�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


All_In_One

Autor: red
Datum vyd�n�: 12.11.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=494

Pozor na kachní vejce / Vìèná èokoláda / Kobliha cukráøská i pekaøská

fiogf49gjkf0d

Pozor na kachní vejce

Pomìrnì málo se ví, že v kachních vejcích lze nalézt živé a nebezpeèné bacily paratyfu. Jsou známy pøípady, že po použití krémù nebo cukroví pøipravených ze syrových kachních vajec se dostavily prùjmy a horeèky. Kachní vejce jsou dosti podobná slepièím a jejich tepelná úprava by mìla trvat minimálnì osm minut. Teprve tato doba zaruèuje znièení eventuálních paratyfových bacilù.

Vìèná èokoláda

V Brazílii byla kdysi vynalezena tzv. "vìèná èokoláda", která se neliší od pravé èokolády vzhledem a ani chutí. Rozdíl je jen v tom, že "vìèná" èokoláda se velmi pozvolna rozpouští., a tak je možné si i na malém kousku pochutnat i nìkolik hodin. pøitom tato èokoláda pùsobí dojmem jakoby byla stále èerstvá a nová.

Kobliha cukráøská i pekaøská

Ve tøicátých letech se v Rakousku øešil spor o tom, kdo smí péct masopustní koblihy, kterým se v Rakousku øíká Faschingskrapfen. Cukráøi tvrdili, že výroba masopustních koblih patøí do cukráøské dílny a pekaøi byli opaèného názoru ve svùj prospìch. Spor obou profesí se dostal až pøed Rakouský spolkový soudní dvùr. Vysoká instituce spravedlnosti rozhodla šalamounsky, že koblihy jsou výrobkem mouèným a mohou je proto vyrábìt jak cukráøi, tak i pekaøi. Tradice masové výroby a konzumace koblih v masopustním období je v Rakousku populární dodneška.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku