�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


SAKE

Autor: Libor evk
Datum vyd�n�: 19.05.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=5744

V pekladech do etiny se bn tvrd, e sake je rov vno. Postup jeho vroby vak je a na destilaci hodn podobn pprav destilt nebo vrob piva. Zkladem pro vrobu sake je speciln druh re s vysokm obsahem krobu.

"Velcí svtci minulých dob nazývali sake svátostí. Jak svatou mli pravdu!"
Japonský básník Ótomo no Tabito (665 - 731) napsal tináct básní na oslavu sake. Jeden jeho verš je v úvodu, a zde je další: "Ne být poloviním lovkem, byl bych radji plným soudkem - celý prosáklý sake." Uplynulo tináct století a Japonci svj národní nápoj pijí stále se stejnou náruivostí a obadností. Pravda, umí vait i skvlé pivo, mají dokonce vinohrady a dováí vybraná vína, ale sake je sake.

Trocha historie

Tradiní otázka, zda byla díve slepice nebo vejce, u sake nepichází v úvahu. Naped se zaala v Japonsku asi ve 3. století ped naším letopotem pstovat rýe a první zmínka o sake je zaznamenaná o šest století pozdji. Sake ili víno z rýe se pipravovalo pro císaský dvr a pro rituální obady v chrámech. U v sedmém století mli u císaského dvora Úad pro výrobu sake. Trvalo další pltisíciletí, ne se výroba sake dostala za zdi klášter a císaského paláce. A pes obasné zákazy a represe se jeho výroba rychle šíila z ostrova na ostrov, po pobeí i do odlehlých horských konin.
Sake se stalo nedílnou souástí všech oslav - od vítání Nového roku pes svatby, ktiny a po pohby. Tak, jak se zvyšovala poteba, tak se postupn zaaly dlat i jiné "odrdy" sake. Sladké mirin se pouívá pi vaení, seišu je vysoce kvalitní filtrované, v širozake je pimíchána rýe a má proto bílou barvu, šóu má jenom 9 % alkoholu, nigorizake je nefiltrované stejn jako doburoku. Kvalita sake se odvíjí podle druhu rýe a podle toho, která ást oloupaného zrna se pouije.

Co je vlastn sake?

V pekladech do eštiny se bn tvrdí, e sake je rýové víno. Postup jeho výroby však je a na destilaci hodn podobný píprav destilát nebo výrob piva. Základem pro výrobu sake je speciální druh rýe s vysokým obsahem škrobu. Po uvaení se studená smíchá s kvasinkami a sporami houby kódi (Aspergillus oryzae), které dávají konenému nápoji charakteristickou chu. Hlavn ale dokáou pemnit škrob na cukr, na nm si poté smlsnou kvasinky a petvoí ho na alkohol. Po dvaceti dnech kvašení se obsah kvasných kádí vylisuje a nkolikanásobn pefiltruje a po pasterizaci se stáí do lahví. To u má klasických 15 - 16 % alkoholu. Postupuje se podle výrobních postup pocházejících ze 17. století, které dodnes výrobci dodrují. Mezi tradiní výrobce patí i firma Gekkeikan Sake, která byla zaloena v roce 1637 ve Fushimi nedaleko Kjóta. Dnes sake exportuje do 80 zemí svta vetn eské republiky a postavila velký závod v Kaliforni i.
Pravé sake by po ochutnání mlo vyvolat pt základních pocit: sladký, kyselý, ízný, hoký a svíravý. Nezraje v lahvi k dokonalosti jako víno, ale mlo by se vypít do jednoho roku a musí být uchováváno v chladu a temnu. Kdo ho dostane poprvé nalité v malém porcelánovém kalíšku, bude pekvapen, e se podává teplé asi 50 stup, co je klasický servis. Dnes u ale mete dostat sake také studené, dokonce i s kostkami ledu, nebo jako koktejl s rznými ingrediencemi


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku