�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Mandle a jak s nimi? |
Autor: Pavla Bureov Datum vyd�n�: 27.08.2021 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=5759 |
Mandle se rozdrt, smchaj se s cukrem, ppadn dalmi surovinami, hmota se dkladn prohnte, ppadn i zahv a odpauje, aby mla uritou vlhkost. Vsledn chu by mla bt zeteln mandlov. |
Mandle zná patrn kadý. Prodávají se neloupané, loupané, praené, solené, v okolád i v cukru. Málokdo však ví, e nejblišími píbuznými mandlon jsou broskvo a meruka. Mohou být nebezpené Hoké i sladké mandle mají podobné sloení. Hoké obsahují 5 % amygdalinu, kdeto sladké pouze 0,1 %. Vtší mnoství hokých mandlí je škodlivé. Produktem rozloeného amygdalinu je toti kyanovodík. Pro dosplého lovka me být nebezpená u dávka 10 hokých mandlí. Mandle obsahují velké mnoství vlákniny, která je dleitá pro dobré fungování trávicí soustavy. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodn vitamínu B, hlavn B2 (riboflavinu), vitamínu E (tokoferolu) a kyseliny listové. V mandlích je rovn skryto 40-50 % tuk, 15-30 % bílkovin, 5-7 % cukr, 5 % minerálních látek, 3 % gumy, kyanogenní glykosidy amygdalin a prunasin. Amygdalin se nachází v semenech a prunasin v ostatních ástech rostliny. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek. Ve 100 g najdeme 290 mg hoíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mdi a 3 mg zinku. Poadavky na prodej Mandle se prodávají balené ve výrob a nebalené. U balených mandlí musí být na obalu údaj o výrobci, název výrobku, údaj o hmotnosti, datum minimální trvanlivosti. Dále musí být uvedeno, e se jedná o sladké mandle a zda jde o jádra i mandle ve skoápce. Všechny údaje musí být pro spotebitele srozumitelné, tj. musí být v eském jazyce, a musí být uvedeny na viditelném míst, snadno itelné, nezakryté nebo neperušené jinými údaji a rovn tak nesmazatelné. Mandle nesmjí vykazovat cizí pachy a chut. Loupané mandle mohou obsahovat pouze 0,1 % pímsí, mandle ve skoápce 0,4 % pímsí. Je zakázána pítomnost ivých imrtvých škdc v jakémkoli stadiu vývoje a pítomnost jakýchkoliv jiných ivoich i jejich ástí. Podle platných právních pedpis se hmotnost výrobku me lišit od hmotnosti uvedené na obale. Jde o tzv. pípustnou zápornou hmotnostní odchylku, její velikost stanoví právní pedpis. V potravinách i kosmetice Mandle se pouívají hlavn v potravináském a kosmetickém prmyslu. Odjakiva se vyuívají v cukráství jako ozdoba zákusk a na výrobu marcipánu. Mandle se po celá staletí uplatovaly v lidovém léitelství. Bohaté rodiny pidávaly mandle do všech moných pokrm, nkdy docházelo a k bizarním kombinacím. Lidé vili, e jim mandle pomohou s trávením tkých jídel. Mandle bývaly klíovými ingrediencemi mnoha recept v zemích, jako je Francie, Itálie, Španlsko a ecko. Mandlové mléko se pouívalo pro dochucování a zahušování jídel v mnoha anglických receptech. Oberstvuje, chladí a hojí zánty. Je snadno stravitelné a výivné. Díve se pouívalo jako posilující nápoj. Pipravíme ho tak, e oloupané sladké mandle rozdrtíme v hmodíi a pidáváme vodu po likách. Potom se na rozdrcenou sms dolije asi 1 litr vody. Po vyluhování se takto vyrobené mandlové mléko slije do láhve. Výroba marcipánu Mandle se rozdrtí, smíchají se s cukrem, pípadn dalšími surovinami, hmota se dkladn prohnte, pípadn i zahívá a odpauje, aby mla uritou vlhkost. Výsledná chu by mla být zeteln mandlová. Pro jakost marcipánu je dleitý nejen pracovní postup, ale také suroviny a jejich vzájemný pomr. Jedna z receptur nap. poaduje pro základní surovou marcipánovou hmotu nejmén 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru, piem nepipouští nahrazování mandlí burskými oíšky, lískovými oíšky ani jinými surovinami. Marcipán me být souástí náplní cukráských výrobk i cukrovinek, vyrábjí se z nho modelované výrobky ve tvarech kvtin, list, ovoce a figurek pro cukráe a spotebitele ke zdobení cukráských i jiných výrobk. Prodává se také ve form tyinek, válek, "chlebík" a mnoha jiných tvar pro pímou konzumaci. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |