�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Nizozemské kavárny se bojí, že s kouøem zmizí i hosté |
Autor: Ihned Datum vyd�n�: 08.01.2004 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=518 |
Souèástí nizozemské ofenzívy proti kouøení je kromì nepøehlédnutelných nápisù o strašlivých následcích kouøení i nový zákon, podle nìjž mají od pøíštího roku všichni zamìstnanci právo na pracovní místo bez cigaretového kouøe. |
Nizozemci v tìchto dnech však diskutují zejména nad otázkou, jaký vliv bude mít nový zákon na postavení zamìstnancù v pohostinství . Dodržení zákona by znamenalo totální zákaz kouøení v kavárnách i restauracích . Nìco takového je pro celé odvìtví v tuto chvíli naprosto nepøedstavitelné. Hospodští bìdují... "Po zavedení eura a následném zvýšení cen už tak jako tak poklesly obraty. Zákaz kouøení by byl pro hodnì podnikù poslední ranou," øíká Vincent de Geus, majitel kavárny v malebném centru Utrechtu. "Navíc pro takové rozhodnutí neexistuje shoda a podpora ve spoleènosti." V Nizozemsku kouøí každý tøetí dospìlý. Podle Organizace hotelù , restaurací a kaváren v Nizozemsku by zákaz kouøení znamenal ztrátu 1,3 miliardy eur z celkového obratu 11,5 miliardy eur a navíc ztrátu 50 tisíc pracovních míst z celkového poètu 400 tisíc. ...ministr slibuje odklad Ministr zdravotnictví Hans Hoogevorst dal proto celému odvìtví roèní odklad a je ochoten poskytnout i výjimku ze zákona na dobu neurèitou. Podmínkou však je, že hostinští sestaví pøijatelný plán seberegulace, který by vedl k razantnímu poklesu užívání tabáku . "Naše branže je ochotná pøispìt k pøedsevzetí vlády snížit poèet kuøákù každoroènì o jedno procento. Provozovatelé podnikù se musí zaèít zamýšlet nad pøístupem ke kouøení v jejich podniku. Tøeba nad tím, že když pøi prostírání dají na stùl kytièku místo popelníku, vede to ke znaènému poklesu poètu kuøákù," øíká øeditel Organizace hotelù , restaurací a kaváren Jeu Claes. "Také bude podle anglického vzoru v Nizozemsku zavedena dohoda, kterou mohou podniky dobrovolnì podepsat. Zavazují se tím k tomu, že u vchodu umístí standardní štítek, na kterém bude zøetelnì podána informace o pøístupu ke kouøení uvnitø jejich podniku," dodává Claes. Hoteliéøi chtìjí za každou cenu pøedejít všeobecnému zákazu kouøení. Proto se snaží plán formulovat co nejkonkrétnìji: Do konce roku 2007 musí 95 procent hotelù servírovat snídani v místnosti, kde se nekouøí, 90 procent hotelù musí nabízet nekuøácké pokoje, šest z deseti velkých restaurací musí mít nekuøáckou zónu. Pìtapadesát procent všech podnikù by mìlo být ventilováno podle pøísných norem za pomoci nejmodernìjší aparatury. Polovina diskoték by do té doby mìla mít nekuøácké prostory a kvalitní ventilaci. Belgické bary jsou blízko "Z amerických a kanadských prùzkumù vyplývá, že všeobecný zákaz kouøení vede k tomu, že hosté prostì zùstávají doma. Nezapomínejme, že každý tøetí Nizozemec kouøí!" øíká Jeu Claes. Pøedevším podniky v pohranièí by to podle nìj mìly tìžké. "Došlo by tak k nespravedlivé konkurenci s Nìmeckem a Belgií. A to v Belgii mají už deset let zákaz kouøení, ale nikdo jej nedodržuje." Majitel kavárny Vincent de Geus øíká: "Každý majitel nebo zamìstnanec podniku chce být pohostinný a ne vùèi svým hostùm fungovat jako strážník. Kouøení je škodlivé, ale dokud autority neøeknou, že nesmí kouøit nikdo a nikde, máme problém." Z ankety mezi pracovníky v pohostinství vyplývá, že ani oni nejsou zastánci zákazu kouøení. Vìtšina z nich sama kouøí a ještì vìtší èást je proti zákazu. "Odbory nebudou hned tak stávkovat za právo na pracovištì bez tabákového kouøe," øíká Jeu Claes. "Èlenové jejich výboru kouøí jednu za druhou." ihned | Souèástí nizozemské ofenzívy proti kouøení je kromì nepøehlédnutelných nápisù o strašlivých následcích kouøení pro lidské zdraví a zákazu reklamy na tabák i nový zákon, podle nìjž mají od pøíštího roku všichni zamìstnanci právo na pracovní místo bez cigaretového kouøe.
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |