�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
esk cukr vyrb kvalitn, zdravotn nezvadnou zmrzlinu |
Autor: Olga ermkov Datum vyd�n�: 04.05.2004 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=595 |
Zmrzlinu miluj mlad, sta, mui, eny. Chutn zkrtka vem. Je to sladk poten, kter ns osv v prbhu celho roku, doke zpjemnit svten chvle, ale pece jenom nejlpe chutn za teplho slunnho dne. |
Zmrzlinu miluj mlad, sta, mui, eny. Chutn zkrtka vem. Je to sladk poten, kter ns osv v prbhu celho roku, doke zpjemnit svten chvle, ale pece jenom nejlpe chutn za teplho slunnho dne. A takov dny pomalu zanaj klepat na dvee. Vdy sezona zmrzliny zan v polovin dubna.
Rozliujeme dva druhy - tvz. prmyslovou neboli hard ice, vyrbnou ve velkm mrazrenskmi firmami a soft ice, kterou znme z cukrren, vyrbnou drobnmi cukri - ivnostnky. Rozdl mezi nimi je zejm ji na prvn pohled. Velk firmy maj ucelen sortiment, jen se neustle roziuje o nov znaky a pojmenovn. Reklamn kampan nm podsouvaj ten nejlep vrobek a ani obal produktu nezstv pozadu. Vypracovan je tak s prodejnch mst a celkov image znaek. Kontinuln vroba prmyslov zmrzliny tak zajiuje prodlouenou trvanlivost vrobk a vysok nleh. Existuje norma, kter k, e mohou obsahovat a 80% vzduchu, u zmrzlin vyrbnch emesln je to 27%33%. Drobn cukri nezstvaj ve sv nabdce stranou a pichzej na trh stle s nm novm. Vdy zmrzlina me mt prakticky jakoukoli pchu. Rozhoduje o tom fantazie, zkuenost a invence cukre. Mezi chuov stlice a absolutn klasiku pat citron, jahoda, vanilka a okolda. Objevuj se vak stle nov a nov variace a v zahrani nejsou vjimkou cukrrny, nebo chcete-li zmrzlinrny, kde si me zkaznk vybrat a z padesti pchut. Mezi zmrzlinov velmoci pat v tomto smru Itlie, Nmecko, Francie a vcarsko. Invence a zkuenosti cukre se mohou promnit v pestr chuov zitky. A tak jste se ji mohli setkat i s takovmi zmrzlinami, jako je mrkvov nebo teba okurkov. J jsem napklad ve sv cukrrn pipravil v dob sklizn vestek zmrzlinu slivovicovou, dokresluje tuto informaci Drahoslav Hvzda, prezident Spoleenstva cukr esk republiky, kter nm byl prvodcem po svt zmrzlin . Ale nen to jen chu, co je na zmrzlin dleit. Navc mohou drobn cukri nabdnout pjemnou atmosfru svho podniku, v nm si host svoji porci zmrzliny vychutn do poslednho sousta. O celkovm dojmu toti rozhoduje i to, jak je podvna, jakou m jej servis rove. Psoben drobnch cukr je spe loklnho charakteru. To vak neubr nic na kvalit i vhlasu jejich vrobk. Protoe laka hygieny je u ns nasazena velmi vysoko, mohu s hrdost prohlsit, e et cukri dlaj kvalitn, zdravotn nezvadn vrobky, k Hvzda. V poslednch nkolika letech jsme nezaznamenali dn alimentrn onemocnn zpsoben vrobkem naeho cukre, dopluje. K tomu, aby vrobky poadavkm hygienik vyhovly, je pizpsobena i modern technika, s jej pomoc se zmrzlina vyrb. Nejznmj jsou vrobnky prtokov zmrzliny, kterou znme jako tzv. toenou. Zmrzlina, kter z nich na konci vrobnho procesu vyjde, je naprosto nazvadn. Ptte se pro? Sms, je je tvoena z mlka, vody, smetany, ovoce nebo ovocnho koncentrtu i jin pchut (nap. kakaa) a stabiliztoru, nalije cukr do stroje a ten ji pasterizuje. Pot ji okov zchlad na teplotu + 4 C. A pak pi tto teplot zmrzlina zraje. Bakterie nemaj anci pet tyto teplotn oky, a proto se jako stabiliztor mohou i dnes pouvat vajen loutky. Pasterizaci rozliujeme dlouhodobou pi 65 C po dobu 30 minut, krtkodobou pi 75 C a 5 minutch nebo mikovou pi 85 C s nulovm asem. Psn pedpisy tak stanov, e vyroben zmrzlina se mus do 24 hodin zlikvidovat jako neupotebiteln odpad. Cukr by ml tedy ped zavrac dobou posoudit, kolik zmrzliny jet prod, a prodvat ji teba za korunu, dv Hvzda pklad. Zbytek se mus nekompromisn zlikvidovat. Pokud je nkde zejm, e vanika se zmrzlinou je z pedchozho dne, neml by si zde zkaznk zmrzlinu kupovat. Samozejm ale existuj vjimky. A to u ve jmenovan prmyslov zmrzliny a drobnch cukr, kte si nechali vypracovat u akreditovan laboratoe posudek o zdravotn nezvadnosti, jen jim umouje prodlouit zrun lhtu vrobku. Dobu spoteby lze stanovit a na jeden msc, ale mus bt dodreny skladovac podmnky, kter in -18 C a -25 C dle druhu zmrzliny. Zmrzlina mus bt samozejm uzavena bez pstupu vzduchu a tak dle, vysvtluje Hvzda. Dal hygienick skal haj pi nabrn zmrzliny porcovakou. Je nutn, aby byla ponoena v tekouc vod. Tam, kde je porcovaka oplachovna v ndob s vodou, jej barvu nelze identifikovat, nen ve v podku. Je to toti skryt potenciln hnzdo bakteri, kter mohou bt pvodcem alimentrnho onemocnn. Prodavaem nedostaten odstrann voda z porcovaky me navc zpsobit vytvoen krystalk vody ve zmrzlin, do n je pi nabrn ponoena. To na zkaznka nemus udlat dobr dojem a zmrzlin to jenom ukod. Je libo porcovanou nebo toenou? Zdali se cukr rozhodne pro vrobu zmrzliny prtokov nebo porcovan, je jen a jen na nm. Ovlivujcm faktorem me bt teba prostora, kterou m k dispozici. Pro vrobu a prodej prtokov (toen) zmrzliny sta jen nkolik metr tverench. Pokud chce dt svmu hostovi vc ve form kvalitnho a kulturnho servisu, posezen v pjemnm prosted, me nabzet zmrzlinu porcovanou, podvanou v krsnm skle a ozdobenou kousky ovoce, okoldy i oech nebo sntkou mty v pjemnm prosted sv tuln cukrrny. Vroba zmrzliny je uznvanm emeslem O tom, e vroba zmrzliny je uznvanm emeslem, svd i skutenost, e v Evrop existuje Konfederace vrobc emesln zmrzliny UNITICE. Sdruuje cukre, vyrbjc zmrzlinu pro poteby sv provozovny. Je mi ct se pochlubit, e et cukri jsou leny tto organizace, uvd prezident Spoleenstva cukr Drahoslav Hvzda. Soutiv zmrzlini Spoleenstvo cukr R je tak lenem Svtov unie cukr, cukrovink a vrobc zmrzliny UIPCG, kter doporuuje vyrbt zmrzliny z klasickch surovin, bez prmyslov vyrbnch polotovar. Zdatn cukri si v sezon takov ovocn zklady pro vrobu zmrzliny dok pipravit pro zbytek roku sami, a to tzv. refrakc neboli odpaenm vody. Pouit vlastnch surovin je tak podmnka sout, kter UIPCG organizuje. Na mistrovstv svta a mistrovstv Evropy cukri maj v jedn z discipln za kol vyrobit zmrzlinov dezert pro osm osob, piem mus pout klasick suroviny a vlastn recepturu. UIPCG vak nen jedinou organizac, podajc soute zmrzlin. Gelato International v loskm roce napklad vyhlsila kln o nejlep zmrzlinu, kde zkladn surovinou byla vna z oblast pstujcch typick znakov vna - napklad portsk.
|
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |