�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
SAKE |
Autor: Libor evk Datum vyd�n�: 19.05.2021 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=5744 |
V pekladech do etiny se bn tvrd, e sake je rov vno. Postup jeho vroby vak je a na destilaci hodn podobn pprav destilt nebo vrob piva. Zkladem pro vrobu sake je speciln druh re s vysokm obsahem krobu. |
"Velcí svtci minulých dob nazývali sake svátostí. Jak svatou mli pravdu!" Trocha historie Tradiní otázka, zda byla díve slepice nebo vejce, u sake nepichází v úvahu. Naped se zaala v Japonsku asi ve 3. století ped naším letopotem pstovat rýe a první zmínka o sake je zaznamenaná o šest století pozdji. Sake ili víno z rýe se pipravovalo pro císaský dvr a pro rituální obady v chrámech. U v sedmém století mli u císaského dvora Úad pro výrobu sake. Trvalo další pltisíciletí, ne se výroba sake dostala za zdi klášter a císaského paláce. A pes obasné zákazy a represe se jeho výroba rychle šíila z ostrova na ostrov, po pobeí i do odlehlých horských konin. Co je vlastn sake? V pekladech do eštiny se bn tvrdí, e sake je rýové víno. Postup jeho výroby však je a na destilaci hodn podobný píprav destilát nebo výrob piva. Základem pro výrobu sake je speciální druh rýe s vysokým obsahem škrobu. Po uvaení se studená smíchá s kvasinkami a sporami houby kódi (Aspergillus oryzae), které dávají konenému nápoji charakteristickou chu. Hlavn ale dokáou pemnit škrob na cukr, na nm si poté smlsnou kvasinky a petvoí ho na alkohol. Po dvaceti dnech kvašení se obsah kvasných kádí vylisuje a nkolikanásobn pefiltruje a po pasterizaci se stáí do lahví. To u má klasických 15 - 16 % alkoholu. Postupuje se podle výrobních postup pocházejících ze 17. století, které dodnes výrobci dodrují. Mezi tradiní výrobce patí i firma Gekkeikan Sake, která byla zaloena v roce 1637 ve Fushimi nedaleko Kjóta. Dnes sake exportuje do 80 zemí svta vetn eské republiky a postavila velký závod v Kaliforni i. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |