky se dj, podotkl by nezaujat ten, ale sama skutenost m mnohem prozaitj podobu, v n u prask cukrky sotva odrostl tovaryskm ltm, mlo ve opravdu plynul vzestup, kter ji nejkrat monou cestou vynesl a do vin nejvt a nejprestinj soute v esku.
Anna mla s vtvarnm umnm vcemn okrajov kontakt v podob nklonosti ke skickov malb, kdy um jejho malskho pohledu pibruoval koln krouek vtvarn vchovy. Nejen avak pouze ten, ale spe pedevm, jej nklonnost ke krsm kolem sebe a zejm k pvabu prody na prvnm mst. Ale to jsme ji u konce provazu umleckho Aninna citu, kdy i tento mv svj potek. A ten je v ppad dvina rodokmenu lehce vystopovateln a nalzme jej u jejho otce, jen ve chvlch volna mnohokrte brval, a t i bere, do ruky malsk nin a cl pohledu se stval prostednictvm jeho vtvarn pae trvalm vtvarnm dokumentem. A mon i dal faktor Aninna vztahu k prod, ve kter trvila nejednu chvli volna, se zapil o to, e se j do podvdom vrvala jej malebnost, a nazname-li, e tuto scenrii vytvelo po eky Lunice ve Vesel nad stejnojmennou ekou v jinch echch, je vem kte tmto malebnm koutem na vlasti proli jasn, e to byl siln inspiran zdroj umn, jen mohl Annu pozitivn ovlivnit.
Praskm uilitm U Krbu, v t dob se sdlem v Ondkov ulici, proel nejeden talent kulinskho umn, kter se po ase zaskvl na vrcholovch pkch vznamnch sout. Anna Batov je potvrzenm tohoto a mnohdy pravidla, a jet navc peehnv erstv ueka sv praktick znalosti maturitn nstavbou. Nalzme se ji v dob kdy Anna opout prostory kolnch kamen, a lze ci, e a potud lo ve bez njakch vraznjch zaznamenn hodnch udlost. Prvou svzel nastalo obstarn prce. Praha v tomto smru skt v republice sice nejvce monos, ale o co vc kvanta je na stran poptvky, o to ale i t vce vybravosti mv nabdkov strana. A tak se krok mlad cukrsk adeptky stval asto bloudivm ve sv hledac taci od cukrrny k cukrrn. Ale ten, kdo se spokoj s mlem a m zsobu trplivosti, obvykle jednoho dne natref na kousek pleitosti. Stejn i Anna, je nejedenkrt brala s povdkem i men brigdnick melouek, a ji nhoda zavla do Obecnho domu. A toto nbl zazen je i hemitm mistr svho umn a cukr i kucha. A zde se trochu vylekan cukrka snaila hodn vythnout, aby s takovmito esy udrela alespo trochu krok. Kdy v vodu padlo slovo o ternu, nyn je mon hovoit o druhm. Z pechodnho pracovnho pobytu se j otevely dvee s nabdkou trvalho pracovnho vazku. A v Obecnm dom se pracovn nabdka honem tak nedv, nato tak odmt.
Ti roky tvoila Anna Batov v dorazu ple a svho nejlepho umu. Jej kolegov sbrali mezitm soutn vavny jak v tuzemsku, tak i ve vzdlench svtovch dlavch a Anina pracovala a pracovala a sem tam po oku koukla, jak se ony skvostn exponty, kterm svt k pane, vlastn vytv. Pohled se vak zmnil v kon a Aninny ruce se staly alespo ppravnm spolupodlnkem toho co nejednou dobvalo svt. Jej rutina u ale dokonale ovldala prsty a chu bt t jednou pitom, zaala nabvat pevahy nad skromnost v koutku. Na potku letonho roku Aninna sta vykla. "Chci bt pi tom!" A tak i byla. Vsledek je nm znm.
Zase a tak jednoduch to ale nebylo. Cukrsk eso Obecnho domu Silvie Sulansk se domcch sout zastuje ji jen jako porotkyn, tud zde se nabzel prostor pro ast, ale Aninna vaha o asti na souti la pes zkuenj kolegyni a dal soutn matadory. U vech pohyb jejich hlavy signalizoval souhlasn gesto a tak se soutn zelen mohl vrhnout do ppravn prce. Jak tomu bv zvykem, npad zrozen v hlav, ovlivnn rznmi dokumenty, se penesl na papr a mohlo se zat realizovat. Anna dobe v, e body bude vtinov tvoit ozdobn monument, a proto si na nm dv mimodn zleet. Jenome rukodln tvorba pedbh dlouhodob promlenou pedstavu, kdy nkres s realizac jsou rozevrajcmi se nkami a tvr sla odnesla vraz expontu hodn od mateskho pstavu npadu. Co s tm? Pi soutn tvorb se dlaj nkter komponenty do tzv. foroty. A nhradn dl se zkombinuje s pvodnm a teba se i nkdy zjist, e duplikt je psobivj originlu, a nakonec i takovto laplie me bt pnosem. Tvoilo se, opravovalo, trnulo i radovalo. Tvorba trvala trnct dn, kdy na kad z nich pipadalo v prmru osm hodin prce. Ne vdy lo ve pesn podle pedpokladu, bylo i nezbytn pout novou mylenku npadu, nkdy se narazilo na pekku kter pivedla tvrkyni do stavu nouze a ta si musela vypomoci njakou vsuvkou, stejn tak jako kdy se Anna v mluvenm projevu dostane do zkho prostoru v nmtu mylenek a nznak zadrhnut vyprvn zaretuuje slovnm pomckou, "e jo."
Soutn Hradec Krlov m svoji specifickou atmosfru. Dostat se do n napoprv jako novek, tak se nenaskt prostor pro njak sebevdom gesta. Ann se z pohledu na tvorbu soupe, a snad i v souvislosti s fluidem Gastra, udlalo trochu zko. Ale soutn karty u byly rozdny, a nezbvalo nic jinho ne ekat na vsledek. Vyhlaovac proces v Hradci by mohl soutit o zpis do Guinessovy knihy rekord v dlce trvn. Nejprve defiluj diplomist za ast, pot bronzov, stbrn a zlat, to ve rozdleno na juniory a seniory, a jet navc na kuchae, cukre a zvltn vrobce. A zk finle se zuje na ti nejlep ve veobecn kategorii. Probhlo vyhlen ne umstnch, zablskaly se bronzov a stbrn medaile a Anna stle nikde. Domnvala se, e zadil vsledkov otek , a e na ni zapomnli. Do zlatavch vin se ani neodvila pomyslet.
Finle nejlepch vrchol cenou Rudolfa Pibyla. A zde se dekoruje takt odspodu. Tet msto, druh msto a hlas modertorky oznamuje vtze, kdy pouv enskho titulu pan. Slena Anna v t chvli definitivn v, e prohrla na hlavu, e se nedostala ani mezi diplomovan. I kdy mezi slenou a pan bv urit rozdl a nkdy nedokeme pesn urit do kter ensk kategorie dotyn pat, ve jmn vtzky ml ale jasno kad. Byla to Anna Batov.
Popisovat jej ok nem smysl, a asi si jej v plnm rozsahu um pedstavit mlokdo.Byla to skuten absolutn trefa soutn premiantky do destky cukrskho tere, kter vynesla na piku cukrsk homole vtzku, kter by to asi ze vech nejmn ekala.
Ale nen mon opominout okolnosti vyplvajc z tohoto nhlho vtzstv. A Anna Batov o nich v t. V pt souti, kter se zastnit mus, i alespo by mla, bude mt ped sebou balvan psychickho tlaku. S letonm cukrskm prvenstvm je mon udlat pouze dv vci. Zopakovat jej, anebo jt jedinou monou cestou, a ta je v tomto ppad pouze smrem dol. Vtzstv tohot typu bvaj velmi nevdn a pespli zavazujc, a nazvaj se Pyrhova. Anna bude ale mt cel rok na to, aby zvolila smr prv varianty.
Vtzn vrobek v souti Pohr Rudolfa Pibyla v kategorich C1, C2, C3 cukri senioi Anna Batov
Vrobek Slavnostn dort - Kulat dort potaen okoldovou glazrou, vytvejc plynulost pokryt povrchu a vyznaujc se vysokm leskem. Pouito skoicov hmoty, a k dekoranm elm palainkov tsto a karamel. Ozdoba dortu vytv citov abstraktn vraz.
RADEK DAVID - subtiln gigant super tk kategorie
nar.1.8. 1973 - Praha, bydlit Praha - Troja
1995 Kurz Francouzsk gastronomie - R, finlov ast 1997 Mc Cain - R, 3. msto 1998 Gastro Hradec - R, 3. msto 1998 Expogast CULINARY WORLD CUP - LUXEMBURG, bronzov medaile 1999 IKKA Salzburg - Rakousko, bronzov medaile 1999 Gastro Hradec - R, bronzov medaile 1999 IKA Warth - Rakousko, zlat medaile 1999 IGEHO Basel CULINAIRE MONDIAL - vcarsko, stbrn medaile; stbrn medaile tm 2000 Kucha roku 2000 - R, 2. msto senior 2000 Intergastra Stuttgart - Nmecko, zlat medaile, 1. msto, Vtz dne, + Ocenn za nejlepho vystavovatele, Zlat medaile -tm 2000 Gastro Hradec - R, zlat medaile, celkov 1. msto senioi 2000 IKA Culinary, Olympics Erfurt - Nmecko, bronzov medaile - tm tepl kuchyn bronzov medaile, studen kuchyn stbrn medaile a 3 bronzov medaile 2001 Danubius Gastro - Slovensko, 3. msto senioi 2001 Gastro Hradec - R, zlat a stbrn medaile. Celkov 2. msto mezi seniory 2001 IKKA Wiener Neustadt - Rakousko, tm stbrn medaile a diplom 2002 Kucha roku 2001- 2002 - R, 1. msto senior, titul "Kucha roku 2001 - 2002" 2002 Intergasta Suttgart - Nmecko, zlat medaile, 1. msto, Vtz dne, ocenn za nejlepho vystavovatele 2002 Gastro Hradec 2002 - esk republika, zlat medaile, 1. msto celkov mezi seniory, hlavn cena Rudolfa Pibyla 2002 IKKA Salzburg - Rakousko, zlat medaile s ocennm a vtz dne 2002 FHA International Salon Culinare - Singapur, zlat medaile za teplou a bronzov za studenou kuchyni, celkov 4. msto na svt 2003 Gastro Hradec 2003 - esk republika, zlat medaile, 1. msto celkov mezi seniory, hlavn cena Rudolfa Pibyla
lenstv v profesnch organizacch:
AKC - Asociace kucha a cukr R, od r. 1993 Team of Prague 2000, tm stedoesk poboky AKC 1998 -2000 len nrodnho tmu Kucha a cukr R len pedstavenstva prask a stedoesk poboky AKC R 2002 Zskn certifiktu - porotce na soute 2000
Ocenn a vyznamenn:
2001 Bronzov medaile M.D. Retigov - za prci pro AKC R 2001 estn medaile k 10. vro zaloen AKC R - za reprezemtaci AKC R na IKKA 2000 v Erfurtu 2003 Ocenn u pleitosti 100 let kuchaskch spolk v eskch zemch
Zahledt se do vize Radka Davida a tipovat na vizulnm podklad jeho fyziognomie povoln i innost kterou se zabv, tak by zejm odhadn tipy mily do vdeck oblasti matematicko-fyziklnho oboru i politologie s ekonomickm zamenm nebo by ns jeho viz mohla nasmrovat do oblasti vpoetn techniky. Pokud bychom navc vzali do vahy jeho tlesnou konstituci spovajc ve vce stoosmdest centimetr a k n kontrastnch 68 kilogram hmotnosti, a k tmto dajm by nm byla dna npovda kuchaskho povoln, zejm by vtina bez zavhn onu posledn monost bez rozmlen krtla. A pece odpov za d, by byla tou sprvnou. A kdy jsem v monosti pedchozch variant volil obory do kterch bychom Radka mohli napasovat, pi hlub analze bychom doli k poznatku, e jejich vrcholov pedstavitel maj zkladn povahov rys stejn. Jsou to lid, majc - eknme - vnitn zpsob mylen, odborn nazvan introvertn, kdy jejich emoce zstvaj pevn ukryty v nitru a schopnosti nejsou na prvn pohled prostednictvm jejich vize a tak signalizovny. Zaposlouchme-li se do Radkova mluvenho projevu, kdy jeho slova jsou zdnliv smovna spe jemu sammu ne jeho posluchai, a a je Prak rodem i mstem pobytu, vyslovujc navc nefalovan slovck , je tm charakter jeho nitra na prvn pohled - a ten bv vdy zavdjc - dotvoen. Ale skutenost, a z n vyvrajc podstata skutk tvorby Radka Davida, m svoji zetelnou podobu a dobe viditeln vsledek. O je u Radka jeho tlesn schrnka subtilnjho vzezen, jeho vnitn stroj tvr iniciativy je gigantem, jen ho pivedl do pozic vrcholovch umstn nemn vrcholovch sout na domcch, evropskch ba i svtovch kulinskch kolbitch. To, e se Radek David stal kuchaem, bylo zcela nhodnm napsnm pti psmen do formule volby povoln, a on do pslun rubriky, s filosofickch nadhledem vidn svta trnctiletho kluka, napsal slovo - kucha -. To bylo ve. Dl se tm nezabval a ani nemohl tuit, e semnko umu v nm sudikami vsazen, bude jet dlouho klit a ve Vltav uplyne jet pemnoho vody, ne talent v kombinaci se silou tvr vle pronikne na povrch poznatk svho nositele, kter velmi pozvolna a i v bolestech zane rozeznvat, e se v jeho nitru nachz nco, co se v uritch chvlch bude jevit zpotku jako cosi a cizorodho, ale pece jen jeho mysl postupn pjemn omamujc, se vzestupnou gradac do plnho se oddn vrcholovho kuchaskho kumtu. Uebn kroky jinocha Davida pekroily prh kuchaskho zkladnho umu na uiliti U Krbu v tehdejm psobiti na Ondkov ulici v Praze. Nelze ci, e by byl patnm studentem, ale nkter pedmty mu nely a pinutit se k proniknut do hloubky jejich podstaty se setkvalo s obdobnm spchem jako kdy se sname spojit dva magnety stejnch pl. Prvn rok se seznamoval se vstupn problematikou kuchaskho oboru a kdy jeho mysl zptn projde tmto obdobm, ekne na rovinu, e v tto uebn etap toho o vaen mnoho nevdl. V druhm ronku dolo ovem k uritmu zlomu v zjmu budoucho kuchae o emeslo nezbytn lidsk poteby, a pinou vzltnut zjmov kivky o obor byl pan Prek, jen dokzal uebn e pibarvit temperou zjmu a piblit kuchask obor do sfry zjmu, e gastroum nebyl Radkovi a tak cizorodm prvkem. A prv zde dolo k uchycen semnka skrytho talentu a tvr invence budoucnosti, kter v ivn pd odbornho veden zmnnho mistra mlo v nsledn budoucnosti gradovat do podoby koatho stromu gastronomickho umu. Radek se tehd uil pro jdelnu praskho KD, kde t i kratk as tovaryoval a pot jeho vaeka kvedlala v hrncch kuchyn vojensk nemocnice ve Steovicch, kde si i odkroutil estnou vlasteneckou povinnost. Po vysvlknut zelenho sukna se odebr do nov zzenho tyhvzdikovho hotelu Adria, kde m kuchaskou tvorbu pod palcem pan Petr Miovsk. A tento mu pedstavuje v Davidov kulinsk odysee ivotn meznk a nasmrovn do prostor poznatk kuchask sfry jako umn. Radek se do t doby pohyboval na rovni zkladnho stupn kuchask emesla a kony typu bourn masa, tvorba studen kuchyn apod., ho oslovovaly pouze v teoretick podob, v pkrm kontrastu s praktickm provedenm. Pan Miovsk si mladho elva vzal k sob a ve dlali spolu, a tomu pod dojmem nov poznvanho pipadalo, e je uednkem prvnho dne uen. A mistr ovldajc nejen svm um, ale t i zrove znajc sloitost a zranitelnost due mladho lovka i cestu po n je mon nejkratm smrem dovst kuchaskho novice k vym stupm poznn, dokzal s mladm a doposud syrovm talentem kouzlit a trefit pesn nerv sympati k oboru a kulinainu penst do prostoru zjmu, kdy do kuchyn pichzejc, eknme tak ji trochu kucha, v sob zaal pociovat zatm nedefinovateln pjemn rozpoloen mysli a hlavou mu zaaly samovoln prochzet nmty a kony, ktermi by bylo mon zadan tma vylepovat. Teprve a zde to bylo to prav uen, o nm se nkdy hovo v souvislosti s muenm. A v ppad Radka toto ustlen ren nebylo nikterak vzdlen od reality v n se nachzel. Co pohyb, to bylo patn. "Udlej to takhle, ne to u je moc, vc, m, pidej, uber!" Imperativ stdal imperativ, hochovi se ze veho toila hlava, kter mnohdy tetila v takovch kech, e chvli a nevdl, kde se nachz. Je nabledni, e mylenka na dezerci byla logickm vystnm celho monstrkolcho procesu, v nm se kalila ocel a zrove dochzelo k zulechovn dovednost, jm bylo v budoucnosti pedureno stanout ve vrcholovch vinch gastronomickho olympu. Petr Miovsk - mimochodem vyrstal pod odbornm dohledem pana Nodla - byl nejenom umleckm tvrcem, ale i zrove dobrm psychologem, kter vdl kde je hranice monho, a uml napnat strunu pedvn zkuenost a do polohy nejvtho efektu, ale po hranici nosti tak, aby napnan struna vuky nepraskla. Tm se Radek dostval v tomto kuchaskm pijmai do patov situace svch pocit, kdy by na jednu stranu nejradj utekl, ale na druh stran na sob t pocioval paradoxn uspokojen vyvrajc ze kolc trzn a vnmal kontroverzn zvltnost, e se dostv do oblasti jakhosi kuchaskho masochismu v nm nachz, v pekvapen nad sebou samm, zalben. Doba poznvn vyho kuchaskho umu pozvolna plynula, sud msc stdal lich, a kdy kalendn bh ronch obdob se dostal do sv poloviny, zaal Radek David na sob pociovat, e tha nronosti tto kuchask sorbony se zan promovat v lehkou virtuozitu jeho vlastn dovednosti, kdy balast uebn zte std nadhled umu mncho se tovarye v mistra. S Adri a Petrem Miovskm je spojen Radkv perod a spojen tohoto nzvu a jmna vytvoilo zkladn schod vzestupu Radka Davida k metm budoucch spch. Po tyech letech fkucha Miovsk odchz a Radek zaal postrdal vd ruku svho velkho uitele a stdajc se touha k dosaenmu pidat nstavbu dalch hodnot, ho pinutila k odchodu do prosted novch inspiranch nmt. Tm byla kuchy restaurace Kampa Park, kde erpal dal tvr invenci po dobu ty msc. To bylo prv v dob, kdy Radkovo navenek soustedn nitro prochzelo vnitnm pnutm. A ani bych bleji specifikoval pinu on duevn vibrace, jenom pipomenu kadmu znm poznatek, e lska doke nkdy bt mocnou arodjkou, a to zejmna ve chvli kdy ji vnmme zcela odlin ne ona ns. Vchodisko ze vznikl disharmonie hledal mladk ve zmn prosted, probhl restaurac Cercalejn, poslze Tancm domem, aby nsledn nael ron azyl v restauraci Ryb trh u pana Pchy. Nov prosted, nov starosti pinejc i nov poznatky, byly hojivou mast na ivotn strasti. Dal odbornou tac kuchaskho przkumnka byl hotel Radisson SAS Praha, pvodn ptihvzdikov Alcron, kde Radek psobil pln ti roky. Ale ani tohle vhlasn hotelov zazen jet zdaleka nebylo konenou stanic putujcho kuchae, kter slyel vnitn hlas nabdajc ho jt jet dl a hromadit dal investice poznatk, kter jednou bude roit ve vnosn kapitl spch. Sla inspiranho popudu pivd aktra naeho vyprvn do hotelu Corinthia Towers Praha, honoscm se pti hvzdikami, ale pouze na pl roku, kde z role fa studen kuchyn opt pesdluje na msto poslednho psobit Radisson SAS Praha, kde zstv rok a dva msce. V t dob na Starm mst Praskm, v blzkosti Staromstskho nmst vznikal projekt nov restaurace s pohodovm nzvem La Veranda. Bv nezdka zvykem, e kdo pijde jako prvn a poda se mu do ruky uchopit taktovku jet nesehranho orchestru, me takovmu tlesu vtisknout svj styl a m velkou nadji, e se hudebn dlo bude hrt podle jeho not. Zle pak u na dotynm samm, jak nron nr doke se svm kolektivem interpretovat. A tuto zkonitost Radek David pi svch pebohatch zkuenost z rznch kuchaskch angam velice dobe vdl a jeho est smysl hovoil jasnou e, e tato pleitost m podobu ivotn ance. To ale teprve stl pede dvema La Verandy, kde ekal zstup dalch uchaze o fkuchaskou vaeku. Pstup do kuchyn, z kter se ovld prakticky cel restaurace, vedl pes specifick pohovory, testy, vdomost o konkurenci, vaen ptichodovho menu a mnoho dalch znalost, kter by prostednicvm svho nositele udlaly z restaurace v historick jdru Prahy vyhledvan gastronomick objekt. A to, o em Radek David snil po dlouhou dobu, to eho chtl doshnout nejenom v zjmu prestie sv osoby, ale i v zjmu pozice z kter chtl kuchain dt punc osobitosti a povit prosted restaurace nad standardn rmec stravovacho zazen, se stalo skutkem. Nov oteven La Veranda m i novho fkuchae, kterm se stv 29-let Radek David. fkuchaskou vaeku pozvedl v dob, kdy ped nm stl termn svtov kuchask soute v asijskm Singapuru. Jako z udln bezprostedn po nvratu nsledoval trnctidenn pobyt v n. To, co tmito soutnmi a expedinmi cestami zamekal, musel kvapem dohnat. Vznikl pracovn pauza ve stresovch stavech v pracovn dob 12 - 16 hodin denn byla rychle zacelovna a kuchysk interir doznal poslze sv podoby, kter pedchzel projektn nvrh sestavovan zkuenostmi fkuchae a jeho pedstavivost. Ten byl ovem pedtm mnohokrte proset pes sto pehrle pipomnkovch variant a byrokratickch procedur. V souasnosti nabdkov listina Verandy sestv z deseti pedkrm, ty modernch salt chut i designem, dvou polvek, doplnn dvma tstovinovmi pokrmy. Denn nabdka obsahuje pt jdel z ryb, stejn poet z masa a obdobn kvantum z drbee, co Radek David povauje za dostaten poet pi kterm je mon jt za meritem kvality a na doraz. fkucha upednostuje stdmj nabdku, co podle jeho pesvden vyvrajcho z rozmanitch zkuenost, skt prostor vymu procentu kvality pokrm, kdy se tak vyhb ustlenmu zvyku mnoha restaurac, kdy vtinu ploh tvo pomfrite a jen lehce obmnn zeleninov obloha a masit pokrm vytv hovz nebo vepov kotleta. Pee kuchask osobitosti vtisknut La Verand Radkem Davidem je na jedn stran vytvena jeho bohatmi zkuenostmi z mnohaetnch psoben v prvotdnch gastronomickch zazench, a na stran druh se jedn o projev vnitn sly a tahu v podob jeho flexibility na vnek i poryv evropskch i svtovch kuchyn, jejich prostednictvm obratn manvroval mimo prostor nebezpench nstrah ustlenosti stravovacch nvyk. Radek se za poznatky trend a vvoje pohybuje na inspiran horizontle Pa, Londn, Singapur, New York, Tokyo, kter nsledn petv do podoby vlastn image tvoc originalitu dlajc La Verandu La Verandou. Nap tomu, e restaurace jet von novm ntrem, u v krtkm ase svho psoben v nron konkurenci podobnch podnik na Starm mst Praskm, dokzala vystrit rky a dt o sob vdt exluzivnm hostm a filmovm stars zpoza "velk loue" z Hollywoodu, nebo sportovnho a politickho svta domc provenience. Verandu navtvil i samotn Karel Gott se skladatelem Davidem (s Radkem Davidem se jedn pouze o shodu jmen), kte v ct nad dobe strvenm veerem poastovali fkuchae pozvnkou na vlastn hudebn produkci v divadeln Redut. Nejen dobe vait a mt na rovni vybaven kuchysk a restauran interir, ale pidat vdy nco na vrch. To je Radkova zsada v dosaen osobitosti La Verandy. A tmto prostedkem je nap. mdn pehldka podan v restauranch prostorch, ale i ta m svoji pekvapujc originalitu, kdy servrky se zhost role modelek a msto odvnch model budou prezentovat jdlo. Pozvnky ji obdreli, a zrove i potvrdili, prominentn host, svoji ast pislbil opt i Karel Gott. Tato mdn gastropehldka bude gradovat do "sexy menu", v proveden osobit scnky t sleen s fkuchaem. Jinmi slovy eeno, La Veranda je podnikem modernho svta se irokm zbrem spoleenskho ivota, erpajc z hlubok studnice lidskch poteb a emoc, kter spn svm nvtvnkm servruje na platu sv npaditosti. fkuchav osobn as je vzcnost rovnajc se hojnosti afrnu. Nejenom, e vtinu denn doby prova i provahuje v La Verand, ale m i dal povinnosti spojen se svou profes. Tmi jsou innost v prask stedoesk poboce AKC, v podn akc pro leny spoleenstva, pprava a realizace oslav sv. Vavince a reprezentan povinnosti v Nrodnm tmu kucha a cukr. V souasnoti realizuje La Veranda tzv. systm "new weife", jeho podstata spov v netradinm zpsobu jdeln tvorby, lze ci kuchyn bez hranic, kter nem striktn nrodnostn charakteristiku typu italsk, esk, francouzk atd., kdy se ms rznorod suroviny, kter se prolnaj v rznch zpsobech ppravy vytvejcch osobit gastrosmr a la Veranda. Mnohokrt v tto reporti padlo slovo veranda, samozejm s velkm v. Pro prv tento nzev, kter si povtinou spojujeme s menm pedsunutm prostorem u selskho staven? Kad chalup, kter m svoje vkendov obydl vybaven verandou, velmi dobe v, jak je to blaen pocit po stresovm tdnu v mstskm prosted, pijet na chalupu, sednout si na zmnnou verandu, otevt dobe vychlazen pivo a vroucn nasvat podveerem provlhen vzduch i klid zrove. Je to oza, je to proda, je to pocit, jen se nejlpe proct na verand. Kuchyn La Verandy sestv z pti kucha, je vyhleno vbrov zen na jet jednoho, kter by dorovnal poet t gastronomickch odbornk pro kadou smnu. Radek David nejradji pracuje s rybami, kter nap. oproti masu sktaj irok spektrum kuchaskho zamen spovajc v syrov pprav, marinovn a tepeln prav. Msa z masa neumouje pouit syrovho masa v porovnn s rybami, kter navc vytv prostor pro barevn kombinace. Ale i tento zpsob ppravy m svoji odvrcenou stranu problmu, kterm je optimln doba tepelnho zpracovn. A ta se mus striktn dodret, nebo s pepeenou rybou je mnohem obtnj nsledn manipulace ne s masem. V tomto ppad drbe, zvina i jaten maso nejsou na del asov proheek peen a tak hkliv. Uveden je gastronomick terminus technicus, ale nen to zkonitost kulinskho kumtu, jen nut Radka - m li monost vbru - shnout do spe vodn e, ale je to i jeho osobn vztah k vodnm plovatnovcm, je mnohokrt zpestuj jeho osobn jdelnek. A krom toho, rukodlnost jeho kuchaskch kon pi prci s tmto druhem pokrmu, mu jde jaksi sama od ruky. Radkovo nejoblbenj jdlo jsou kubnky, co u nkterch me vyvolat pocit recese ze strany fkuchae. Ale pro znalce zkulis pikovch kucha to a zase takov pekvapen nen, a to nejenom v tomto odvtv, nebo ren o kovov kobyle a jejm neokut, jde nap vemi profesemi, a mon lze z tohoto na prvn pohled paradoxnho kazu vydedukovat, e m skromnj je poadavek osobn spoteby, v tomto ppad stravy, o to pardnj pdl gurmnskho pokrmu lze oekvat na tali. A tento, v uvozovkch, vybran apetit soubn koresponduje s Davidovm nitrem, kdy se vyznv ze svho soukromho cle, majc podobu vlastnho domeku se zahradou, kde by chodil bos po trvnku a v relaxaci by hledal dal inspiran zdroj pro profesi, kterou pojm jako posln. Mal dodatek zvrem. Ten domeek by musel mt jednu malikost. A tou je veranda.
Radek DAVID - absolutn vtz kuchask soute GASTRO HRADEC 03
Absolutn umstn v podob ceny Rudolfa Pibila v kuchask souti, a to ji podruh v ad, zskal Radek David, fkucha restaurace La Veranda, Praha.
Soutn zadn: msa sestvajc ze ty vrobk.
Zde je nutno uinit malou vsuvku. Zadn ukld pouze ti vrobky a ti doplky. Tvorbu jednoho kusu navc pokld dvojnsobn dritel absolutn ceny nejprestinj soute v R za velmi vhodn, protoe sud partie padne vhodn do pru rukou a tento poet umouje ideln souhru sudho potu vrcholc v monost kuchask onglrsk kombinace.
Cesta okolo svta
tyi hlavn vrobky realizoval vtz tak, e dva byly zhotoveny na teplo a dva na studeno, jedna terina, jedno maso naturl, druh takt a tet marinovan.
1.vrobek - smoval do zem vychzejcho slunce Japonska, a symboliku pacifick souostrov Dlnho vchodu tvo vrobek z tuka. 2.vrobek - Norsko, decentn naznaen zem fjord prostednictvm marinovanho lososa. 3.vrobek - Severn Amerika znzornn terinou z lososa s humrem a korailem. Zde byl zakomponovn osobn posteh autora oblbenosti tohoto pokrmu ve zmnn oblasti. 4.vrobek - ns pen a do Asie. Meoun s houbama v prku, ztvrnil vidn Radka Davida tohoto nejvtho kontinentu v nekonench vodnch plnch Tichho a Indickho ocenu.
Terina z lososa, moskho vlka, humra a zeleniny, pl ze smetanovho chaufroida a corailu
Mouse z kukuiice s naklenou vojtkou, paprikou a bylinkami
Meoun v listech mladho esneku a prku se shi-tak a hlvou stinou
Zeleninov terina plnn tomaty a ricittou s rukolovm pestem
afrnov mouss se sevichem z lososa a koriandru a marinovan losos v aspiku z rnskho ryzlinku a moskch plod
Tuk TATAKI se sushi r, nori asou a opraenm sezamem
Timblek plnn pyrm z hrku, kozm srem s kerblkem na toustu. Salt z brambor, okurek, jarnho hrku a perlikov cibule
Filosofie kuchae roku 2001 a 2002 a staronovho nositele trofeje Rudolfa Pibyla v tvorb soutnch zadn, je na prvn pohled jednoduch a logick. Ve svm praktickm pojet avak vyadujc nejenom pemru zkuenost, ale i vybavenost estm smyslem v souinosti s vizulnm a chuovm pojetm, kdy cel komplex tvrch emoc a instinkt vytv jednolit obraz vyvenosti barev a chut. V chuov oblasti dosahuje tvrce neohranien harmonie s pozvolnmi chuovmi pechody mezi jednotlivmi druhy pouitch surovin a dosahuje prostorov absolutn vyvenosti.
Vizuln obraz tvorby je v poadovanm kontrastu s pozvolnost pechodu chut a vytv naopak plastinost rznorodosti vymezujc beze zbytku vizuln e jednolitosti. Tak i zrove hovo litera soutnch pravidel majc na zeteli rozlinost vrobk a surovin, co je jedna terina, jedno maso natural a jeden vrobek studen kuchyn. Ke kadmu vrobku mus bt njak doplnk majc rozlin tvar. V ppad fkuchae La Verandy se jednalo o kukuin mousse,zeleninovou terinu, zeleninov salt a timblek plnn hrkovm pyr. Do souboru doplk pouil David ozdoby z rovho a slanho tsta, kter navodily lahodnost pro zrak a doclen vizuln vyvenosti.
Dalm nezbytnm prvkem, na kterm bazrovalo oko hodnotcch komisa bylo prostorov rozloen vrobk. Opt zdnliv mn nron manvr, kter se nakonec ukzal bt nron na prostorov ctn nkterch tvrc a vrobkm ubral na bodovm ohodnocen.
Prostorovm skalm proel Radek David na vbornou, a i v tto oblasti si pipsal plusov body.
Dvouporcovou restauran msu, neboli vzorov tal sestavil absolutn kuchask vtz z kachnch prsek pod pentovou krustou, tyminov jus, a z krliho hbetu s tomatovm konfitem a fava fazolkami s omkou ze zelenho hrku. Tvorbu saltu vytvela jarn zelenina s pihldnutm k aktuln nabdce ronho obdob a doplnk dotvel pohdkov dortk z lehkho polentovho nkypu.
Kuchask soutn tvorba Radka Davida byla zapoala lehkou vhn pedstavivosti v emon hemisfe kuchaskho tvrce, jen svoji prozatm imaginrn pedstavu penesl prostednictvm psac poteby na skicu a v tto prozatmn podob dolaoval jemn pedivo detail kdy tento uhlazovac proces byl nejenom dokonovacm aktem, ale stval se i zrove dalm ispiranm popudem novch nmt soutn tvorby.
Soubor vtznho kuchaskho expontu byl vtzem GASTRO HRADEC 2003 tvoen asi 30 hodin istho asu, a v podstat ml bt ve svm zmru treninkovou formou pro kuchask svtov pohr v jihokorejskm Soulu, kde ml Nrodn tm kucha a cukr R obhajovat dl zlatou medaili a celkov tvrt msto z loskho Singapuru. Ze zamlenho gastronomickho svtovho kln vak nakonec selo v souvislosti s pandemickm rozenm choroby SARS v asijsk oblasti.
Zopakujme jet jednou, e vtz loskho Hradce sv prvenstv obhjil. Potvrdil nejenom svoji momentln pikovou tvr tvorbu, ale sloil i obhajobu vbrovho zen z loskho roku a nadje do nho vkldan tmi, kte ve vbrovm zen tohoto mladho fkuchae poctili dvrou tento vrcholov kuchask post zastvat. A to nejen ku prospchu restaurace sam, ale i celkovho obrazu a reprezentace esk kulinainy.
|