�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Hoøká èokoláda obsahuje zdraví prospìšné látky |
Autor: iHned.cz Datum vyd�n�: 22.09.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=466 |
Hoøká èokoláda mùže být podle nových poznatkù zveøejnìných v èasopise Nature zdravìjší než èokoláda mléèná. Obsahuje totiž prospìšnìjší antioxidanty, tedy látky, které pùsobí pøíznivì na srdce a cévy. |
Skotští vìdci z univerzity v Glasgow a italští odborníci z Národního institutu pro potraviny a výživu, kteøí se na studii podíleli, uvádìjí, že pøidáním mléka do èokolády se úèinky nìkterých tìchto prospìšných složek ruší. Studií o prospìšnosti èokolády bylo provedeno již mnoho, ne všechny však rozlišovaly mezi hoøkou a mléènou variantou. Do výzkumu bylo zaøazeno 12 dobrovolníkù, sedm žen a pìt mužù. Lékaøi zjistili, že dobrovolníci museli sníst dvakrát více mléèné èokolády než hoøké, aby získali stejné množství antioxidantù. Velký rozdíl nezaznamenali pøi mìøení hladiny antioxidantù, když úèastníci studie jedli hoøkou èokoládu a zapíjeli jí mlékem, èi zda jedli pøímo mléènou èokoládu. "Bílkoviny na sebe vážou antioxidanty z èokolády. Nejsou však vstøebávány ve stejné míøe u èokolády mléèné a hoøké," vysvìtluje profesor Alan Crozier z univerzity v Glasgow. Ovšem odborníci dále upozoròují, že èokoláda obsahuje množství nasycených tukù, které se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, a tím pøispívají k riziku srdeèního infarktu. Profesor Crozier èokoládu nezavrhuje, ale doporuèuje její obèasnou konzumaci. "Je vhodná jako souèást vyváženého jídelníèku , ovšem nemìla by být náhradou napøíklad pìti kusù ovoce èi zeleniny. Toto množství je bráno jako doporuèená denní dávka," uzavírá Alan Crozier. | Hoøká èokoláda mùže být podle nových poznatkù zveøejnìných v èasopise Nature zdravìjší než èokoláda mléèná. Obsahuje totiž prospìšnìjší antioxidanty, tedy látky, které pùsobí pøíznivì na srdce a cévy. Tyto látky se dostávají do krevní plazmy a neutralizují v tìle molekuly kyslíku, neboli volné radikály, jež jsou škodlivé pro buòky.
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |