�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Bochánek, který se vždy povede

Autor: Vencová Vlasta
Datum vyd�n�: 26.03.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=571

350 g hladké mouky, 350 g hrubé mouky, 140 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 180 g másla, 40 g (1 kostièka) droždí, 1 lžíce cukru a 1 lžíce hladké mouky do kvásku, 1/4 l mléka.

fiogf49gjkf0d

Ingredience: 350 g hladké mouky, 350 g hrubé mouky, 140 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 180 g másla, 40 g (1 kostièka) droždí, 1 lžíce cukru a 1 lžíce hladké mouky do kvásku, 1/4 l mléka, 2-3 žloutky, 60 g rozinek, 60 g loupaných mandlí, špetka soli, špetka muškátového strouhaného muškátového oøíšku, vejce na potøení a mandle na posypání
  
 
Postup pøípravy: Nejprve si všechny pøísady dáme do místnosti (tøeba pøes noc), aby mìly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, pøidáme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí. Necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sùl, vanilkový cukr, rozdrobené máslo, strouhaný muškátový oøíšek a vykynutým kváskem, žloutky a zbylým mlékem zadìláme hustší hladké tìsto. Dobøe propracujeme, nesmí se chytat ani vaøeèky ani mísy. Dobøe se zpracovává v robotu nebo hnìtaèi (tam také zpracováváme tak dlouho, až se nelepí). Kdyby se lepilo, pøidáme ještì trošku mouky. Do zpracovaného tìsta pøidáme omyté rozinky a sekané mandle, zapracujeme a dáme na teplé místo asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého tìsta vypracujeme dva menší bochánky. Dáme je na plech vyložený peèícím papírem nebo vytøený tukem. Necháme ještì asi 30 minut kynout. Pak celé bochánky pomažeme rozšlehaným vajíèkem a bohatì posypeme sekanými loupanými mandlemi. Do støedu bochánkù nastøíhneme nùžkami nebo nožem køížek a peèeme v pøedehøáté troubì ! asi 3/4 hodiny až 1 hodinu. Nejprve zapeèeme pøi 200 °C, potom snížíme teplotu na 160-170 °C a dopeèeme. Zda jsou peèené zkoušíme špejlí, když se nelepí tìsto na špejli jsou propeèené. Hotové necháme na plechu vychladnout a potom pocukrujeme.

Zdroj: Kuchaøka on-line (www.recepty.cz)


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku