�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Gastro Hradec 2004 - report |
Autor: J.P.Vtrnk Datum vyd�n�: 30.04.2004 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=593 |
m je pro americkou kinematografii Hollywood, tm je pro eskou soutn gastronomii Hradec Krlov, pesnji eeno sout pod nzvem GASTROHRADEC |
- Anna BATOV vyvrac poekadlo o dvojm vstoupen do jedn eky - m je pro americkou kinematografii Hollywood, tm je pro eskou soutn gastronomii Hradec Krlov, pesnji eeno sout pod nzvem GASTROHRADEC, kter v letonm roce dokzala do svch prostorovch trob prbn vst 5,5 tisce nvtvnk. Bude-li tato nvtvnick ast takto narstat i v ptch roncch, budou muset poadatel GASTROHRADCE vstavn prostory asi "hnt na tok", protoe v dob kdy ve vstavnm sle bylo doslova k nehnut, bylo mon vidt pijdt dal kolony autobus s nvtvnky chtivch gastronomickho umu pednch mistr svho oboru.
CUKRI: C/1 ZVLTN KATEGORIE: Z/1 SOUT̎ DRUSTEV: D/D
Pedsedkyn juniorsk cukrsk poroty byla Pavlna Berzsiov, kter jsme poloili otzku "jak se inili mlad adepti sladkho emesla?" Je vidt, e do cukrainy proniklo za posledn doba hodn osvty v podob rznch semin na karamel, okoldu, modelovanou okoldou atd. a je vidt progresivn prci uili, kter vuku mladch nastartovaly do plnch obrtek. A prv tyto koly zde sklzej zaslouen vavny. Na druh stran je vidt i stagnujc prci nkterch kol, kter nejdou vped v souladu s pohybem novch trend. Tnme do ivho a eknme si nco o prci mladch, na n lp stn podezen, e se na n podlela "tet ruka". Je poteba vzt v potaz, e se jedn o ky druhch, tetch ronk a pokud se nkdy pod jejich jmnem objev mimodn technika, kter je vzdlen juniorsk kategorii, pak se na mysl samovoln vkrd otzka, zdali tato prce byla opravdu tvoena pouze mladm soutcm. Je to bohuel skal vstavnch sout a my meme tko dokazovat, e tomu bylo jinak ne stoj napsno na prezentan visace. Kdy vm tedy vae hodnotc nitro signalizuje, e zde nemus bt a tak docela vechno v podku, jak znmky vytahujete z hodnotcho kapse? V tomto ppad dn mnusov, protoe pokud nemme pesvdiv dkaz o ppadnm neregulrnm postupu, bereme v hodnocen potaz, e je to tak, jak se nm cel zleitost prezentuje. Ale pokud jsme postaveni ped rozhodnut mezi dvma vrobky, kdy je na jednom evidentn zsah, jak jste pouil vrazu "tet ruky" a o druhm jsme stoprocentn pesvdeni, e se jedn o autentickou prci toho kdo je pod vtvorem podepsn, a zejmna pokud navc se tento expont prezentuje vraznou nmtovou mylenkou, dojde ke zven vaha, zde onen originl "nepodprajcujeme" pomocnou bodovou desetinkou .
Soutn tma bylo slavnostn dort. Toto zadn nen ble specifikovan, jako tomu bylo napklad vloni, kdy tma bylo striktn konkretizovno. Tud leton zadn mlo znan soutn rozptyl. Ale opakuji jet jednou podstatu tmatu, a to slavnostn dort. V cukrskch juniorech se boj o pici rozhoel mezi moravskmi tmy kter se poskldaly za sebou v poad Bzenec, Brno, Teb. Bylo to hodn na tsno? Vtzn prce byla precizn pipraven, soutc si pohrla s kadm detailem, kter vypilovala do absolutnosti. Dortov ozdoby nesly pee modernho pojet a dospli jsme k nzoru, e prv tento dortov expont je tm nejspnjm v letonm GASTROHRADCI ve sv kategorii. Vimnul jsem si jet jednoho expontu, kter symbolizoval prask mistrovstv svta v hokeji a sestval z okoldovho pohru a dalch hokejovch nmt. Jak jste hodnotili tohle dlo? Tato prce byla dobr, ale dostala se do kolize s pedstavou slavnostnho dortu, protoe se spe jednalo o tvorbu, kter spad do kategorie zvltnch vrobk. Zmnn pohr onen poadovan dort svou monumentlnost dojmov dosti pehluoval a nemohli jsme tedy z nmtovch dvod hodnotit jinak ne jsme hodnotili. Juniorsk kategorie je vdy pehutn a z n vznikl ada by se mohla, obrazn eeno, thnout z Hradce a do Pardubic. Jak vy vidte v souhrnu prci mladch cukr v porovnn s jejich starmi kolegy, a zejmna jak by uspli, kdyby se pokusili o soutn tst v kategorii dosplch? Myslm si, e by se mnoz mlad cukri mohli pihlsit do seniorsk kategorie a tm by si zvili ance na spch, protoe prce nkterch je srovnateln s jejich zkuenjmi kolegy. A hlavn ti, co se vyznaovali modelskou i monumentln tvorbou by se mli pihlsit do zvltn kategorie, kter je nesvazuje ve tvorb a nen v n vkov rozlien. Frantiek Buchal ml na starosti komisi, kter hodnotila dospl cukre a podlil se s nmi o nzor jeho komise na prci zkuench cukrskch soutcch. Je poteba hned v vodu poznamenat, e nm zde chyb pr lid, kte bojuj tohoto asu v dresu nrodnho tmu v Singapuru. A co se tk tch dalch pikovch cukr z pednch praskch restaurac a hotel, tak ti nemohou v Hradci psobit, protoe jsme den ped zahjenm mistrovstv svta v lednm hokeji a tito pracuj na pln obrtky na svch pracovitch. A tak jsou ji nkte v pprav na erfurtskou olympidu a sousteuj svj as a sly prv tmto smrem. m zaujal vtz seniorsk cukrsk kategorie porotu, e mu pikla prvenstv? Prce vtze byla ist a s vrcholovm soutnm puncem a kdy se podvte na bodov ohodnocen, kter n ped ostatnmi, tak stejn tomu bylo i na soutnm podiu.
Vmi veden komise mla asi ze vech rozhodch na letonm GASTROHRADCI nejt잚 pozici, protoe jste hodnotili hodn nesourodch vrobk. My jsme hodnotili jak kategorii vyezvn a tak i zvltn vrobky, a tch nesourodch vrobk se zde opravdu selo hodn a rozhodovn proto nebylo vbec jednoduch. V kategorii zvltnch vrobk, kter zahrnovala eknme vai disciplnu, tj. vyezvn, nebylo udleno zlato. To nebv ast jev. Zapracovalo na tom psn oko pedsedy komise, kter je prv v tomto oboru odbornkem vce ne povolanm? Tentokrt jsme zlato ve vyezvn neudlili pestoe ve he byly ti docela zajmav vrobky, kter jsme spatovali piblin na stejn rovni a to jak v dni tak i melounu. Ale kadmu tam z naeho pohledu troku nco chyblo, a podle naeho nzoru zstaly pod hranic zlatho ocenn. U byla e o tom, e tato kategorie je hodn nesourod a to jak v surovinch tak i ve zcela odlinch finlnch podobch vrobk, i zpsobu techniky provdn prce. A tak k jejmu objektivnmu posouzen je zapoteb jakhosi nadstandardnho mtka. Nebylo by proto vhodnj, a tm zrove i objektivnj tuto kategorii rozlenit do vce pbuzenskch skupin? Hodnocen je opravdu velmi obtn, protoe v tto kategorii se mohou potkat jak cukri, tak vyezvai, tvrci ledovch skulptur, vizovick peivo i slan peivo. Ve svt je tomu tak, e se hodnot extra kuchask a cukrsk artistika. Jak vidl leton ronk soute mu na nm spovalo tit organizan zte, prezident GASTROHRADCE pan Milan Burda? Leton GASTROHRADEC povauji za mimodn spn, jednak v tom, e jsme mli oproti losku o 40 astnk vc a zrove se potvrdila stoupajc astnick tendence, z eho pramen, e nm pro pt rok hroz, e ji pekrome dvoustovkovou hranici soutcch. A to bude zajmav jak pro hlavn aktry Gastra, tak i pro divky. Vy jste pouil vrazu "hroz". Urit jste ml na mysli tuto hrozbu v kladnm slova smyslu a chtl jste tak vyjdit obrovskou popularitu GASTROHRADCE. Ale ona hrozba je opravdu aktuln, protoe pro letonch 180 soutcch jste u museli v prvnm pate arelu Aldis vyklidit kdejak pstupn kout. Ano. My se u opravdu dostvme na doraz stvajcch prostor, ale mme jet k dispozice dal prostorov rezervy na druh stran psl, meme vyut Labsk salnek a tm se nm soutn kapacita me jet navit piblin o devadest soutcch. Ovem stoupajc poet soutcch se nebude dotkat jen prostorov problematiky. Zajist. Protoe stoupajc kvantum soutnch astnk bude vyadovat i mrn naven v personln oblasti, jak poadatelsk, tak hodnotc a dalch. ili nehroz to, co u v humoru probhlo kulory, e napt budete muset podat pana Huka o pronjem Sazka arny? Pokud by soutcch bylo ppadn jet vc, tam mme dal rezervu v tom, e rozdlme GASTROHRADEC na dva soutn dny. GASTROHRADEC je sice nejvt gastrosout v esku, ale krom nkolika slovenskch soutcch, zstv stle v mtku soute tuzemsk. Mte v tomto smru nachystnu njakou strategii? Za pl roku se bude konat olympida v Erfurtu. My v ptm roce budeme podat jubilejn dest ronk, a prv pro tuto pleitost chceme pozvat zahranin astnky z erfurtsk olympidy.
m byl pedevm leton Hradec dominantn, byl explozivn nstup mld, kter dle zkuench porotc mnohdy svmi vkony dokzalo "vlcovat" rutinovan um soutnch astnk star kategorie, kdy nkter z nich ochrnila od vsledkov pohromy jenom ochrann barira vkov kategorie. Pro tomu tak je, se vyjadovali hodnotc komisai. Lze pouze pipomenout, e konkurence doke bt dosti bolestivm, ale t i inspirativnm biem, kter donut toho ktermu se vzn nad hlavou Damoklv me vytasen z Hamletovy pochvy, kter svm oboustrannm ostm uruje zda bt i nebt. Jet si dovolm pinst jeden hel pohledu na expanzi mld. Logicky zn zdvodnn urit stagnace, i zpomalenjho vkonnostnho rytmu u dosplch. Je viditeln, e v kad souti a v esku, i kdekoliv v zahrani, jsou mldenick kategorie pehutn, zatmco v seniorskch soupiskch se astnick kolonky blaj przdnmi msty. Pro tomu tak je, bylo mnohokrt eeno a jedn se ve sv podstat o normln jev. Absolutnm vtzem GASTROHRADCE 2004 se ji podruh za sebou stala Anna BATOV z Francouzsk a Plzesk restaurace Praha, jej dlo neslo veker znaky vysok profesionality rukodln prce snoubc se s pvabem umleck fantazie. Cukrsk rusovlsce - tentokrte nakrtko osthan - absolutn hradeck triumf vyrazil nejenom dech, ale i pam. Na mj dotaz jak nzev nese jej vtzn dlo, si v nvalu rozechvn nemohla vbec vzpomenout. Nezbvalo m nic jinho ne vypnout diktafon, nasednout do auta a uhnt do Brna ke zpracovn hradeck reporte, doprovzen sladkm pocitem a dobrou chut z 9. ronku GASTROHRADCE 2004
SOUT̎ DRUSTEV: Dospl
|
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |