�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kole |
Autor: red Datum vyd�n�: 20.02.2004 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=545 |
XV. a XI. stolet se zabvali peenm kol i velc sttnci a za vldy Jindicha IV. vynalezl guvernr Pae Tort mousov a znm kardinl i sttnk Richelieu. |
Peen kol m prastar pvod. U u starch ek, man a Egypan se asto pekly slavnostn kole. Za Homra mln a medov kol byl vyznamennm pro hrdinu. Pi svatbch hrly dleitou roli kole sezamov a pi bohatm jdle byly oblben kole slan, zvan epipesta. Ve starm m se u dokonce vyprofilovala samostatn kolnick profese. Sta Egypan vyrbli z kvtin lotus chutn kole, dle pak kole Muffab, do kterch se pidvala psada z oech, medu, sezamovho oleje a jinch aromatickch ltek. V tto dob takt egyptt kolnci vyrbli kol lebaba, kter byl zhotovovn ze suchho chleba, jen se roztrouhal a pimsilo se mslo, med a rov voda. My vm pedkldme recepturu na nkter domc kole. KOLE SVATEBN Suroviny: 500 g polohrub mouky, 80 g drod, 0.25 l mlka, 4 kostky cukru, 1 cel vejce + 1 loutek, 1 kostka 100% tuku, trochu soli, 3 kostky tvarohu na npl. Postup: Na vle prosijeme mouku, nadrobme do n drod, zalijeme mlkem s cukrem, pidme vajko a vypracujeme tsto. Do tsta nastrouhme 100 % tuk a tsto zpracujeme. Z tsta vyvlme plt, nakrjme tvereky, kter plnme tvarohem. Utvoen kole klademe na pech zadlanou st nahoru. Kole nepotrme a hned peeme. Hotov - upeen kole mme v tuku s rumem (mslo - hera) a hned obalujeme. Poet: cca 120 ks.
Suroviny: 450 g polohrub mouky, 150 g prkovho cukru, 200 g msla, 4 loutky, 0,75 prku do peiva, vanilinov cukr, skoice. Postup: Ve zpracujeme v tsto, jeho jednu tvrtinu vlome do ledniky na dobu aby nabylo hutnosti pi kter jej meme strouhat. Zbytek tsta rozvlme a vlome na vymatn plech, posypeme jablky, vanilnovm cukrem a skoic.
Suroviny: 500g hrub mouky, 500 g polohrub mouky, 200 g cukru, 100 g drod, 200 g oleje, 6 loutk, sl, citronov kra, mlko, 500 g msla, 200 g hladk mouky. Postup: Z msla a hladk mouky vypracujeme hmotu, ze kter utvome men tverec asi 20x 20 cm. Ten zabalme do tsta pipravenho z dalch surovin, dvakrt pevlme a tikrt pelome jako u listovho tsta. Nechme pod utrkou vykynout. Pak tsto vyvlme na plt, nakrjme tvereky, plnme tvarohovou, makovou a oechovou npln, zabalme, jet chvli nechme vykynout, pak poteme vylehanmi vejci, doprosted do vytvoenho dlku dme drobenku a peeme. |
Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru |