�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
|
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Jak má být káva teplá |
Autor: Jindrich Stepanek Datum vyd�n�: 09.06.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=438 |
|
Optimální teplota kávy je kolem 50 °C. Pod 40 °C a obzvláštì pod 37 °C, což je teplota lidského tìla, se nám zdá káva studená a nechutná nám. |
|
|
fiogf49gjkf0d
Optimální teplota kávy je kolem 50 °C. Pod 40 °C a obzvláštì pod 37 °C, což je teplota lidského tìla, se nám zdá káva studená a nechutná nám. Je to zjednodušeným pohledem zvláštní, že 40 °C teplá koupel již platí za horkou, a ve vyšší teplotì se nemùžeme koupat vùbec. Je to tím, že jemné ústní sliznice snášejí vyšší teplotu než pokožka. Zkuste si udìlat pokus, když si dáte do úst teplou tekutinu na hranici únosnosti, tak v rukách se vám bude zdát mnohem teplejší. Nejvyšší teplotu, kterou snáší ústní sliznice je 75 °C. Pøi této teplotì se ale již vyskytují popáleniny, které se projevují zvláštním odumíravým pocitem na špièce jazyka.
|
|
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) Konec �l�nku |