fiogf49gjkf0d Asociace kuchaøù a cukráøù Èeské republiky poøadatel soutìže
GASTRO JUNIOR 2004 10. jubilejní roèník soutìže
mladých odborníkù v oblasti gastronomie NÁRODNÍ SOUTÌŽ S MEZINÁRODNÍ ÚÈASTͨ
POØADATELÉ: |
Asociace kuchaøù a cukráøù ÈR Veletrhy Brno a. s. |
ORGANIZÁTOØI: |
EXPO LINE, spol. s r. o. Brno SOU a SOŠ potravináøská a služeb Brno |
ODBORNÍ GARANTI: |
Asociace kuchaøù a cukráøù ÈR poboèka Brno Asociace èíšníkù Èeské republiky |
HLAVNÍ SPONZOR: |
NOWACO spol. s r. o. |
HLAVNÍ PARTNER: |
INTERGAST Praha spol. s r. o. JIVA JIRÁK |
PARTNEØI: |
BONDUELLE, s. r. o. ÈEROZFRUCHT, s. r. o. Firma FIALA Mc Cain ZNOVÍN ZNOJMO a. s. |
SOUTÌŽNÍ OBORY: |
kuchaø - kuchaøka cukráø - cukráøka èíšník - servírka |
SOUTÌŽ JE URÈENA: |
pro studenty støedních škol s gastronomickým zamìøením do vìku 21 let |
MÍSTO KONÁNÍ: |
Brno - Výstavištì, pavilon "H" |
TERMÍN SOUTÌŽE: |
3. – 5. bøezna 2004 |
DOWNLOAD: |
Kompletní propozice ke stažení |
Do tøetice všeho dobrého, máme-li na mysli souèet soutìžních dnù, po nichž si už mnozí oddychli, že je to opravdu za nimi, a to soutìžícími poèínaje vèetnì doprovodu, organizátorù, komisaøù, no prostì všemi, kteøí pøiložili ruku k dílu k zdárnému prùbìhu prestižní gastronomické soutìže, která v letošním roce vygradovala do své jubilejní podoby. V soutìžním pavilonu zhasla svìtla a Gastrojunior 2004 se ponoøil do temnoty vzpomínek, jež z nedalekého návrší svým svitem sametovì hladil symbol Brna, hrad Špilberk.
Kompletní hodnotící komise soutìže GASTROJUNIOR 2004
Jak už bylo v pøedchozích dvou reportážních dnech vyøèeno, tento desátý roèník podstoupil i experimentální kùru, která v jádru dobré myšlenky se ocitla na roubu odlišné odrùdy než mìli sami organizátoøi pùvodnì na mysli. Urèitì nelze øíci, že by se nìco pokazilo, ale musí se též vyslovit, že se nic nezískalo. Podstata této slovní pøesmyèky spoèívá v letošní organizaèní originalitì ve které se opustila stopa odzkoušené jistoty regionálních kol a soutìžící se ocitli rovnou pod vrcholem juniorského Olympu a k jeho zdolání scházela nìkterým nezbytné prùprava pro takový nároèný výškový výstup. Ke cti organizátorù náleží, že tuto skuteènost nehodlali vùbec zakrývat a veøejnì ji proklamovali v samotné chvíli, kdy podle zpùsobu provádìní soutìžní práce bylo patrné, že nìkteøí junioøi se brzy zaseknou ve skalní prùrvì soutìžních nárokù. To o èem se nahlas hovoøilo v prùbìhu všech tøí dnù, bylo i oficiálnì prohlášeno pøi slavnostním zakonèení 10. roèníku „junioru“ v hotelu Voronìž. Jedenácté pokraèování gastronomické mládežnické soutìže se tak opìt vrátí do pùvodní organizaèní struktury, avšak jak též zaznìlo z oficiálních úst, její nová podoba dozná nìkterých úprav, které ještì prozatím admiralita Gastrojunioru drží pod poklièkou.
Celkový náhled na tøídenní brnìnskou cukráøskou tour nám opìt pøibližuje pøedsedkynì hodnotitelské komise Pavlína Berzsiová. S tvorbou mouèníkù jsme coby porotci byli vcelku spokojeni. Oceòovali jsme snahu soutìžích o tvorbu moderního designu, která se projevila ve správné velikosti a taktéž odlehèenosti a plnì zapadala do pøedstavy tøíchodového menu, kdy mouèníkový doplnìk neodradí strávníka sytostí pøedchozích chodù a dokáže naopak vyvolat potøebu jeho konzumace. A navíc se zde v Brnì ukázalo v plné šíøi, že svìtový trend hotelové cukraøiny se u nás už natrvalo zabydlel a vyprofiloval se do potøebné podoby hotelového dezertu, která vyžaduje lehkost, vzdušnost a zakomponování ovocných prvkù. V této poloze je i zároveò dìlítko mezi klasickým a restauraèním zákuskem, kdy jejich složení zároveò i reprezentuje prostøedí v nìmž je podáváno. Potíž nastala v nìkterých pøípadech s pìnou sabaione a proè tomu tak bylo jsme si øekli ve vstupech pøedchozích dnù a náš nominaèní experiment s pøímou finálovou úèastí nesplnil pøedstavy do nìho vložené.
Náš další dotaz smìøoval do oblasti úèasti a výkonu zahranièních soutìžících z nichž se výsledkovì vyšplhal nejvýše a to do zlatého pásma Andreas Reich z Gastgewerbefachschule Wien, který v celkovém hodnocení obsadil 4. místo. Andreas Reich svou tvorbou byl z dua zahranièních úèastníkù v cukráøském oboru nejúspìšnìjší a již v den jeho pùsobení bylo zøejmé, že se s jeho jménem setkáme hodnì vysoko. Bylo pouze otázkou kolik dalších juniorù ho ve výsledkové listinì pøedbìhne. V závìreèném vyhodnocení to byli tøi a jemu tak zùstala ona pøísloveèná „brambora“, kdy mu cennìjší kov utekl pouze o pár bodù.
OBOR ÈÍŠNÍK
Svou velkoobjemovou troškou pøispìli do soutìžního mlýna i ti, kteøí uzavírají øetìz obsáhlé gastronomické tvorby svých kolegù-prvovýrobcù a na jejichž umu výraznì záleží zda v kuchyni zhotovený pokrm bude u zákaznického stolu vhodnì dokoøenìn èíšnickým umem v takové míøe, aby zákazníka v restauraèním zaøízení dokázal pøenést do nadstandardní sféry stravovacího úkonu. Nad prùbìhem èíšnického klání z nejvyššího postu bdìlo oko pøedsedy èíšnické hodnotící komise Petr Prostøedník, který tøídenní prùbìh soutìže èíšníkù a servírek shrnul do následujících vìt.
V našem oboru mìli soutìžící za úkol provést dranžírování a servis pstruha s pøílohou pro dvì osoby a servis vhodného vína. S kolegy z komise jsme se shodli na tom, že prùbìh letošní soutìže splnil naše oèekávání a že se mnozí soutìžící pohybovali v požadovaném limitu pravidel této soutìže. Snahu nelze upøít nikomu a o koneèném umístìní rozhodovalo to, kdo z uèedníkù èíšnického øemesla dokázal pøes rutinu zmínìné snahy se dokázal nejvíce pøiblížit k profesionální interpretaci èíšnického úkonu. Shodli jsme se s kolegy z komise na tom, že v této pozici se ocitnul Jan Budín z Podìbradské SOU.
3. Klasnová Eliška, 2. Kohoutová Radka, 1. Hemerková Kristýna
1. místo: Hemerková Kristýna /SPV hotelu Inter. Continental Praha/
Køupavý komínek s višòovým mascarpone, sabayonem z ledového vína, ovocným salátem a banánovým bonbonem
2. místo: Kohoutová Radka /SOŠ a SOU Dìèín/
Komínek z rýžových listù plnìný šlehaèkou, jahodami a sabaionem s jahodovou omáèkou, doladìn flambovanou zmrzlinou v mandlích a peèenou rýžovou nudlí.
3. místo: Klasnová Eliška /SOU potravináøská Klatovy/
Smažená zmrzlina v mandlovém kabátku s omáèkou z èokonugi a ovoce, doplnìná ovocným sauté na javorovém sirupu, pøekrytým èepicí z pìny sabaione.
|