�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Medovník - recept

Autor: Lenka Èástková
Datum vyd�n�: 16.02.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=541

Vrchní vrstva je posypaná vrstvou èehosi dobrého. Tímto jsem si jista, že jsem pøišla na to, z èeho se tato smìs skládá.


Plátky z tìsta
1 vejce,15 dkg cukru krystal (nebo písek),5 dkg tuku,2 lžíce medu,5 lžic mléka,1 kávová lžièka sody. Vše vaøíme 2 min. - za neustálého míchání hmota hnìdne - karamelizuje.

Odstavíme a teplé nalejeme do misky, kde je odváženo:
45 dkg hladké mouky - zpracujeme pomocí mìchaèky a ihned vyklopíme na vál, kde zpracujeme ještì za tepla pomocí malého množství hl. mouky v hladké tìsto. Postupnì vyválíme 4 tenké placky. Plech musí být vymazaný a pøedehøátý!
Vyválenou placku opatrnì pøendáme pomocí váleèku na vymazaný plech a vidlièkou toto tìsto asi na 10 místech propícháme, aby se pøi peèení netvoøily tzv. puchýøe. Peèeme rychle do lehkého zhnìdnutí. Po chvilce opatrnì pomocí plochého nože sesunout na rovnou desku. Takto se upeèou všechny 4 placky. Musím øíct, že je to hodnì pracné. Proto kupuji na Slovensku Medové pláty. Rozdíl mezi nimi je snad jen v barvì. Kupované pláty jsou svìtlejší.

Po vychlazení potírat placky z obou stran smìsí:
1 dcl vody a dvou vrchovatých lžièek instantní kávy (Neskafé, atd.)pøipravím silný roztok kávy. Pak pøidám asi 1 dcl šlehaèky. Potírejte hodnì. Nebojte se toho.

Mezi placky potøené kávou pøijde:

Máslový krém
25 dkg HERY nebo másla (možno i pùl na pùl), 35 dkg mouèkového cukru,vanilkový cukr,1 žloutek vše utøít do pìny + pøidat kaši (mléko a hrubou mouku) nebo hustý pudink - vyšleháme krém a dáme zchladnout.Trošku krému si nechám na boèní èásti Medovníku a na jeho vrchní vrstvu. Ta je, jak jistì všichni víte, posypaná vrstvou èehosi dobrého. Tímto jediným jsem si jista, že jsem pøišla na to, z èeho se tato smìs skládá: Strouhaný perník, nahrubo nakrájené vlašské oøechy a na jemno rozemletá instantní káva. Pomìr surovin musíte vyzkoušet sami. Øídit se mùžete barvou a chutí smìsi.

Tak to zkuste sami. Tøeba ještì pøijdete na nìco, to NÌCO co tomu mému Medovníku stále ještì (podle mì) chybí. Dejte pak vìdìt.

 

Zdraví Lenka - ètenáøka serveru Cukráø.cz

(máte také zajimavý recept, neváhejte a pošlete nám jej na r.rezac@vetrnik.cz)


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku