Když zaèalo pøed nìkolika desítkami let ve Spojených státech pøibývat obézních a také lidí s vysokým krevním tlakem, srdeèními pøíhodami a podobnými problémy, zaèalo se mnohem více mluvit o cholesterolu. Tedy o látce, o které dnes slyšíme jako o jednom z hlavních viníkù zanášení tepen, a tím pádem o skrytém nebezpeèí, které pak zpùsobuje mnoho pøedèasných úmrtí.
Na tuto situaci však ne zcela oprávnìnì doplatila vajíèka, která lidé zavrhovali a pøestávali jíst právì kvùli obsahu cholesterolu. Lékaøi dokonce pøed vajíèky dùraznì varovali, a tak se brzy vejce stalo synonymem pro cholesterolovou nálož.
V poslední dobì se pohled na celou vìc zmìnil. Vejce již nejsou tak kritizována, vyzdvihuje se i jejich pozitivní pøínos, který byl v dobì velkého tažení proti nim opomíjen. Jak to tedy s konzumací vajíèek vidí odborníci dnes? Existuje doporuèení, kolik vajíèek si mùže èlovìk dopøát?
"Vejce jsou pomìrnì bohatým zdrojem kvalitních bílkovin a tuku bohatého na nenasycené mastné kyseliny," øíká nutrièní terapeutka Jitka Tomešová z Informaèní linky zdravého životního stylu. Obsahují také nìkteré vitamíny, napøíklad A, B1, B2, B3, B6 a minerální látky napøíklad vápník, fosfor, hoøèík. Vejce tedy mohou být vhodnou èástí jídelníèku. Ovšem jejich nevýhodou je cholesterol, který se vyskytuje pouze ve žloutku. "Jeho množství v jednom vajíèku se blíží maximálnímu dennímu doporuèenému množství," øíká Jitka Tomešová.
Dodává však, že nìkteøí odborníci a studie uvádìjí, že ve vejcích jsou obsaženy látky, které pomáhají škodlivost cholesterolu odstraòovat. I tak by mìli být podle Jitky Tomešové lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu - a tìch je v Èeské republice více než polovina - s jejich konzumací opatrní.
Ti, kteøí mají hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou, by nemìli jíst více než dvì vajíèka, pøedevším tedy vajeèného žloutku, týdnì. "Vajíèko by se mìlo radìji použít na pøípravu pokrmù, tedy tøeba do tìsta a podobnì," vysvìtluje. Zcela vylouèit vajíèka z jídelníèku není vùbec nutné. Zdravý èlovìk, který nemá speciální výživové nároky, mùže podle nutrièní terapeutky jíst zhruba ètyøi vejce týdnì.
Ještì je tøeba zdùraznit, že dùležitou roli hraje metabolismus každého konkrétního èlovìka. Nìkdo tak mùže jíst vìtší množství tukù a hladinu cholesterolu nebude mít vysokou. Naopak lidé, kteøí mají nìjakou poruchu metabolismu, mohou mít hladiny cholesterolu vysoké, i když drží dietu.
Jsou køepelèí vejce "zdravìjší"?
V Èesku se nejèastìji konzumují vajíèka slepièí. Pøesnì urèit, kolik cholesterolu jedno vejce obsahuje, není zas tak úplnì jednoduché. Záleží totiž na stravì, kterou je slepice krmena. "Ve vejcích z velkochovù je ho prùmìrnì 250 miligramù, kdežto v domácích vejcích mùže být i více než 340 miligramù," vysvìtluje Jitka Tomešová.
Za zdravou variantu jsou nìkdy nabízena vajíèka køepelèí. Ovšem tvrzení o této jejich "zdravé výhodì" je ponìkud zavádìjící. Pravdou je, že v jednom prùmìrném køepelèím vejci je obsaženo 50 miligramù cholesterolu, což odpovídá jedné pìtinì obsahu cholesterolu ve vejci slepièím. Jenže køepelèí vajíèka jsou menší, a tak je rozdíl jen ve velikosti vajec. "Pøepoète-li se obsah cholesterolu na 100 gramù, obsahují oba druhy vajec pøibližnì stejné množství cholesterolu," dodává Jitka Tomešová.
Mezi vajíèky od rùzných druhù ptákù nejsou žádné výrazné rozdíly ani z hlediska jejich složení, pøepoèteno na 100 gramù potraviny. "I zde je dùležité si uvìdomit, že køepelèí vejce jsou podstatnì menší, proto bude rozdíl patrný pøi pøepoèítávání na kusy - prùmìrné slepièí vejce - velikost M, váží pøibližnì 52 gramù, køepelèí pouze deset gramù," upozoròuje odbornice. Informace o nutrièních hodnotách slepièích a køepelèích vajec jsou uvedeny v tabulce.
Populární jsou dnes i pštrosí
Mnoho lidí je pøesvìdèeno, že vejce z domácího chovu jsou urèitì zdravìjší. "První, èeho si èlovìk pøi rozklepnutí vajíèka všimne, je, že ta domácí mají daleko žlutší až oranžové žloutky. Je to dáno hlavnì tím, že krmivo domácích slepic je bohaté na karoteny a chlorofyly z pastvy a to právì dává žloutkùm barevnost," øíká Jitka Tomešová.
To vše je pravda, ale druhou stranou mince je, že jsou také daleko bohatším zdrojem cholesterolu. Vejce z velkochovù jsou podle jejích slov navíc také pravidelnì kontrolována na pøítomnost možných bakteriálních zárodkù, a je tak výraznì snížena pravdìpodobnost nákazy salmonelózou.
Konzumovat je možné i vejce perlièek, které se chovají zejména doma pro vlastní potøebu. Populární se dnes stávají i vejce pštrosí. V minulosti se konzumovala také vejce hus nebo kachen, ale v souèasné dobì se jejich konzumace nedoporuèuje. Jsou totiž èastým zdrojem nákazy salmonelózou.
Jak vajíèka pøipravit?
Nejlehèeji stravitelná jsou vejce vaøená namìkko, pak syrová a vejce míchaná.
Nejhùøe stravitelná jsou vejce vaøená natvrdo èi smažená (nebo pøipravovaná na tuku). Protože je však kvùli zamezení nákazy salmonelou dùležitá dostateèná tepelná úprava, mìla by se vejce vždy dostateènì tepelnì upravit, napøíklad vaøit nejménì deset minut.
Nutrièní hodnota vajec
Slepièí vajíèka - Køepelèí vajíèka
Energie (kJ) 200,9 - 201
Bílkoviny v bílku (%) 10,0 - 10,8
Tuk ve žloutku (%) 33,7 - 31,5
Vápník (mg) 59 - 49
Vitamín B6 (mg) 0,13 - 0,12
|