V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Na 1% alkoholu je potøeba 2,4 kg medu na 100 litrù. Chceme-li docílit nápoj s 15ti procentním obsahem alkoholu musíme použít 36 kg medu. K výrobì medoviny používáme jakýkoliv med a pro úpravu chuti volíme rùzné druhy koøení, které zavìsíme do nádoby v plátìném pytlíku. Volba je závislá pouze na nás jak chceme medovinu aromatizovat. Používá se skoøice, muškátový kìt i oøíšek, chmel, zázvor, høebíèek, pomeranèová kùra apod. Ve 100 litrech vody (dávku volíme podle vlastních kvantitativních požadavkù ) rozpustíme odvážené množství medu (podle volby procenta alkoholu) a pak roztok zahøíváme. Bezpodmíneènì je nutné aby byl med rozpuštìn døíve než se voda zaène vaøit, protože by med mohl karamelizovat a zpùsobil by porušení chuti medoviny. Medový roztok mícháme tak dlouho, až se pøestane tvoøit špinavá pìna, kterou stále odstaròujeme. Vaøením znièíme všechny mikroorganismy a necháme roztok zchladnout na na zákvasnou teplotu tzn. 20 - 25 °C. Abychom pøipravili podmínky pro život kvasinek, rozpustíme v 1 litru medného sterilního roztoku 100 g fosforeènanu amonného a 100 g kyseliny vinné. Po rozpuštìní tìchto látek vlejeme vše do sudu s pøipraveným medným roztokem, vše dobøe promícháme a pak za stálého míchání pøiléváme zákvas. Sud uzavøeme buï kvasnou, nebo vatovou zátkou a roztok necháme kvasit pøi teplotì 25 °C. Sud neplníme až po okraj aby pøi kvašení roztok nepøetékal. Asi po 4 - 6 týdnech stáèíme zakvašený roztok z kalù do jiné nádoby gumovou hadicí. Roztok necháme téci z vìtší výše aby se provzdušnil. Tentokrát nádobu naplníme až po okraj, uzavøeme kvasnou zátkou a necháme pøi nižší teplotì (10 °C) asi 3 mìsíce dokvašovat. V této dobì je nutné nádobu dolévat stejným druhem medoviny, protože pøi dokvašování roztok ubývá. Po 3 mìsících kdy je medovina skoro èirá, pøistoupíme k dalšímu stáèení. Nyní ponecháme medovinu asi pùl roku zrát, než stáèíme naposledy do lahví, to je už v dobì kdy je medovina již úplnì èirá a chutná. Lahve uzavøeme korkem a hrdlo uzavøené lahve ponoøíme do smìsi 3 dílù parafinu a 1 dílu vosku a uložíme v tmavém prostoru. Èím je medovina starší, tím je chutnìjší a záleží pouze na nás jak necháme medovinu dozrát, aby byla co nejchutnìjší. |