�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Jiina KO |
Autor: J.P. Vtrnk Datum vyd�n�: 15.01.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6 |
Dva z Vysoiny, roditm z Havlkova Brodu a mstem pobytu v Dobronn, mla pvodn mysl pracovat v textilnm oboru. |
Narychlo to tedy zkou na Stednm odbornm uiliti potravinskm a slueb v Brn - Charbulov ulici, obor cukrka. A tady to klaplo. Vzt nouzov jin uebn obor, je dosti vratkou zleitost. Pod thou reality pracovnch kol se "nhradn" profese me pkn zoklivit, a pvodn pedstava me bt siln a nebezpen zidealizovna. Ale u na budouc cukrky tomu tak nebylo. V takovm ppad zle hodn na odbornm veden jak doke ve svm oboru roubovat na plaku kovch pedstav odno umu a krsna profese, a tm u nj vzbudit zjem majc ve vrcholov fzi podstatu lsky k emeslu. Zdaleka ne kad to doke. U mistrov unice Jiiny, pan Leflkov, tomu tak bylo. A tak kouzlo textili v Jiinin pedstav mizelo jako er noci pi slunenm rozbesku. Ti roky pak pendluje Jika mezi kolou, interntem a Dobronnem. A teprve vun list tomuto cestovnmu trojhelnku ukonuje platnost. Lidov moudro prav, e kdo se kde zrod, tam se i hod. A erstv vyuenka ve smyslu tohoto pslov se pemisuje z brnnsk niny opt na Vysoinu, a to do msta, kde probh pomysln hranice mezi echami a Moravou, do Jihlavy. Ve mst kdysi vbornho hokeje nepobyla nikterak dlouho a opt jezd "alin" po Brn, ale to ji jako mlad pan. Jej pracovn psobit je podnik Restaurace Brno-venkov, kam nastupuje coby cukrka a poslze si svoje vun znalosti roz o maturitn nstavbu a ve Stednm odbornm uiliti a stedn odborn kole potravinsk a slueb zamn cukrskou zstru za bl pl cukrsk mistrov. Postupem doby povije dva syny a svj voln as dl mezi potomky, manela, domcnost a psa. Lze hovoit o rodinn klasice, kdy tu nhle zavel reprezentan povinnost na mistrovstv svta cukr. Jej vstup do cukrskho ampiontu byl ji popsn v eskm cukri .6/99, ale v kostce shrme zkladn fakta. Premirov vstup do cukrsk soutn arny se u pan Ko odehrl v dob, kdy u jejch vrstevnic je soutn karira ji mmohdy dvno ukonena, i u nkterch unic zdob zdi jejich pokojk nkolik diplom a ve vitrnch se blyt medaile z rznch kov. Z eho je patrno, e nikdy nen pozd. Umstn na nominan souti v Praze v dubnu 99 Jiin nezaruuje ast v reprezentanm tmu, ale vypadnutm dvou nominovanch astnk posouv brnnskou cukrskou mistrovou do reprezentanho tandemu. Vrcholov cukrsk podujet je jejm druhm soutnm vystoupenm v ivot. Do toho prvnho ji vyslala kola. A zde musela odevzdat povinnou novkovskou da v podob rozvrnnch nerv, kter pod thou neodzkouench vc ne a ne se ustlit do klidov polohy. Pohyby a mysl prv dv hodiny postrdaly d a ve se vytvelo improvizac. A poslze se Jiin zaalo dait svmu dlu vtiskvat ucelen systm. Pozvnka do reprezentace vyvolala jednoznanou reakci skrytou do vroku: "proboha, co tam budu dlat"? Vzt - nevzt se poalo blit hamletovskmu dilematu. Proti mluvil nesmrn krtk as ppravy. Ale zvazek vi dve koly i Spoleenstva cukr R, pevil veker negativa. S kolegyn Miloslavou Uherkovou vytvoila reprezentan dvojici, kter poprv reprezentovala eskou republiku na historicky prvm cukrskm mistrovstv svta na esk pd. Snad prv proto, e pan Ko ije v brnnsk nin, nostalgie mld strvenm v hornat oblasti v n stle pev. Vzpomnka m relnou podobu v chat v Nedvdici na Vysoin v romantick krajin kopc mezi nimi plyne eka Svratka a nedaleko se majesttn ty do ve hrad Perntejn. A zde je kouzeln msto relaxac, kde pan Ko se svou rodinou pleitostn trv vkendy. Lesn stezky jsou jako stvoen pro jzdu na kole. Vyslov-li se Vysoina vybav se azyl pro bsnky a spisovatele nachzejc inspiraci v malebn krse kouzelnhoho kraje. Ale nejen tito pc tvrci dj a dramat, ale i houbai. A tm - pesnji tou - je i Jiina Ko. S kokem v jedn a s noem v druh ruce prolz houtinami nedvdickch hvozd, a to prosm mnohdy sama ! ensk odvn ! /nebo nerozvn ?/. Ale nen to pouze za elem trofejnho sbru chutnch produkt prody. Pi sv houbask vni se nkdy koch pohledem na rznorodou spolenost v podob liky, divok i klikatc se zmije. Jiina je nap kalorick profesi thl, velmi thl. Je to takov "jetrkovit" typ. To spolu s jejm temperamentem a uritou dvkou rznosti, me svdt k domnnce, e jej typ mue bude kontrastn. Ale jak sama tvrd, uznv, kdy je chlap chlapem a dn ulpnut bakora. A to ji rozhodn jako enu ct. Prce s dospvajc mlde, je pro pan Ko nejenom obivou a vchovnm procesem, ale i poznvnm sebe sam. Zpsob jej prce je pes dti zptn reprodukovn. A toto echo je pro ni mtkem in-li sprvn i nikoli. A navc mlde svm neotelm zpsobem a pstupem k vcem je pro ni zrove i inspirac. Takovto ukonen reporte m svoji nezbytnou gradaci a sta k zvren tece. Vhal jsem, mm-li pipsat jet vtu navc. Nakonec to ale risknu. Rukama mistrov Jiiny Ko prochz v souasn dob - snad - (???) i budouc fredaktor tohoto asopisu. Jsem si vc ne kdokoli jin vdom, co vechno se mus, a zrove i nesm - a to pedevm - do budoucna stt, aby tomu tak bylo. Je to opravdu ve hvzdch. Ale jedno me bt jist. Stane-li se tak, bude mt pan Ko mon svj stpek podlu na tom, jakou tvnost se bude asopis esk cukr vyznaovat - eknme, zhruba za pl a titvrt desetilet. dodatek fredaktora webu Ano ta doba opravdu nadela a pan Jiin Ko musm podkovat, za jej neprosn tlaen na kvalitu a proto myslm, e se pece jen njak ten stpek odrazil na podob naeho asopisu, dne ji informanho webu. Radim ez | Jej vahu mohla trochu rozviklat matina profese brusiky skla, ve kter se karbonovm kotouem mn irost prhledn hmoty do podoby umleckch ornament. Ale to ne. Textil byl pro Jiinu barevnj a hejivj. O to studenj byl nsledn jej pocit, kdy otevrala dopisn oblku, a z listu oznamujc vsledek pijmacho procesu vynvalo jedno slovo. - Nepijata -.
Vytisknuto dne 22.11.2024 ze serveru |